Andrei Luca POPESCU
12966 vizualizări 21 nov 2011

Nunţile, divorţurile sau aventurile lor amoroase au ajuns să invadeze spaţiul public, iar averile lor afişate cu opulenţă au stârnit pe cât de numeroase etalări pe micile ecrane sau în paginile ziarelor, pe atât de multe semne de întrebare. Cum au ajuns aceste trei personaje să învârtă banii?

Pentru Irinel Columbeanu, proaspăt divorţat de Monica Columbeanu, firmele şi afacerile cu care a făcut profit s-au pierdut în negura vremurilor. Cele înregistrate în prezent nu corespund cu bogăţia domeniului de la Snagov, nici cu limuzinele de lux, precum Rolls Royce sau Bentley, la volanul cărora a apărut de-a lungul vremii. Averea sa era estimată, în 2010, între 7 şi 10 milioane de euro, însă în ultimii cinci ani, afacerile la care este acţionar nu au reuşit nici măcar să iasă pe zero. Au generat chiar o mică pierdere de aproape 30.000 de euro, din datele depuse la Ministerul Finanţelor. Multe dintre firmele lui Columbeanu nu şi-au depus situaţia financiară pe anul trecut.

Cristian Borcea, proaspăt căsătorit cu tânăra timişoreancă Alina Vidican, are afacerile la vedere, iar fastul nunţii sale, care a generat dezbateri mai aprinse decât orice problemă politică a ţării, este pe deplin justificat de averea sa, evaluată, în 2010, între 60 şi 80 de milioane de euro. Numeroasele sale firme au generat în ultimii cinci ani profituri de aproximativ 15,3 milioane de euro, din datele depuse la Ministerul Finanţelor.

Fostul consilier al premierului PSD Adrian Năstase, Remus Truică, este cel mai recent intrat în galeria marilor divorţaţi ai ţării. Are o avere impresionantă, dar învăluită în misterul paradisului fiscal din Monaco, minusculul regat în care este rezident. În România, el este acţionar la două firme care deţin restaurante sau baruri şi care în ultimii cinci ani au generat o pierdere de aproximativ 28.000 de euro.

Remus Truică şi-a depăşit mentorul: vilă în Caraibe, afaceri în Monaco, divorţ în România

Dacă ar fi întrebat cum şi-a făcut primul milion de euro, Remus Truică, 41 de ani, ar putea răspunde liniştit: în 2002, şi-a vândut acţiunile la firma de servicii de internet TotalNet, care a fost achiziţionată de gigantul RDS. Firma lui Truică a încheiat, pe vremea când Adrian Năstase era premier, numeroase contracte cu statul. În aceeaşi perioadă, Truică a devenit şi consilierul personal al lui Năstase. În 2001, cifra de afaceri raportată oficial de TotalNet a fost de 1,1 milioane de euro, însă clienţii săi erau o mină de aur: Guvernul României, Ministerul de Finanţe sau Ministerul Apărării.

Ieşirea din afacerile IT nu a însemnat însă o stagnare pentru averea lui Remus Truică. În 2003, el a devenit proprietarul unui teren de câteva hectare pe malul lacului Snagov. Presa a relatat despre modul în care Truică a ajuns latifundiar, prin retrocedarea unor terenuri asupra cărora Truică dobândise dreptul de proprietate. Prefectul de Ilfov şi primarul din Snagov au semnat actele de împroprietărire, deşi terenurile nu ar fi trebuit retrocedate în locaţia de pe malul lacului Snagov.

Afacerile lui Remus Truică, cetăţean român cu rezidenţă în Monaco, se bucură în prezent de secretul fiscal asigurat de micul regat de lângă Franţa. Din propriile sale declaraţii, reiese că Truică deţine, pe lângă domeniul de pe malul lacului Snagov, o colecţie de maşini sport de lux, o vilă în insula caraibeană Saint Martin, un apartament la Monte Carlo şi un iaht.

Afacerile sale declarate oficial în România nu sunt impresionante. Restaurantul El Capitan de pe malul lacului Snagov, la care Truică deţine 25% din acţiuni, prin firma Romconsulting Restserv, alături de fostul acţionar de la Dinamo, Vladimir Cohn, a scos în 2010 un profit de doar 12.400 de euro, la o cifră de afaceri de 871.000 de euro. Datoriile firmei se ridică la 967.000 de euro, iar către bugetul de stat datorează peste 12.000 de euro. În total, în cinci ani de când a fost înfiinţată, firma respectivă a generat pierderi de 8.000 de euro, după cum reiese din bilanţurile depuse la Ministerul Finanţelor.

Un alt asociat al lui Truică în România este cineastul Dan Chişu, cu care deţine în mod egal firma Cursuri de Gătit Esperanto. Înfiinţată în 2008, firma nu a desfăşurat afaceri anul trecut, iar în total a generat pierderi declarate de aproximativ 20.000 de euro. În spaţiul declarat de cei doi asociaţi ca punct de lucru al firmei funcţionează în prezent Cafe Deko, barul de stand up comedy înfiinţat de Dan Chişu.

Cristian Borcea, în afaceri cu mama, de la încărcat de butelii la gaz

Spre deosebire de Truică, dinamovistul Cristian Borcea, 41 de ani, şi-a făcut averea cu afacerile la vedere. În ultimii cinci ani, firmele la care el este acţionar au generat un profit de peste 15 milioane de euro. Pe numele mamei sale, Elena Borcea, sunt înregistrate de asemenea firme care i-au adus profituri importante.

Intrat în atenţia publicului prin activitatea sa la clubul de fotbal Dinamo Bucureşti, Borcea a făcut bani de fapt din afacerile cu gaz.

În prezent, Borcea deţine mai multe firme care se ocupă cu vânzarea, transportul şi extracţia de gaz natural şi lichefiat. În 2008, afacerile cu GPL şi butelii, o divizie a firmei Crimbo Gas 2000, au fost achiziţionate de grupul olandez SHV, afacere în urma căreia Borcea s-a ales cu aproximativ 50 de milioane de euro.

Cristian Borcea deţine 29,62% din acţiunile firmei Dinamo 1948 SA, deţinătoarea clubului de fotbal Dinamo Bucureşti. Firma are un capital de 6,19 milioane euro şi datorii la bugetul de stat de 1,83 milioane de euro. În ultimii cinci ani, a declarat pierderi totale de 12,88 milioane de euro. Alături de Borcea, acţionari la Dinamo mai sunt Nicolae Badea, Cornel Dinu, Emil Dragoş Săvulescu şi Clubul Sportiv FC Dinamo Bucureşti.

Gazul este sursa averii familiei Borcea. Cea mai profitabilă firmă din acest domeniu s-a dovedit a fi Transpeco Logistics&Distribution, la care Cristian Borcea este preşedintele Consiliului de Administraţie. Firma, deţinută în mod egal de mama sa, Elena Borcea, şi de George Corneliu Gădoiu, a scos 21,6 milioane de euro profit în ultimii patru ani. Societatea, înfiinţată în 2007, se ocupă cu transportul produselor petroliere pentru marile companii producătoare din România şi a achiziţionat o parte din Rompetrol Logisitics, divizia de transport a Rompetrol.

Borcea deţine de fapt trei firme care se numesc Crimbo Gas, nu doar una. Crimbo Gas 2000, la care acţionar majoritar este fosta sa soţie, Mihaela (61,86% din acţiuni), se află în prezent în divizare şi a generat în ultimii cinci ani profituri de 3,16 milioane de euro, cu o cifră de afaceri de 6,5 milioane de euro în 2010. Crimbo Gas International, deţinută de Crimbo Gas 2000 şi de mama lui Borcea (16,4% din acţiuni), a scos în ultimii cinci ani un profit de 162.000 de euro. De producţia şi extragerea de gaze se ocupă Crimbo Gas, firmă înfiinţată în 2001 şi deţinută în mod egal de mama lui Cristian Borcea şi de Crimbo Gas 2000, iar profitul obţinut în ultimii cinci ani a fost de 2,5 milioane de euro.

Elena Borcea deţine doar pe numele ei o altă afacere conexă cu gazele. Lanţul de benzinării din Constanţa, controlat de firma Auto Gaz Trading, a scos un profit de 315.000 de euro în ultimii cinci ani.

Afacerile perdante ale lui Borcea: turismul şi restaurantele

Cristian Borcea a scos bani şi din afacerile imobiliare, asociindu-se cu finul său, fotbalistul Dennis Şerban. Firma Criden Holding, înfiinţată în 2006 şi care se ocupă cu dezvoltarea imobiliară în Constanţa, a scos un profit de 1,35 milioane de euro în ultimii cinci ani. Tot cu Şerban, Borcea mai deţine în Constanţa un lanţ de magazine alimentare, prin firma Euro Shop, care din 2008 a declarat un profit de doar 4.000 de euro.

Nu toate afacerile lui Borcea au mers însă bine. Asociat cu un cetăţean suedez de origine română, Nicolae Cătălin Andreasson, el are o cifră de afaceri zero cu firma lor de imobiliare Vessa Total Invest. Prin firma Vessa Telecom, deţinută în mod egal cu acelaşi Andreasson, Borcea a pierdut între 2006 şi 2009 aproximativ 155.000 de euro, în afaceri IT. Firma respectivă se află acum în insolvenţă.

Turismul nu i-a adus bani lui Cristian Borcea. Hotelul Bavaria Blu din Mamaia (fostul Dacia Nord care a fost privatizat) - n.r., a produs în ultimii cinci ani doar 79.000 de euro. Hotelul este deţinut de firma Marina&Santis, care la rândul ei este deţinut în proporţie de 50% de familia Borcea, prin Crimbo Gas 2000 (5% din acţiuni) şi Elena Borcea (45% din acţiuni). Fosta soţie a lui Borcea este şi ea asociată.

Borcea este acţionar minoritar şi la Holiday Club Neptun, complex turistic din satul de vacanţă al staţiunii, cu 0,45% din acţiuni. Firma este deţinută majoritar de Emil Săvulescu, acţionar la Dinamo alături de Borcea, şi de compania de stat Neptun-Olimp SA, deţinută la rândul ei de Ministerul Turismului şi de SIF Transilvania. În 2010, a declarat pierderi de 91.000 de euro.

Restaurantele în care s-a implicat Cristian Borcea sunt în prezent desfiinţate. Firma Giotat Holding, la care Borcea era asociat în mod egal cu patronul clubului Bamboo, napoletanul Giosue Castellano, a cerut insolvenţa în februarie 2011, generând în ultimii cinci ani pierderi de aproximativ 460.000 de euro. La adresa unde firma a declarat că îşi desfăşura activitatea funcţiona restaurantul cu specific italienesc Perfetto. Borcea a mai deţinut un restaurant prin Dibor Group, firmă la care a fost asociat cu Simona Voiculescu şi care s-a desfiinţat în 2010.

Cristian Borcea mai este asociat şi cu fostul acţionar dinamovist Vasile Turcu, la firma de consultanţă Bryella Management, care a declarat pierderi de aproape 19.000 de euro în ultimii patru ani. De asemenea, Borcea mai deţine două ştranduri în Bucureşti, în cartierele Drumul Taberei şi Crângaşi. El a mai declarat presei şi că a investit aproximativ 2 milioane de euro în hotelul Premier din Botoşani.

Numele mamei lui Borcea mai apare în acţionariatul complexului turistic Doi Cocoşi, unde deţine 49,83% din acţiuni, alături de fostul acţionar dinamovist Gigi Neţoiu şi de Luchi Georgescu (fosta iubită a lui Neţoiu şi patroana Vincon Vrancea).

Nici noua sa soţie, Alina Vidican, 26 de ani, nu este străină de afaceri. Pe numele ei apar 50% din acţiunile clubului Zerillo's, aflat în prezent în insolvenţă, alături de Ciro Castellano şi fata unui alt membru al familiei siciliene.

Irinel Columbeanu, băiatul lui tata

Nu au fost puţini cei care au spus că averea lui Irinel Columbeanu se datorează tatălui său, Ion, fost activist comunist şi consilier al mai multor miniştri de pe vremea lui Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu, care a continuat să sfătuiască membrii Guvernului şi după 1989, până pe timpul premierului Victor Ciorbea.

Afacerile din prezent ale lui Irinel Columbeanu nu impresionează prin profiturile pe care le generează. În ultimii cinci ani, firmele sale au declarat pierderi totale de aproximativ 30.000 de euro, iar multe nici nu au toate bilanţurile contabile depuse la Ministerul Finanţelor.

Irinel Columbeanu a explicat pentru gândul cum a făcut primii bani din viaţa sa: "Eram pionier şi am vândut obiecte de artizanat româneşti pe coasta franceză a Atlanticului (Coasta de Azur). Aveam 14 ani şi eram într-o tabără de pionieri la Biarritz. Mi-aduc aminte că m-am dus, mi-am ocupat un loc la rând cu nişte negri şi am vândut. Fiecare cu ale lui". Când a venit vorba despre primul milion de dolari pe care l-a obţinut în viaţă, Irinel Columbeanu nu a mai fost la fel de deschis la vorbă: "Asta este altă poveste".

Cea mai profitabilă afacere a lui Columbeanu junior a fost asocierea cu gigantul francez din domeniul telecomunicaţiilor, Alcatel. Practic, până în 2007, una dintre firmele lui Columbeanu, Promotion Group International, a fost reprezentanta oficială în România a Alcatel. În prezent firma lui Irinel are datorii la stat de 135.000 de euro şi în ultimii cinci ani a declarat un profit total de 270.000 de euro.

O altă firmă a sa, Techno Konsult Romania, a participat la construcţia blocului de birouri din Piaţa Victoriei, denumit Victoria Business Center. Asociată cu Mircea Ursache, membru PSD şi fost preşedinte al AVAS şi al Fondului Proprietatea, cu publicistul Mihai Cârciog, cu BTT (Biroul de Tranzacţii şi Turism, firmă de stat care deţinea mai multe hoteluri în toată ţara), firma lui Irinel Columbeanu a scos un profit considerabil la sfârşitul anilor '90. În prezent, firma are datorii la stat de 55.000 de euro şi a declarat în ultimii cinci ani un profit total de 595.000 de euro.

O altă firmă a lui Irinel Columbeanu, T.E.T. Group, a înregistrat în ultimii cinci ani un profit de 2,19 milioane de euro. Societatea a fost implicată de asemenea în proiectul Victoria Business Center. Pe anul 2010, a declarat un profit de doar 400 de euro şi datorii de 457.000 de euro.

Compania care reuneşte toate celelalte firme ale lui Columbeanu este Turbocim şi este cea mai voluminoasă din portofoliul său. Se ocupă cu fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii şi are un capital de 5,3 milioane de euro. Chiar dacă administrator cu puteri depline este Columbeanu tatăl, firma a generat pierderi de 3,2 milioane de euro în ultimii cinci ani. Irinel Columbeanu s-a lăudat că va revoluţiona domeniul construcţiilor cu un material izolant de invenţie proprie: columbeanitul. Irinel a încercat să intre şi în posesia unei cariere de extracţie a minereului pentru acest nou material de construcţii, însă afacerea a picat.

Tot în compania tatălui său (5% din acţiuni), Irinel mai deţine o firmă - Caesopatru SRL, înfiinţată în 2010 şi care se ocupă cu extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii (calcar, ghips, cretă şi ardezie). Nu a desfăşurat afaceri anul trecut.

Irinel Columbeanu a intrat şi în afaceri de producţie în domeniul modei, modalitate prin care a cunoscut-o şi pe fosta sa soţie, Monica (Gabor) Columbeanu. Firma Amikovision, înfiinţată în 1999, este deţinută în mod egal de Columbeanu şi de Matei Miko, patronul agenţiei de fotomodele Transilvania Fashion. Firma şi-a întrerupt activitatea în 2010 şi a declarat un profit de doar 24.000 de euro în ultimii cinci ani.

Firma Monica Columbeanu Media, înfiinţată în 2006 pentru a gestiona producţia emisiunilor şi apariţiilor televizate ale soţiei sale, a generat în ultimii cinci ani un profit de 92.500 de euro. Monica Columbeanu a declarat că, din banii ei (deţine 99% din acţiunile firmei), i-a cumpărat lui Irinel un cadou: o limuzină Bentley. Partajul de la divorţ a arătat însă că Bentley-ul a rămas la Irinel, iar firma la Monica.

La începutul anilor 2000, Irinel Columbeanu a mai fost asociat în firma Trans International cu omul de afaceri giurgiuvean Brumărel Mucă, patronul firmei de tranport cu bac-ul peste Dunăre din Vama Mocănaşu. Brumărel a încercat la acea vreme, fără succes, să promoveze construirea unui tunel de transport pe sub Dunăre, până în Bulgaria.

Citește și: