Diana MARCU
Mădălina CHIŢU
7031 vizualizări 10 sep 2013

Până de curând, copiii bolnavi  de inimă nu puteau fi internaţi la Marie Curie. Spitalul nu avea medici specialişti, iar secţia de Cardiologie fusese dezafectată în 2011.  Abia un an mai târziu au fost angajaţi medici, iar din 2013 cel mai mare spital de copii din România are spaţiul potrivit pentru  micii pacienţi care au nevoie de internare:  o secţie de cardiologie nou-nouţă.  "Aici copilul meu e ajutat să trăiască", spune Maria Dan, mama unui băieţel de 5 luni diagnosticat cu Tetralogie Fallot.

“E primul pas”, promite Daniel Buzatu, managerul  de la Marie Curie, anunţând că în curând, spitalul va deschide şi  clinica de chirurgie cardiovasculară a spitalului, un proiect ambiţios iniţiat în 2009 de Asociaţia Inima Copiilor.

VEZI AICI DISCUTIA PE ACEASTĂ TEMĂ DE LA GÂNDUL LIVE

Amenajată pe o suprafaţă de 750 de mp, cu două săli de operaţii şi cel mai performant angiograf din ţară, clinica de cardio-chirurgie, despre care gândul a scris în numeroase rânduri, stă cu uşile închise de mai bine de doi ani. Asta după ce, pentru realizarea ei, s-au investit 3,5 milioane de euro.

Banii au provenit din donaţii, 1,5 milioane de euro, strânşi de Inima copiilor, dar şi din contribuţia Ministerului Sănătăţii, care a completat restul, peste 3 milioane şi jumătate de euro.  Deşi secţia e gata de mai bine de doi ani de zile, ea zace închisă, timp în care copiii cu malformaţii la inimă mor pe capete  pentru că nu toţi au bani şi noroc ca să ajungă la operaţii în Italia, în Germania sau la Viena.

S-ar fi putut opera poate mulţi pacienţi. Pentru asta era nevoie să fie angajaţi medici şi asistente. O schemă aprobată de Minister, dar care n-a devenit  funcţională. Între avize şi birocraţie, secţia a rămas închisă, posturile vacante - nescoase la concurs, iar copiii românilor - duşi pe banii statului la operaţie în străinătate.

Secţia de Cardiologie de la Marie Curie are zece paturi // Foto: Inima copiilor

Acum, după demiterea fostului manager de la Marie Curie şi după implicarea directă a şefului de la Sănătate, proiectul Cardiologie devine, în sfârşit, realitate. “Prima operaţie pe cord la copil în clinica de chirugie cardiovasculară a spitalului va fi realizată în curând, iar până la sfârşitul anului aici ar putea fi operaţi 20 de copii”, a anunţat marţi dimineaţă managerul Marie Curie, Daniel Buzatu.

Anunţul l-a făcut în holul secţiei de cardiologie, avându-I alături pe cei trei medici care le diagnostichează românilor copii cu malformaţii cardiace – Alin Nicolescu, Eliza Cinteză şi Cristina Filip.

Secţia inaugurată marţi a fost renovată şi împărţită în patru saloane, un cabinet, o sală de tratamente şi anexele necesare, dotate cu aparatură şi instalaţii noi.

"Este un important pas inainte pentru pornirea programului de Cardiochirurgie pentru care am muncit deja atât de mult”, spune Alex Popa, de la Inima Copiilor.

Foto: Inima copiilor

"Era nevoie de secţia asta", explică şeful secţiei Cardiologie de la Marie Curie, medicul primar cardiolog Alin Nicolescu. “Este o secţie care se adresează unei patologii clare, patologia cardiacă, predominant a malformaţiilor cardiace. Este nevoie de această secţie în Bucureşti, nu există deocamdată o secţie de cardiologie pediatrică cu internare nou-născuţi şi sugari care să se adreseze acestei patologii. Există doar la Târgu Mureş şi a existat la Cluj. Patologia este în continuă creştere, este un segment de vârf, atât din punct de vedere clinic cât şi din punct de vedere chirurgical", mai spune doctorul Nicolescu.  

Secţia are zece paturi, ceea ce înseamnă că, la ritmul actual de internare, poate primi aproximativ 300 de copii anual.

"Dar nu facem doar internări. În primul rând punem un diagnostic clar, e foarte important. Până în luna septembrie avem în jur de 4.000 de consulturi în trei medici, ceea ce înseamnă un volum de muncă foarte mare. Din cei 4.000, cam 20 la sută au probleme”, explică medicul Nicolescu. Nu se plânge de personal, şi nici de dotare – “Există dotări la nivel european, avem echipamente noi, care ne ajută foarte mult, deci avem toate premisele create ca să ne descurcăm în activitate aşa cum trebuie. Estimativ, cam 200 - 300 de copii necesită intervenţie imediată, după aceea sunt copiii care nu necesită imediat diagnostic, intervenţie şi mai pot fi temporizaţi, şi mai sunt copiii care au fost operaţi şi trebuie reoperaţi", a mai spus doctorul.

Potrivit acestuia, în prezent, după diagnosticare, copiii care trebuie operaţi sunt trimişi către Târgu Mureş, unde medicii sunt suprasolicitaţi. Dacă un anumit caz nu poate fi rezolvat în Târgu Mureş, se apelează la clinici din străinătate.

Foto: Inima copiilor

"Aici apar alte probleme, legate de transport, dar ne-am străduit ca pentru fiecare copil să avem soluţie şi pot să spun că nu am avut cazuri pe care le-am abandonat", a explicat şeful secţiei Cardiologie.

Operaţiile la "Marie Curie" se vor efectua cu misiuni umanitare

"E primul pas. Aici va fi triajul", afirmă managerul Marie Curie, Daniel Buzatu, care îşi doreşte să deschidă şi clinica de Chirurgie cardiovasculară. Se fereşte să fixeze momentul, aşa că prefer să spună în curând, deşi zvonurile privind o primă operaţie în clinică dau ca sigură data de 23 septembrie.

Spune doar că "deocamdată” intervenţiile se vor efectua cu medici din străinătate, prin misiuni umanitare. “În acest moment nu avem medici angajaţi, medici chirurgi cardiovasculari. Vom avea în cursul anului viitor sau peste doi ani, pentru că se specializează mai greu”, explică Buzatu. Spune că şi ai noştri vor pleca la specializare în străinătate. Patru persoane pentru ATI şi alte şase pentru blocul operator.

Investiţia totală pentru renovarea secţiei de Cardiologie a fost de 55.000 de euro, bani asiguraţi de ING Asigurări de viaţă, Linde Gaz România şi "Inima copiilor"

“În cifre, ar fi nevoie cam de 91 de persoane pentru tot ce înseamnă compartiment de cardiologie, ATI, chirurgie cardiovasculară, sală de operaţii, cateterism, angiografie. Avem mai mult de zece la sută, dar se găsesc foarte greu persoane pregătite în acest sens”, mai spune managerul spitalului.

Cel mai mic pacient de la Cardiologie are 5 luni şi 4,3 kg

Are speranţe însă – medici din Marea Britanie şi din Italia vor opera în România, iar unii dintre ei sunt chiar români. Până ce termenul "în curând" va deveni realitate, în secţia de cardiologie inaugurată marţi la Marie Curie se află internaţi cinci copii, iar cel mai mic dintre ei are doar 5 luni.

FOTO: Mediafax // Bogdan Iordache

Îl cheamă Ştefan şi stă în braţele mamei lui, Maria Dan. Femeia, în vârstă de 29 de ani, e internată de două săptămâni în spital şi doar de câteva zile în noua secţie de la Marie Curie.  „Aici copilul meu este ajutat să trăiască", spune mama. Puiul ei a fost diagnosticat cu malformaţie cardiacă gravă şi trebuie operat. "Diagnosticul pus de medici se numeşte Tetralogie Fallot”, spune femeia în timp ce îşi leagănă bebeluşul. Explică că băiatul ei suferă de o malformaţie congenitală cardiacă, care se manifestă prin învineţierea extremităţilor corpului plăpând: "Organismul nu se poate oxigena corespunzător", povesteşte Maria Dan.

A aflat de boală încă din perioada sarcinii. „Am aflat în luna a şaptea de sarcină. Medicii mi-au spus să renunţ să lupt pentru viaţa propriului meu copil, pentru că afecţiunile cu care a fost diagnosticat erau destul de grave. El s-a născut prematur, la 29 de săptămâni de sarcină", rememorează Maria.

"Am refuzat să ascult ceea ce mi s-a spus de multe ori prin spitale. Ştefan e un luptător. Ştiu că va fi un copil normal. Sunt conştientă că nu voi avea un campion sportiv, dar voi avea un copil normal”, spune categoric Maria. Nu vrea să audă altceva şi ştie că România nu reprezintă o opţiune atunci când vine vorba de salvarea copilului ei, chiar dacă la Târgu Mureş copiii cu malformaţii pot fi operaţi.

Declaraţia unei mame: "Nu am timp să aştept"

„Am fost acolo şi ni s-a spus că nu au aparatura necesară şi nici personal calificat care să poată interveni în cazul afecţiunii cu care a fost diagnosticat Ştefan. Ni s-a zis <Suntem depăşiţi de complexitatea cazului>. Cazul copilului meu este mult prea grav, ca să mai pot aştepta deschiderea Secţiei de Chirurgie Cardiacă”, a mai spus femeia.

Aşa că va pleca în Germania, pentru a-şi salva copilul. Va merge cu Ştefan la Clinica de Cardiologie din Bad Oeynhausen, unde-l va opera doctorul  Eugen Săndică , medicul român stabilit în Germania care a salvat vieţile a sute de copii români diagnosticaţi cu malfornaţii congenitale cardiace.

„La naştere Ştefan avea 1.100 de grame. La cinci luni are 4.300 de grame. În aceste condiţii intervenţia chirurgicală nu este una lipsită de riscuri. În mod normal, copii sunt operaţi atunci când au 6-8 luni, sau atunci când au 8-10 luni dacă s-au înăscut prematur. În plus, şi greutatea este extrem de importantă. Pentru ca cel mic să supravieţuiască, acesta trebuie să aibă 5 kilograme. Am emoţii, dar ştiu că totul va fi bine”, explică mama. Pare că ştie tot ce o aşteaptă.

Operaţia lui Ştefan costă 30.000 de euro. „Suma va fi decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece cazul lui este special, iar tratamentul de care are nevoie nu poate fi asigurat în ţară”.

Pentru că Ştefan este ventilat mecanic, va avea nevoie de transport special. „Transportul costă în jur de 8.000 de euro. E o sumă enormă pentru mine. Am apelat la SMURD pentru a ne ajuta cu transportul, mai ales că ei au dotările necesare în astfel de cazuri”, spune mama privindu-şi bebeluşul.

Foto: Mediafax Foto // Bogdan Iordache

Împarte salonul cu o altă mămică, Corina Pletoianu. Venită din Vaslui, femeia caută o salvare pentru Simona, fetiţa ei de doar 11 luni. Împreună, au bătut ţara pentru a afla care e diagnosticul copilei. Au ajuns la Timişoara la începutul acestui an după ce bebluşul a răcit. Acolo au aflat că de fapt Simona are o afecţiune congenitală cardiacă.

„Am dus-o la spital, la noi, la Vaslui. De acolo am fost trimişi la Timişoara, apoi la Târgul Mureş şi în cele din urmă am ajuns la Bucureşti”, rememorează lunile de groază femeia. La Bucureşti a primit speranţă, iar afecţiunea copilei este ţinută sub control. Nu se impune intervenţia chirurgicală imediată. „Deocamdată urmează tratament. Şi o ţinem sub control”, spune cu speranţă Corina Pletoianu.

 

 

 

Citește și: