354 vizualizări 21 aug 2009

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu este implicat în „afaceri dubioase”. Aprecierea îi aparţine chiar preşedintelui, care i-a cerut fratelui său, direct (telefonic) şi printr-un comunicat oficial, să iasă din firma Defence, Security and Intelligence Co - Desintco SRL.

Mircea Băsescu a respectat solicitarea lui Traian Băsescu şi s-a retras imediat din Desintco SRL, la doar o zi după ce afirmase, răspicat, pentru un post de televiziune, că nu este asociat în acea firmă. Băsescu preşedintele a comentat: „A făcut bine că a ieşit, dar aş fi preferat să nu fi fost deloc acolo”. Ulterior, după o altă discuţie frăţească, preşedintele a afirmat că fratele său a intrat dintr-o eroare în acea firmă, întrucât semnase pentru altceva.

Chiar dacă nu are încă activitate, fiind încă în procesul de obţinere a tuturor autorizaţiilor necesare, Desintco urma să fie implicată în afaceri cu Armata, după cum au recunoscut chiar doi dintre patronii firmei, personaje-cheie în cercurile militare. Aceştia, împreună cu un alt partener din Desintco sunt asociaţi şi într-o altă firmă, GPSS SRL, care a organizat, recent, un important eveniment militar la Constanţa, în colaborare cu Ministerul Apărării şi care s-a bucurat de prezenţa consilierului prezidenţial pe probleme de apărare, Iulian Fota.

Voltele preşedintelui

Prezenţa fratelui în Desintco a generat trei reacţii diferite ale preşedintelui Băsescu, în aceeaşi zi.

Mai întâi, la primele ore ale dimineţii a venit comunicatul oficial al Preşedinţiei: „Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar. Preşedintele a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare. De asemenea, Preşedintele i-a solicitat domnului Mircea Băsescu să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectiva firmă”.

Puţin mai târziu, aflat la o întâlnire cu autorităţile locale la Botoşani, preşedintele a spus, râzând: „Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă s-ar putea să nu mai candidez". Apoi a adăugat, pe un ton grav: „De duşmani te poti apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate”. Băsescu a dat asigurări că aflase în cursul nopţii de joi spre vineri de intrarea fratelui său în Desintco. Mai apoi, când presa l-a informat că Mircea Băsescu i-a respectat cererea şi a ieşit din firmă, preşedintele a comentat: „A făcut bine, dar mai bine nu ar fi fost deloc acolo”.

În fine, spre seară, ajuns la Eforie Sud după o nouă discuţie cu Mircea Băsescu, preşedintele a schimbat tonul, sugerând că fratele său este victima unei înscenări. „A semnat pentru o firmă şi a fost înregistrat în altă firmă. (...) Am primit copia după documentele pe care el le-a semnat şi nu este acelaşi număr de firmă ca cel care a fost înregistrat, deşi a fost introdus în acţionariat. (...) În mod paradoxal şi foarte interesant, unul dintre asociaţii firmei, se duce la televizor şi primul lucru pe care-l are de spus este că trebuie să-l ia pe fratele preşedintelui ca să ajungă mai uşor la Cotroceni. Mai sunt lucruri interesante cu această firmă, care întâmplător a ieşit de la Registrul Comerţului acum două zile şi imediat a fost prezentată la televiziune”. Băsescu a adăugat, însă, că „Rămâne tot ce-am spus. Totul este valabil. Dar aceste lucruri interesante nu ştiu în ce categorie să le pun”.

Mircea şi ceilalţi „miei” ai lui Oiţă

Filmat de Antena 3 cu camera ascunsă, Mircea Băsescu afirma, într-un material publicat, joi seară, pe site-ul postului, că nu este asociat cu niciun general şi că nu se pricepe la armată. Nici la vederea documentelor printate de pe site-ul Registrului Comerţului, care atestă faptul că este acţionar alături de ceilalţi patru în firmă, Băsescu nu admite parteneriatul. Să vedem cum stau în realitate lucrurile.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Defense, Security and Intelligence CO - Desintco SRL are ca obiect principal de activitate „activităţi de consultanţă şi management”. Firma Desintco s-a înfiinţat pe 26 iunie 2009, prin transformarea unei agenţii de turism - Envy Tour Travel din Voluntari, Ilfov, care avea un singur asociat, în persoana Alinei Oiţă. Romeo Oiţă, tatăl Alinei este preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate şi a luat locul fiicei sale în Desintco, rezervându-şi o cotă de 30% din părţile sociale.
Alături de Oiţă şi de Mircea Băsescu (asociat tot cu 30%) în firmă au intrat alte trei personaje cu carieră sau conexiuni militare, în ţară şi în SUA.
Ion Eftimie Sandu, (5% din afacere), a fost locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN începând din 2007, an în care a şi fost avansat la gradul de general maior de preşedintele Băsescu. Din februarie 2009, a trecut în rezervă. A mai fost membru în consiliile de administraţie ale celor mai importante companii din industria de apărare: Aerostar, IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Uzina Mecanică Plopeni.
Maria Cristina Cazacu (5%), fiica lui Aurel Cazacu, actualmente director în Ministerul Economiei, fost preşedinte Romarm, fost şef al Romtehnica, fost membru în Consiliul de Administraţie la IAR Ghimbav, Eurocopter România, Romaero, Avioane Craiova şi Romarm;
Cristian Andrei Grigore Geamănu (30%), vicepreşedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA. Este singurul asociat pe care Mircea Băsescu a admis că îl cunoaşte.

Câteva stranii coincidenţe

Ca preşedinte al României şi deci preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), Traian Băsescu are un cuvânt decisiv în aprobarea programelor de înzestrare ale Armatei. Mircea Băsescu s-a asociat cu şefi din industria de apărare şi cu reprezentanţi ai unor mari companii americane din industria de armament şi tehnică militară la doar o lună după ce CSAT a discutat despre înzestrarea armatei în următorii ani şi după ce Ministerul Apărării Naţionale a anunţat demararea licitaţiei pentru modernizarea celor două fregate britanice, achiziţionate în 2002, modernizare al cărei cost este estimat la o jumătate de miliard de euro. Aurel Cazacu, a cărui fiică este în Desintco, este unul dintre cei responsabili pentru achiziţa scandaloasă a celor două fregate.

Sumele necesare dotării Armatei Române cu tehnică la standarde NATO, se ridică la circa 10 miliarde de euro în următorii ani 5-6 ani.

Foarte recent (14-16 august), Cristian Geamănu, Romeo Oiţă şi Ion Eftimie Sandu, adică partenerii de afaceri din Desintco ai lui Mircea Băsescu au organizat, la Constanţa, cu mare fast, expoziţia „Naval Defence”, eveniment la care MApN a fost co-organizator şi la care au participat nume grele ale industriei de armament din întreaga lume. În cadrul Expoziţiei, reprezentantul BAE System (compania britanică ce a cumpărat fregatele cu 200.000 de lire de la marina britanică şi le-a vândut marinei româneşti pentru circa 120 de milioane de lire) a afirmat că firma sa ar trebui să fie cea desemnată pentru modernizarea fregatelor.

Citeşte şi:

Afaceristul-director din Ministerul Economiei: „M-aş folosi de oricine să mă poată introduce undeva”

Oiţă: „L-am cooptat pe domnul Mircea Băsescu să ne ajute pe zona agro-alimentară”

Afacerea Grifon - cum să dai ceva gratis şi să primeşti 10% 

Aurel Cazacu a demisionat. Boc: Trebuia s-o facă mai demult

 

Traian Basescu: Daca de dusmani te poti apara, de frate, mai greu!

StirileProTV.ro

Citește și: