8 vizualizări 2 nov 2007

CT Popescu: În presa românească nu se practică o atitudine rasistă faţă de romi

Preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Cristian Tudor Popescu, a declarat, vineri, că în presa românească "nu se practică o atitudine rasistă împotriva romilor", cu excepţia unor publicaţii "care cu greu pot fi etichetate drept presă, fie ea şi murdară".

Potrivit unui comunicat de vineri al European Roma Grassroots Organisation şi Romani Criss, nesancţionarea "anti-ţigănismului" promovat de unele posturi de televiziune, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, "se reflectă şi în atitudinea publicului larg şi în mesajele rasiste venite de la cele mai înalte niveluri ale clasei politice române şi italiene". Reprezentanţii celor două organizaţii reclamă faptul că o parte a mass-media din România atribuie direct sau implicit diverse infracţiuni unui întreg grup etnic.

"Presa serioasă românească nu are o atitudine anti-romă", a spus CT Popescu, precizând că "există, însă, subproduse de presă" care pot fi acuzate de rasism, dar "care cu greu pot fi etichetate drept presă, fie ea şi murdară".


Romani Criss: O parte a mass-media, vinovată de cultivarea unei atitudini rasiste faţă de romi


Două organizaţii care apără drepturile romilor consideră că evenimentul privind agresarea unei femei, la Roma, de către un reprezentant al etniei, a dus la blamarea întregii comunităţi de romi, fapt la care a contribuit şi o parte din mass-media.

Potrivit unui comunicat de astăzi al European Roma Grassroots Organisation şi Romani Criss, "blamarea unei întregi comunităţi pentru faptele unor indivizi este o practică prin care s-au creat premisele Holocaustului şi a numeroase alte genocide".

Membrii organizaţiilor adaugă că, nesancţionarea "anti-ţigănismului" promovat de unele posturi de televiziune, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, "se reflectă şi în atitudinea publicului larg şi în mesajele rasiste venite de la cele mai înalte niveluri ale clasei politice române şi italiene".

Reprezentanţii organizaţilor reclamă faptul că o parte a mass-media din România atribuie direct sau implicit diverse infracţiuni unui întreg grup etnic.

Totodată, semnatarii comunicatului se arată îngrijoraţi şi de atitudinea "supusă" a Guvernului român şi de lipsa reacţiei din partea acestuia privind discursurile rasiste ale unor politicieni italieni.

Mai multe ştiri pe www.mediafax.ro

Citește și: