Maria MANOLIU
473 vizualizări 29 nov 2011

Pentru o lună Capitala are un nou buget. Rectificarea bugetară cerută de primarul general Sorin Oprescu a fost dată peste cap de consilierii PDL, împreună cu aliaţii din PNG şi PRM care, împreună, deţin majoritatea.

Astfel, ei au hotărât să aloce mai mulţi bani pentru transportul şi căldura bucureştenilor. A fost votată suplimentarea bugetului RADET cu 12 milioane de lei şi al RATB cu 25 de milioane de lei.

Cele două amendamente au stârnit nemulţumirea primarului general. Acesta a spus că are asigurată în buget plata subvenţiei pentru cele două instituţii până la sfârşitul anului.

Mai mult, Oprescu a explicat că această suplimentare nu se justifică în condiţiile în care ELCEN produce gigacaloria cu 187 de lei iar RADET o distribuie cu 324 de lei, neexistând nicio justificare pentru diferenţa de 137 de lei. Mai mult, din fondul de rezervă al guvernului, RADET a mai primit 37 de milioane de lei. În privinţa RATB-ului, Oprescu a spus: "Nu pot să suport din banii oamenilor investiţiile pe care le vreţi. Subvenţia pentru RATB este acoperită. Nu întreabă nimeni care este consumul de carburant şi nici care este numărul de călători la RATB".

În replică, viceprimarul general al capitalei şi lider al consilierilor PDL, Mircea Raicu, a spus: "Vă lipsesc din buget 40 de milioane de euro la subvenţia pe care aţi promis-o bucureştenilor pentru căldură. Aşa este şi la RATB. Nu-i mai îmbrobodiţi şi spuneţi-le că nu mai vreţi să le daţi aceşti bani. Dacă nu măream bugetul celor două regii, bucureştenii ar fi fost obligaţi să plătească gigacaloria cu 324 de lei, iar biletul de transport în comun s-ar fi scumpit de la 1,3 la 2 lei".

De unde s-au tăiat bani

Pentru a suplimenta bugetul celor două regii a fost redus bugetul de investiţii, la administraţia străzilor şi nu s-a alocat niciun leu pentru ASPA, deşi primarul Oprescu îi tăiase aproximativ trei milioane de lei, pe motiv că banii erau destinaţii unor investiţii pentru care nu mai există suficient timp.

Astfel, în privinţa lucrărilor de investiţii, bugetul pentru continuarea lucrărilor la străpungerea Buzeşti-Berzei-Uranus, diametrala nord-sud, a fost redus cu 10 milioane de lei, de la Pasajul suprateran Mihai Bravu-Unirii s-au luat 5 milioane de lei, iar de la refacerea şi consolidarea în regim de urgenţă a Pasajului Băneasa 20 de milioane de lei.

Bugetul administraţiei străzilor a fost redus cu 19 milioane de lei. Şi bugetul salubrizării a fost redus cu 2,5 milioane de lei.

După votarea bugetului în forma propusă de PDL, consilierii PNL au strigat "aţi votat mutilarea Bucureştiului". Oprescu a părăsit sala şi a anunţat că va ataca în instanţă bugetul refăcut de consiliul general.

La discutarea bugetului au fost aduse amendamente şi de către consilierii PNL şi PSD. În timpul discuţiilor, consilierii minoritari au cerut formarea unei comisii care să ancheteze activitatea directorilor de la RADET, dar şi un audit financiar pentru a justifica "vopseaua scumpă cu care a dat în toate punctele termice". Bugetul a fost aprobat cu 29 de voturi pentru şi 17 împotrivă.

Citește și: