Vasile Măgrădean
Adina Oşan - Mediafax
4135 vizualizări 11 ian 2016

Cei trei profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj care au dat recomandări pentru cele patru cărţi scrise în detenţie de fostul primar Sorin Apostu susţin că nu au citit volumele respective, dar că acestea sunt ”foarte utile” pentru studenţi.

Sorin Apostu, condamnat în iulie 2014 la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, a scris în detenţie, în Penitenciarele Gherla şi Bistriţa, patru cărţi pentru care a primit recomandări de la trei profesori de la USAMV Cluj-Napoca, foşti colegi de-ai săi de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentară, unde fostul edil a predat înainte de a fi arestat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cărţile scrise de fostul primar din Cluj-Napoca în detenţie, în perioada octombrie 2014 - iulie 2015, sunt ”Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi fructelor de mare”, ”Norme de igienă în unităţile de alimentaţie”, ”Controlul calităţii laptelui, produselor lactate şi a mierii” şi ”Controlul calităţii cărnii şi produselor din carne”.

Profesorul universitar Cornel Laslo de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentară din cadrul USAMV Cluj-Napoca a dat recomandări pentru cărţile ”Controlul calităţii cărnii şi produselor din carne”, scrisă de Apostu în perioada 21 octombrie - 17 decembrie 2014 şi publicată de editura Risoprint în 22 decembrie 2014, şi “Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi fructelor de mare”, scrisă între 21 ianuarie şi 25 februarie 2015 şi apărută la aceeaşi editură.

”Cele două volume pentru care am dat recomandări sunt foarte utile, pentru că se adresează studenţilor din anii III şi IV de la mai multe specializări. Studenţii nu au un curs adecvat pentru planul lor de învăţământ. Ei foloseau un tratat, «Igiena, inspecţia şi siguranţa alimentară», al cărui coautor este Apostu, dar care peste 2.000 de pagini. Iar acum a dorit să scrie ceva mai comprimat ca să poată fi folosit un semestru de către studenţi, iar din tratatul acela mare s-a angajat să scoată părţi reduse ca volum, ca număr de pagini. Nu este plagiat, este din cartea al cărui coautor este, poate scrie câte fascicule vrea din tratat”, a spus Laslo.

El a afirmat că nu a văzut şi nici nu a citit cărţile scrise în penitenciar de Sorin Apostu, ci a dat doar o recomandare ”ca necesitate pentru instruirea studenţilor”.

Volumul ”Norme de igienă în unităţile de alimentaţie”, scris între 16 martie şi 25 mai 2015, a primit recomandare de la profesorul universitar Sevastiţa Muste, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor.

Muste a declarat corespondentului MEDIAFAX că o astfel de recomandare pentru scrierea de cărţi cu caracter ştiinţific se dă persoanelor care au competenţe.

”Domnul Apostu este profesor universitar şi poate să stea şi o sută de ani undeva că el rămâne profesor universitar. Recomandarea este ca dânsul să scrie o carte care se adresează tuturor specialiştilor din domeniu. Volumele sunt, probabil, în bibliotecă, ar trebui să fie şi în librării, pentru că acolo este locul cărţilor”, a spus Muste.

Cartea “Controlul calităţii laptelui, produselor lactate şi a mierii” a fost scrisă în perioada 22 iunie - 20 iulie 2015 şi a primit o recomandare de la conferenţiar universitar Dorin Ţibulcă, de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor.

”Este un volum care se încadrează în categoria carte ştiinţifică şi cred că este util studenţilor, mai ales că este o disciplină predată care se referă la controlul calităţii laptelui. Eu încă nu am văzut cartea, nu am intrat în posesia ei, dar merita să fie scris un astfel de volum”, a spus Ţibulcă.

Gândul a scris anul trecut cum ajung condamnaţii să-şi scadă din pedepse câte 30 de zile pentru fiecare lucrare.  Directorul unei edituri din Craiova, la care au apelat mulţi dintre deţinuţii autori de „lucrări ştiinţifice” pentru a-şi publica scrierile, a povestit pas cu pas cum are loc de fapt acest proces. Reporterul Gândul s-a folosit de pretextul că este un avocat care caută să publice lucrarea unui client de-al său care este închis. Directorul editurii a povestit că, din experienţa sa, deţinuţii „scriitori” contactează un cadru didactic universitar, prin relaţii sau pe bani, care e dispus să le gireze ştiinţific scrierile. Se merge pe „căi semi-oculte”. În spatele gratiilor, de cele mai multe ori, accesul la resurse bibliografice este însă aproape inexistent, iar lucrarea dezvoltată o scrie de fapt altcineva, spune directorul: „Când totul este scris, de mână, ia toate hârtiile, vi le dă şi cineva se apucă şi culege pe calculator. Acuma, nu trebuie să culeagă neapărat ce a scris el… Adică cineva poate dezvolta. Majoritatea să spunem că însăilează, iar însăilările astea urmează să fie completate de cineva. Nu e niciun comitet ştiinţific nicăieri”.

Pe de altă parte, Gândul l-a contactat pe profesorul care i-a coordonat lucrările din domeniul medicinei dentare lui Realini (Alin) Lupşa, fostul component al trupei „Gaz pe foc”. Medic stomatolog, conferenţiarul Sergiu Drafta susţine că şi-a ajutat fostul student cu materiale bibliografice, însă crede că legea este prost făcută: „L-am întrebat şi eu, cine ţi-a verificat lucrarea, cine a zis dacă e bună sau nu e bună? A zis că a fost şeful închisorii. El s-a dus la o comisie şi ăia să-şi dea cu părerea de stomatologie, de celule stem?”.

 

Citește și: