Gandul.info
Maria TOADER
133 vizualizări 28 nov 2010

Bugetul de stat pentru anul viitor pregătit de Cabinetul Boc semulează în totalitate pe maxima ministrului Muncii: "Guvernul nuoferă fericire, ea trebuie căutată în muncă". Aşa încât, plecând dela un deficit de 27,679 miliarde de lei, la Finanţe s-a făcutîmpărţeala sărăciei. Doar şase membrii ai Executivului vor avea mai mulţi bani în conturi în 2011, în timp ce restul ministerelorvor avea scăderi de fonduri destul de mari comparativ cu anul încurs.

Fruntaşii proiecţiilor bugetare

Astfel, cea mai mare creştere, de 4,2 miliarde de lei, o va aveachiar bu-getul instituţiei conduse de Ioan Nelu Botiş. MinisterulAgriculturii va avea la dispoziţie, în raport cu 2010, un plus de1,4 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Mediului va primi 510milioane de lei peste suma din acest an - bani care vor merge celmai probabil pentru co-finanţarea proiectelor europene.

Şi celor de la Finanţe li se alocă în plus 300 milioane de lei,în timp ce bugetul Ministerului Transporturilor va creşte uşor, dela 11,538 miliarde lei la 11,574 miliarde lei. Nici instituţiacondusă de Elena Udrea nu va fi afectată de deficitul bugetar din2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului având alocatun buget de 2,78 miliarde de lei, cu 10 milioane de lei pesteexecuţia preliminată pentru anul 2010.

"Cenuşăresele" anului viitor

Proiecţiile bugetare pentru anul ur-mător prevăd o adâncire asărăciei în unele sectoare, unele dintre ele şi-aşa subfinanţate.Cea mai drastică scădere va fi operată la Ministerul Sănătăţii,unde Guvernul Boc taie banii alocaţi de la buget cu aproape 40%faţă de execuţia preliminată din acest an, de la 7,14 miliarde leila 4,4 miliarde lei, potrivit datelor din proiectul de buget pentru2011, citat de Mediafax.

În ciudaangajamentelor pe care ni le-am asumat faţă de partenerii dinAlianţa Nord-Atlantică, Cabinetul Boc ciunteşte şi mai mult bugetulMinisterului Apărării Naţionale. Instituţia va primi 4,7 miliardelei, cu 30% mai puţin comparativ cu suma de 6,7 miliarde de leiestimată pentru anul acesta. Mai puţini bani de la bugetul de statvor avea şi cei de la Ministerul Afacerilor Externe după ceExecutivul a redus alocaţia bugetară cu 278 de milioane lei.

Reduceri semnificativevor fi şi în cazul Ministerul Administraţiei şi Internelor:instituţia va pierde 1,5 miliarde de lei, respectiv cu14%comparativ cu ce s-a cheltuit în 2010.

Şi ministereleEducaţiei, Justiţiei, Economiei, Culturii şi Comunicaţiilor vorprimi mai puţine fonduri, tăierile de bani la aceste instituţiivariind între 51 şi o jumătate de miliard de lei.

Boc taie de la el, dar dă mai mult pentruCotroceni

Cum era de aşteptat, bugetul draconic de anul viitor va fi pemăsură de prost aspectat şi pentru alte instituţii. Potrivitproiectului, Senatul va primi cu 3,9 mi-liarde de lei mai puţini,în timp ce la Camera Deputaţilor tăierea e şi mai ma-re, curespectiv 16,4 miliarde de lei. Şi Secretariatul General alGuvernului va fi "văduvit" de 26 milioane de lei. Pe de altă parte,Administraţia Prezidenţială se diferenţiază de restulinstituţiilor, urmând să primească o alocare ce la buget mai marecu un milion de lei faţă de anul în curs.

STS-ul iese cu un buget... "ciuruit"

Nici principalele servicii de informaţii din România nu vor avea un2011 mai plăcut din punct de vedere financiar. Cea maispectaculoasă tăiere este operată de Guvernul Boc la STS (ServiciulServiciul de Telecomunicaţii Speciale), care este redus aproape lajumătate, respectiv de la 452 milioane lei (execuţie preliminară în2010) la 235,6 milioane lei. Au fost reduse bugetele SRI (de la1,17 miliarde lei la 907 milioane lei) şi SIE (de la 188 la 175milioane de lei). Numai bugetul SPP (Serviciul de Protecţie şiPază) va avea o mică creştere de 3,5 milioane de lei comparativ cu2010.

Mai puţine milioane de lei vor avea şi Academia Română (-53milioane de lei), Societatea Română de Televiziune (-12 milioane delie), Societatea Română de Radiodifuziune (-3,5 milioane de lei),dar şi la Agenţia Agerpres (-2,2 milioane de lei). Alocări mai micivor fi şi pentru CCR ( mai puţin cu un milion de lei), CSM (-10,9milioane de lei) şi Curtea de Conturi (-7 milioane de lei).

Citește și: