912 vizualizări 3 iul 2016

Peste patru milioane de persoane au ajuns la spital anul trecut, iar durata medie de spitalizare a depăşit o săptămână conform dateleor INS. Aceşti pacienţi au fost internaţi în cele 550 de spitale care au funcţionat anul trecut.  Numărul cabinetelor de medicină de familie este de 12.000, informează radio-actualităţi. ro.

În totoal în sistemul medical din România profesează peste 55.000 de medici , la aceştia adaugându-se 135.000 de cadre sanitare cu pregătire medie şi alţi 60.000 de angajaţi ca personal sanitar auxiliar.

Proporţia naţională ascunde însă un dezechilibru mare între numărul medicilor care asigură asistenţa medicală în mediul urban şi la ţară. Astfel, datele INS arată că în mediul rural, unui medic îi revine îngrijirea a peste 1.500 de persoane.

Prost stăm şi la capitolul stomatologie. Numărul mic al medicilor dentişti pare să arate că sănătatea dinţilor nu pare o prioritate pentru români deoarece există doar 15 mii de stomatologi în toată  ţara.

Şi în acest domeniu se păstrează dezechilibrul dintre oraş şi sat, în mediul rural revenind unui dentist de şase ori mai mulţi locuitori decât în mediul urban.

Conform unei situaţii centralizate de INS, numărul farmaciilor din România este de aproape 10.000, adică o farmacie la aproximativ 2.000 de locuitori.

Citește și: