Andrei Luca POPESCU Andreea Traicu
19190 vizualizări 22 dec 2016

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, trimis în judecată şi anchetat în mai multe dosare de corupţie, se află sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, încă din 31 martie 2016. Pe 16 decembrie, instanţa supremă i-a acceptat contestaţia şi i-a eliminat interdicţia de a părăsi ţara, însă decizia nu era definitivă şi deci nu intra în vigoare, ea fiind de altfel contestată de DNA. Cu toate acestea, Ghiţă a dispărut de pe radare din seara zilei de luni 19 decembrie, pierdut chiar de poliţiştii de la filajul Operaţiunilor Speciale, care îl supravegheau la solicitarea procurorilor DNA Ploieşti.

Luni, 19 decembrie dimineaţa, Sebastian Ghiţă s-a prezentat la IPJ Prahova, conform calendarului impus de controlul judiciar luni. Atunci i-a fost înmânată şi decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care instanţa aproba modificarea controlului judiciar, eliminând interdicţia de a părăsi teritoriul României. Decizia nu era însă definitivă şi nici executorie, putând fi contestată, arată Poliţia Română. De altfel, DNA a contestat decizia, primind termen de judecată la ÎCCJ în ianuarie 2017. „Încheierea a fost contestată, astfel încât interdicţia de a nu părăsi teritoriul României este în vigoare şi în prezent”, arată Poliţia Română.

Luni, 19 decembrie, în cursul zilei, după ce Ghiţă a venit la Poliţie, DNA Ploieşti „a dispus prin ordonanţă, efectuarea de activităţi ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertăţii inculpatului”. Măsurile au fost puse în executare de Direcţia Operaţiuni Speciale, arată Poliţia Română.

Luni 19 decembrie, ora 19.00, Sebastian Ghiţă merge la o vilă de protocol a SRI, unde participă la o reuniune cu conducerea SRI, inclusiv cu directorul Eduard Hellvig, la care au participat parlamentarii din Comisia de Control a SRI care tocmai şi-a încheiat mandatul.

Deputatul PNL Cezar Preda, fost membru al Comisiei de control a SRI, povesteşte că a declarat joi că Sebastian Ghiţă a fost prezent la întâlnire şi că a fost „foarte volubil, colegial, colocvial”.

„Nu a fost o recepţie. Preşedintele comisiei (Georgian Pop - n.r.) ne-a sunat, ne-a informat că la sfârşitul mandatului nostru de parlamentari vom avea o întâlnire cu conducerea SRI, pentru a face aşa cum se face bilianţul şi modul în care până la urmă se concretizează colaborarea noastră. Eu m-am conformat, la ora şapte seara m-am dus la locul prevăzut. Acolo erau toţi cei nouă membri ai Comisiei SRI. (…) A fost şi domnul Sebastian Ghiţă. Am fost în aceeaşi încăpere", a declarat deputatul Cezar Preda, la Parlament.

Cezar Preda a afirmat că toţi foştii membri ai comisiei au plecat aprope în acelaşi timp de la întâlnire.

"Am plecat aproape toţi o dată. Nu au existat alte discuţii decât discuţiile formale între noi, pe fotolii stăteam de vorbă şi vorbeam unul cu celălalt", a spus Cezar Preda.

Cezar Preda a afirmat că nu a avut loc o discuţie privată între Sebastian Ghiţă şi directorul SRI Eduard Hellving, precizând că întâlnirea a avut loc într-o vilă de protocol.

Întrebat dacă Sebastian Ghiţă i s-a părut schimbat, Cezar Preda a spus că acesta era "foarte volubil, colegial, colocvial".

"Nici nu m-am gândit vreodată că se poate ajunge în situaţia asta în care eu trebuie să mă gândesc acum care era starea de spirit a domnului Ghiţă, care a plecat", a spus Cezar Preda.

Deputatul Georgian Pop, şeful Comisiei pentru Controlul SRI, a povestit şi el cum a decurs întâlnirea cu şefii SRI.

„A fost o întâlnire tradiţională, la final de mandat – luni s-a încheiat mandatul Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI – era tradiţia să se întâlnească membrii Comisiei cu conducerea SRI. A fost o chestiune formală, scurtă, am stat, ne-am strâns mâna la final de an. Eu personal am vrut să le mulţumesc tuturor membrilor Comisiei, mai ales că doar trei dintre noi suntem parlamentari în continuare", a spus Georgian Pop.

El a arătat că la întâlnire a participat membrii Biroul executiv al Serviciului, respectiv directorul, prim-adjunctul, directorii adjuncţi, secretarul general, precum şi toţi membrii comisiei.

Întrebat dacă se prefigurează un nou caz "Omar Hayssam", deputatul PSD a răspuns: "Nu pot să evaluez".

Luni, 19 decembrie, noaptea, surse judiciare arată că filajul poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale îl pierde pur şi simplu pe Ghiţă. Fostul parlamentar ar fi fost văzut ultima dată de cei care îl monitorizau luni seara, în timp ce se îndrepta către locuinţa sa din Ploieşti, după ce maşina lui ar fi dispărut din raza vizuală a poliţiştilor.

Sursele citate susţin că poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi că un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme, au precizat sursele Mediafax.

Marţi, 20 decembrie, dimineaţa, poliţiştii de la filaj s-au prins că Ghiţă nu a dormit. Sau cel puţin nu acasă la el.

Marţi dimineaţă, pe 20 decembrie, pentru că „nu a mai fost semnalată prezenţa inculpatului la locuinţa din municipiul Ploieşti”, Ghiţă a fost citat la sediul IPJ Prahova. Ghiţă nu a venit, astfel că poliţiştii au informat ÎCCJ.

Poliţiştii ar fi anunţat procurorul că Sebastian Ghiţă nu e de găsit abia în jurul orei 16.00, susţin sursele Mediafax.

În această situaţie, s-a solicitat sprijin şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară a persoanei în cauză”, arată Poliţia Română.

Miercuri, 21 decembrie, ora 12, procurorii DNA Ploieşti îl citează pe Ghiţă pentru audieri în dosarul Ponta – Blair, în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat, în faţa procurorilor ajungând doar avocaţii săi, care au spus că nu au putut lua legătura cu Ghiţă.

Miercuri, 21 decembrie, DNA Ploieşti a emis mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiţă, pentru ca poliţiştii să îl poată căuta. Poliţiştii au făcut inclusiv filtre în trafic, în judeţul Prahova, în speranţa că îl vor depista pe Ghiţă.

„Conform art 265 CPP, „O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei”, arată Poliţia.

Poliţiştii au verificat mai multe adrese, fără a-l găsi pe Sebastian Ghiţă. Ulterior, DNA Ploieşti a emis un nou mandat de aducere, cu termen de executare „momentul depistării”, astfel că „Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română au extins activităţile în vederea identificării inculpatului”.

Joi, 22 decembrie, nu există încă emis un mandat de arestare preventivă, astfel că poliţiştii nu au activităţi specifice acestei situaţii, de dare în urmărire naţională sau internaţională, conform Poliţiei Române.

Cu toate acestea „măsurile privind intensificarea verificărilor la punctele de trecere a frontierei se menţin, în aşa fel încât inculpatul să nu poată părăsi ţara”, arată Poliţia Română.

Potrivit reprezentanţilor IJP Prahova, Poliţia Prahova a trimis joi dimineaţă o adresă prin care instanţa a fost informată că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit de poliţişti, pe numele său existând un mandat de aducere emis de procurorii DNA.

“Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a informat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că Sebastian Ghiţă a încălcat prevederile ordonanţei prin care s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune. Nu s-a prezentat la citarea organelor de urmărire penală” a declarat Marian Popescu, purtător de cuvânt al IJP Prahova.

În baza mandatului de aducere emis de procurorii DNA Ploieşti, poliţiştii l-au căutat pe omul de afaceri însă nu l-au găsit.

„Nu este dat în urmărire naţională. Vorbim de un mandate de aducere emis de procurori, act procedural care nu face obiectul activităţii de dare în urmărire” a mai precizat Marian Popescu.

Potrivit legii, în baza mandatului de aducere a fost căutat la domiciliu şi la alte adrese declarate de fostul deputat ca fiind frecventate. Poliţiştii nu l-au găsit astfel că au întocmit procese verbale în acest sens, prin care au informat parchetul şi instanţa. Pe baza acestor acte, procurorii DNA vor putea solicita un mandat de arestare în lipsă, iar în cazul în care acesta va fi emis, poliţiştii vor merge din nou la domiciliul lui Ghiţă. Dacă fostul parlamentar nu va fi găsit, va fi dat în urmărire naţională. Potrivit unor surse judiciare, procurorii iau în calcul să ceară arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiţă.

Joi, 22 decembrie, după-amiază, Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat, de urgenţă, şefului Poliţiei Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul dispariţiei fostului deputat Sebastian Ghiţă, urmând a fi dispuse măsuri în consecinţă, conform M.A.I.

În dosarul în care a fost citat, procurorii DNA Ploieşti susţin că, pentru desemnarea drept candidat pe listele PSD a lui Sebastian Ghiţă, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Victor Ponta şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii ar fi fost făcută de Ponta în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine, fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la Ghiţă, potrivit DNA.

"Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare“, se arăta într-un comunicat remis de DNA.

Pentru a crea aparenţa că vizita lui Tony Blair în România nu are loc la iniţiativa partidului, mai arăta DNA, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea fostului premier al Marii Britanii cu Victor Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi.

"În acest scop, Ponta Victor împreună cu Ghiţă Sebastian i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la iniţiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiţă Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă cu inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte“, se mai arăta în comunicatul DNA.

Citește și: