Gandul.info
Maria TOADER
286 vizualizări 16 nov 2010

După o şedinţă de trei ore, liderii Coaliţiei au trasat axelesalariale pentru bugetari pentru anul 2011. Sunt veşti bune, avândîn vedere că aceştia, în mod unitar, îşi vor recupera 15% din cei25% pierduţi în cursul acestei veri. Mai mult, cei care au veniturisub 1.000 de RON vor beneficia de o atenţie specială din parteaGuvernului pentru a trece peste această periodădificilă.

"Toată lumea vrea să facă două lucruri: să majorămveniturile pe care le au bugetarii şi pe cei care au venituri sub1.000 de RON să-i ajutăm într-un fel să treacă peste aceastăperioadă dificilă, pentru că o majorare cu 25%- cât ar însemnarevenirea- pe veniturile pe care are statul astăzi este imposibil.Şi-atuncea majorarea pe care am încercat să o forţăm cu o dozădestul de mare de risc după părerea mea ar fi de 15% unitar", adeclarat, pentru Gândul, liderul minorităţilornaţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

"Compensarea aceea poate să însemne multe lucruripentru că, din păcate, nu o putem face ca pe o chestiune de naturăsalarială. Nu o putem să o facem deoarece atunci, în mod clar,intrăm în neconstituţionalitate, deja intrăm în proceseinterminabile pe care le pierdem şi nu rezolvă nimic. Şi-atuncinoaptea este un sfetnic bun. Domnul Botiş (ministrul Muncii- n.r.)are deja nişte soluţii. Unele dintre ele mi se par foarte, foartebune, dar prefer să vi le spună el, pentru că sunt ideile dânsului.Eu am să le susţin pentru că mi s-au părut foarte sănătoase şi desubstanţă cu care putem face această compensare, fără ca ea să fieuna de ordin salarial direct", ne-a explicat deputatul.

Încă o creştere până în 2012 şi un salariu minim de690 de RON

Liderul minorităţilor a spus că românii trebuie să semai aştepte şi la alte majorări, cea de 15% fiind doar o primăetapă în vederea recuperării tăierilor din acest an.

"Îmbinăm creşterea unitară pe grilă care nu are niciodificultate de ordin juridic cu un lucru care până la urmă trebuiefăcut pentru că oamenii sunt într-o dificultate extremă. Asta estece se poate în momentul de faţă. (...) Asta e o primă etapă decreştere, pentru că noi trebuie să ajungem până la sfârşitul lui2012, să ajungem din nou la ce a fost (nivelul salariilor înaintede tăierea cu 25%- n.r.).

Coaliţia va trece şi peste cei de la FMI cu care auconvenit să nu crească mai mult de 650 RON (cât cu nivelulinflaţiei) salariul minim. "Cu salariul minim hotărârea noastrăeste următoarea: FMI-ul vrea neapărat 650 de RON, ori noi credem căputem 690 şi impunem 690 de RON", a explicatparlamentarul.

El ne-a explicat că situaţia oricum nu este roz,motiv pentru care s-a ales această variantă finală. "Problemacea mai proastă este, după părerea mea, şi realitatea cred că o săconfirme, noi o să o avem o scădere economică în continuare, cum osă o aibă toată planeta Pământ. Şi eu o văd undeva între 2 şi 4%anul viitor. Asta e", spune Varujan Pambuccian.

Coaliţia vrea să se asigure că parlamentarii puteriisunt de acord cu varianta finală

El ne-a explicat că, din punct de vedere procedural,pentru ca această decizie politică să fie consfiinţită, miercuri vaavea loc la Parlament pe varianta finală convenită de lideriiCoaliţiei marţi seară, mai ales că Executivul îşi va asumarăspunderea pe acest act normativ.

"Mâine, la ora 13.00, la Parlament o să facem oîntâlnire pentru că, până la urmă trebuie să fie o decizie asumatăde fiecare parlamentar. E normal aşa. Ar trebui să li se prezinteexact restricţiile. Eu l-am rugat pe domnul Ialomiţianu ca mâine săfacem o prezentare legată de veniturile bugetare. Să înţeleagăfoarte clar oamenii câţi bani intră şi câţi bani pot cheltui", aspus Pambuccian.

CAS-urile ar putea fi reduse

Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale- dela 44% cât sunt în prezent- va fi pusă în discuţie în periodaurmătoare. "Astăzi eu am cerut chestiunea asta şi s-a spus că osă discutăm o reducere de CAS", ne-a explicat Pambuccian. "Scădereade cotă unică nu o cer eu, pentru că la o creştere atât de mică asalariului minim ce ar însemna: să scădem cota unică încă o dată şisă o scădem încă de zece mii de ori ca să ajungem la un optim.Deci, chiar nu rezolvăm nimic dacă facem aşa. Nu putem să mergem cufeliuţa de salam la cota unică. Acolo, când faci scăderea o faci calumea", a conchis liderul minorităţilor naţionale dinParlament.


Citește și: