35388 vizualizări 15 mai 2014

Două instanţe diferite, respectiv Judecătoria sector 4 şi Tribunalul Bucureşti, au dispus, toamna trecută, ca Becali să fie încarcerat în regim semi-deschis. Conform motivării judecătorilor, obţinute de gândul, s-a considerat că Becali a avut un „comportament coresponzător” şi că este „stabil din punct de vedere social”. Aşa se face că, în octombrie 2013, finanţatorul Stelei a fost transferat de la Penitenciarul Jilava la prietenosul penitenciar Poarta Albă.

Gigi Becali a fost condamnat anul trecut la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare, după ce a fost găsit vinovat de şapte infracţiuni. Gândul a arătat că, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar a rămas în conturi cu 50 de milioane de euro - bani pe care statul nu îi va recupera niciodată.

În octombrie, Becali a fost mutat de la penitenciarul Jilava la Poarta Albă, unde mai apoi a primit şi permisiune de a munci la Academia de fotbal a lui Gică Hagi. Imaginile suprinse de televiziunile de ştiri au arătat însă că, în realitate, Becali nu munceşte, ci doar se plimbă în complexul fostului căpitan al echipei naţionale.

 

 

 

 

În plus, Becali a primit recent şi permisiunea de a părăsi penitenciarul pentru 24 de ore să-şi viziteze familia.

Menţionăm că această permisiune nu a fost ocazionată de vreo situaţie de criză în familia sa, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Gică Popescu.

Regimul semi-deschis al lui Becali a ajuns până acolo încât acesta a intrat în direct la un post de televiziune. gândul a solicitat ANP să precizeze textul de lege care permite unui condamnat să intre în direct prin telefon la o televiziune de ştiri. ANP nu a formulat niciun răspuns.

Acest regim preferenţial a fost posibil în urma unor decizii ale judecătorilor. Pe scurt, paşii au fost următorii: Gigi Becali a fost iniţial încarcerat la penitenciarul Jilava după condamnarea la 3 ani şi şase luni de închisoare în cele trei dosare. A cerut să fie mutat la Poarta Albă, dar Administraţia Penitenciarelor i-a refuzat transferul. Becali a contestat decizia şi Judecătoria Sector 4 şi Tribunalul Bucureşti au decis ca fostul parlamentar şi eurodeputat să primească un regim preferenţial. Motivul, au explicat judecătorii, a fost că Becali s-a dovedit un deţinut model.

Redăm mai jos un pasaj din motivarea judecătorilor (Sursa: Motivarea instanţei):

„Această apreciere a instanţei are în vedere şi faptul că, din caracterizarea aflată la dosarul cauzei (fiind analizată persoana condamnatului şi comportamentul acestuia pe perioada detenţiei) intimatul a avut un comportament corespunzător, a fost recompensat o dată şi a participat activ la programele educaţionale şi psihologice desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere. S-a mai reţinut că intimatul este stabil din punct de vedere social, calitatea relaţiilor cu membrii familiei îi asigură securitate şi protecţie în perioada detenţiei iar de la data depunerii în penitenciar a manifestat o bună relaţionare interpersonală şi un comportament corespunzător în raport cu normele instituţiei penitenciare.

De asemenea instanţa apreciază că nu se impune analiza existenţei fracţiei de o pătrime executată din pedeapsa rezultantă în privinţa intimatului, de vreme ce situaţia sa a fost reanalizată ca urmare a modificării situaţiei juridice iar stabilirea unui regim de executare nu presupune condiţia existenţei unei fracţii din pedeapsa executata.

Reţinând şi împrejurarea că, din înscrisurile aflate la dosarul cauzei rezultă că intimatul nu prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului, faptul că natura şi modalitatea de săvârşire a infracţiunilor pentru care a fost condamnat intimatul în concret nu împiedică stabilirea unui regim inferior de executare dar şi faptul că, de la data pronunţării încheierii judecătorului delegat (prin care s-a stabilit regimul deschis) şi până la momentul pronunţării prezentei sentinţe, intimatul a continuat comportamentul corespunzător demonstrând astfel că nu a înşelat încrederea ce i-a fost acordată şi că merită să fie încurajat în continuare prin menţinerea regimului deschis stabilit,  instanţa apreciază că este neîntemeiată contestaţia formulată de către Penitenciarul Bucureşti Jilava, motive pentru care o va respinge ca atare”.

Sursa: Motivarea instanţei

Citește și: