48 vizualizări 23 iun 2010

"Un articol poate fi mai rău decât un glonţ!" Este singura referinţă prezidenţială la care mă pot gândi încercând să justific prezenţa presei ca "vulnerabilitate" a României într-un document CSAT privind siguranţa naţională.

Declaraţia "militară" îi aparţine fostului preşedinte Ion Iliescu şi e făcută acum vreo 10 ani pe un ton deloc glumeţ. Ea exprimă o atitudine comună tuturor puterilor perindate la conducerea României în ultimii 20 de ani: rolul ideal al presei pentru politician este să transmită, cât mai exact şi la timp, mesajele lui către populaţie, amplificate mediatic. O portavoce. Îndată ce iese din condiţia de portavoce, adică atunci când produce "articole", când are o voce proprie intervenind în comunicarea politicieni-populaţie, presa devine un pericol. Pentru cine, pentru politician? O, nu, nicidecum, e vorba de ţară, întotdeauna de ţărişoară, nu de mine, zice pătruns domnul în cauză. I-am auzit, deci, şi pe Ion Iliescu, şi pe Emil Constantinescu, şi pe Adrian Năstase făcând presei memorabile declaraţii de "dragoste", menite să-i taie suszisei respiraţia. I-am auzit aruncând în spinarea presei toate relele abătute peste ţară şi toate rateurile guvernării. Dar niciodată astfel de vorbiri nu au luat o formă oficială, n-au ajuns într-un document de stat. Paragraful prin care presa ca instituţie este identificată drept vulnerabilitate naţională într-un document CSAT intitulat Strategia de Apărare a Ţării este o premieră absolută a regimului Băsescu.

Citeşte aici întregul editorial "Un glonţ pentru presă"

Ascultă aici comentariul lui Cristian Tudor POPESCU cu privire la includerea presei în rândul "vulnerabilităţilor" şi ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale în Strategia de Apărare discutată la Cotroceni

Citește și: