Raluca ION
85975 vizualizări 30 oct 2011

Când românii au văzut pe internet fotografia în care Traian Băsescu râde cu gura până la urechi în mijlocul a câteva zeci de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, au râs şi ei, crezându-se în faţa unei prelucrări în Photoshop extrem de reuşite. Citind explicaţia, au putut vedea cum realitatea bate imaginaţia. Fotografia este reală şi a fost făcută, sâmbătă, după slujba de canonizare a mitropolitului Andrei Şaguna, de către fotoreporterul Sebastian Marcovici, colaborator al ProSport şi Mediafax.

Sebastian Marcovici, fotoreporter

Acesta a povestit pentru gândul cum a reuşit să surprindă imaginea care a făcut astăzi înconjurul internetului, după o extrem de lungă slujbă de canonizare, care nu promitea mare lucru din punct de vedere fotografic. "În timpul slujbei, care a durat foarte mult, am făcut nişte fotografii destul de clasice. Singurul lucru mai interesant, pe plan local, ar fi fost faptul că preşedintele stătea lângă reprezentanţii Forumului German, lângă primarul oraşului Sibiu, Klaus Johannis, şi ei sunt cam în ceartă", spune fotoreporterul.

Înăuntrul Catedralei Mitropolitane din Sibiu era înghesuială mare: într-o parte Traian Băsescu, lângă care se adunaseră "de la directorul de muzeu până la ultimul politician din oraş". În cealaltă, mulţimea. "Am zis că mai bine ies ca să-l prind pe preşedintele Traian Băsescu afară, voiam să-l fotografiez pe treptele catedralei. Mă temeam că, la final, se va crea înghesuială şi nu voi mai reuşi să ies la timp", şi-a făcut planul Sebastian Marcovici.

A aşteptat o vreme în faţa catedralei. "Traian Băsescu n-a ieşit din prima. Au ieşit mai întâi ierarhii, în grupuri mici. Unii dintre ei m-au rugat să le fac fotografii cu aparatele lor. Mai întâi erau cinci ierarhi, apoi zece şi, după ce s-au strâns toţi, a ieşit şi preşedintele Băsescu. Ierarhii l-au invitat între ei. În spatele lui se aflau ministrul Ariton şi alţi reprezentanţi ai PDL. Cineva de la PDL a făcut o glumă, iar Băsescu a izbucnit în râs. A durat o fracţiune de secundă pentru că s-a prins că a exagerat, că a râs în gura mare, şi şi-a compus o faţă serioasă", îşi aminteşte fotoreporterul.

Nu crede că realizarea acestei poze a fost doar o chestiune de noroc. "A fost un noroc pregătit, pentru că am ieşit din catedrala la momentul potrivit, pregătisem totul, aveam focusul potrivit".

Sebastian Marcovici are 25 de ani şi a fost desemnat anul trecut fotograful sportiv al anului, de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România.

Citește și: