Cristina ANDREI
11393 vizualizări 3 feb 2016

Iniţiativa de construire a centrului de refugiaţi aparţine Asociaţiei Frères România, o fundaţie nonprofit care a depus un proiect scris pentru refolosirea clădirilor pe care le deţine şi a şi obţinut, în doar două luni, finanţarea prin fonduri europene pentru implementarea ideii. Asociaţia a dat mai multe anunţuri conform cărora era nevoie de paznici care să supravegheze câteva imobile pe care le avea în proprietate, însă, odată ajunşi acolo, candidaţii au aflat că pe terenul Fundaţiei se construieşte un centru pentru ajutorarea imigranţilor. 

„În urma informaţiei pe care am primit-o şi eu de la cetăţenii din Mădăraş care, după un interviu realizat de către Asociaţie pentru angajare de personal la imobilele respective, au aflat despre ce ar fi vorba, am aflat şi noi. Şi atunci populaţia a auzit de la persoanele respective, s-a impacientat, bineînţeles, s-a revoltat, au venit la primărie, ne-au adus la cunoştinţă, ne-au întrebat dacă noi ştim ceva”, a declarat pentru gândul primarul din Ardud, Ovidiu Duma.

La rândul lor, cei de la primăria oraşului s-au declarat intrigaţi de aceste zvonuri, mai ales că autorităţile locale nu ştiau nimic despre iniţiativa celor din Asociaţie. După ce au fost sesizaţi de cetăţeni, cei de la primărie au cerut detalii departamentului de poliţie locală, iar edilul oraşului a discutat personal cu prefectul de Satu Mare. Nimeni nu părea, însă, să ştie nimic în plus. 

„Autorităţile n-au fost informate absolut deloc, absolut deloc. Nici noi, ca autoritate locale, nici autorităţile judeţene. ONG-ul respectiv, Asociaţia Frères România, din discuţiile cu călugărul iezuit, preot romano-catolic Iulian Budău, care este şi preşedintele Asociaţiei, am aflat că el a întocmit un proiect de finanţare pe fonduri europene acum vreo două luni de zile”, a explicat primarul Duma.

„Categoric lucrurile acestea i-au speriat!”

Localnicii au aflat vestea chiar în ziua în care o angajată a unui Centru de refugiaţi din Suedia a fost ucisă de un imigrant. „Categoric lucrurile acestea i-au speriat!”, spune primarul din Ardud. El mai arată şi că oamenii au reacţionat rapid şi şi-au exprimat clar opinia: proiectul Asociaţiei Frères România trebuie oprit.

Chiar în seara în care sătmărenii au aflat despre iniţiativă, 150 dintre locuitorii cartierului s-au strâns la Căminul Cultural, au sunat la primărie şi la poliţie şi l-au chemat şi pe preotul iezuit Iulian Budău, cel care venise cu ideea, ca să afle exact despre ce este vorba.

„Absolut toţi şefii de deconcentrate prezenţi acolo au rămas stupefiaţi şi au avut reacţii foarte vehemente vis-a-vis de o asemenea posibilitate ca, fără cunoştinţa niciunei autorităţi locale şi judeţene, să se întâmple aşa ceva. Inclusiv faptul că au fost luaţi aşa, pe nepregătite, fără să li se spună, fără să fie avizaţi, modul ăsta secretos în care s-a procedat şi posibilitatea să fie puşi în faţa unui fapt împlinit. Şi, pe fondul a ceea ce s-a întâmplat în Europa, în Germania, în Suedia”, îşi aminteşte edilul.

Ce s-ar fi întâmplat dacă membrii Asociaţiei Frères România ar fi cerut părerea locuitorilor şi le-ar fi solicitat colaborarea? Lucrurile nu s-ar fi schimbat, dă de înţeles primarul, care crede că populaţia s-ar fi opus proiectului oricum, în orice situaţie.

„Nu cred că populaţia ar fi fost de acord să vină nici în asemenea situaţie, pentru că erau informaţi deja asupra unor evenimente nefericite care s-au întâmplat în Europa şi nu doreau ca şi comunitatea lor să fie periclitată. Le este frică, aşa s-au şi exprimat, inclusiv la conferinţa de presă, la şedinţa de la prefectură, că le este teamă pentru copiii lor pe care nu îi vor mai putea lăsa singuri afară din casă, pe stradă, le este teamă pentru soţiile lor, le este teamă pentru liniştea şi traiul lor de zi cu zi”, explică edilul din Ardud.

„Avem şi noi în ţară destui săraci şi copii orfani”

Primarul din Ardud spune că şi refugiaţii sunt tot oameni, dar „la fel cum spuneau şi cetăţenii, noi avem încă, din păcate, bătrânii noştri, copiii noştri orfani, oamenii noştri săraci pe care nu-i putem ajuta aşa cum trebuie şi nu avem capacitatea la momentul de faţă să-i mai ajutăm şi pe alţii, dacă nu-i putem ajuta pe semenii noştri, din comunităţile noastre, din ţara noastră”.

„În primul rând trebuie să-l ajuţi pe aproapele tău şi dacă pe aproapele tău îl vezi că n-are cele necesare traiului, nu poate să trăiască în siguranţă, atunci cum să-l laşi pe aproapele tău şi să-ţi îndrepţi atenţia asupra unui străin care-i şi de altă cultură, de altă tradiţie, de altă religie decât tine şi care se vede că are şi o atitudine intolerantă vis-à-vis de tot ceea ce înseamnă civilizaţia ta europeană şi religia ta, credinţa ta, cultura ta”, motivează Duma revolta pe care a iscat-o ridicarea Centrului pentru refugiaţi.

Până la urmă, s-a hotărât. Pentru ca locuitorii să fie liniştiţi, autorităţile au făcut presiuni ca centrul pentru refugiaţi să fie relocat, chiar înainte ca el să devină funcţional. Preşedintele Asociaţiei a luat, în definitiv, „o decizie înţeleaptă”, încheie primarul.

„Nu vor mai fi aduşi, pentru că, în urma discuţiilor şi a atitudinii tranşante pe care a avut-o comunitatea, preotul şi asociaţia au promis că vor face o relocare. Am şi primit comunicarea din partea preşedintelui Asociaţiei că a solicitat inclusiv de la Bucureşti, nu ştiu de unde de la Bucureşti, acceptul ăsta pe care l-a primit şi, în consecinţă, nu se vor mai aduce aici. În altă ordine de idei, putem să mulţumim, totuşi, iniţiatorilor că au luat o decizie înţeleaptă”, a conchis primarul oraşului, Ovidiu Duma.
 

Citește și: