Andreea OFIŢERU
2154 vizualizări 22 sep 2012

Elevii de la un liceu tehnologic din Timişoara vor participa anul acesta la un program pilot, care îi va face electricieni cu acte în regulă. Proiectul este denumit „Şcoala profesională”, iar în cadrul lui, profesorii, inginerii şi specialiştii de la o multinaţională îi vor pregăti pe primii 21 de elevi pentru piaţa muncii.

Directoarea Colegiului Tehnic Regele Ferdinand I din Timişoara ne-a explicat că proiectul este realizat în parteneriat cu compania Continental, care plăteşte un expert german pentru a-i învăţa pe profesori să adapteze programa şcolară la cerinţele de pe piaţa muncii.

„Începem cu elevii de clasa a X-a, care, timp de doi ani, vor face stagii de practică la departamentele firmei. Părinţii elevilor care au fost selectaţi de companie în urma interviulor au semnat un contract prin care îşi dau acordul ca absolvenţii să fie angajaţi”, a spus pentru gândul Patricia Pisano. Contractul prevede obligaţia elevului de a urma stagiile de practică, dar şi obligaţia companiei de a le oferi elevilor condiţiile de studiu.

Grupaţi câte cinci, cursanţii vor merge la diverse departamente ale companiei, unde vor învăţa alături de profesionişti. Ei vor fi recompensaţi, după caz, fie cu burse de merit, fie cu burse sociale.

În al doilea an de studiu, patru din cinci zile vor fi de practică

Proiectul „Şcoala profesională” prevede ca, în primul an de studiu, 40% din ore să fie de teorie, din materii de cultură generală şi din profilul tehnic, predate de profesorii-ingineri de la clasă. Restul de 60% din ore va fi petrecut în cadrul companiei. În al doilea an de studiu, cursurile terotice se vor diminua la 25% din programa şcolară, iar stagiul de practică va acoperi 75% din progamul şcolară.

„Timpul acordat pentru practică va creşte în clasa a XI-a, care este şi ultimul an de practică. În acest ultim an, elevii vor petrece patru din cinci zile la companie”, arată Patricia Pisano.

Întrebată despre bacalaureatul profesional, profesoara a spus că nu ştie dacă elevii vor alege acest tip de examen.

„Să vedem ce presupune acest tip de bacalaureat profesional şi cât de mult vine în întâmpinarea elevilor de la noi. Mai potrivit ar fi fost un bacalaureat diferenţiat. BAC-ul din prezent este unul pur teoretic şi nu vine în folosul elevului de la licee”, a spus directoarea din Timişoara.

Ea consideră că ideea unui proiect şi a unei probe practice, prevăzute de noul tip de examen, este una bună pentru liceele de tip tehnologic. „Elevii de la noi pot alege proiectul şi proba practică din ceea ce au învăţat la clasă, dar şi în practică. Dar educaţia antreprenorială nu ştiu cât îi ajută pe elevii de la noi”, a precizat Pisano.

Reprezentanţii companiei în care elevii vor face practică susţin că tinerii vor fi atent monitorizaţi.

„Practica va fi vitală. Elevii vor fi monitorizaţi şi trebuie să-i supraveghem. Şi să ne asigurăm ca trec examenele cu brio, pentru că noi le dăm şi nişte burse”, a declarat Elena Tanasă, coordonator de relaţii publice la Continental Auto Motive România.

Ea a precizat că programa şcolară va fi adaptată la nevoile companiei, dar că acest lucru nu va lăsa la o parte cultura general a elevilor.

Peste 12.000 de elevi au ales şcolile profesionale

Şcoala profesională de la Timişoara este una dintre cele 473 care s-au înscris în programul „Alegeţi drumul!”, aprobat prin ordin de ministru de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. În total, s-au înscris 12.471 de elevi car evor face practică în peste 1.500 de firme.

Ordinul ministerial prevede că procesul educaţional va dura 2 ani, clasa a X-a ;i clasa XI-a: în primul an, elevii vor face 40% teorie (525 de ore) şi 60% practica (740 de ore).

În anul al doilea de învăţământ profesional, va fi 25% teorie (315 ore), 75% practica (885 de ore), iar practica obligatorie la anagajator va fi de 5 saptamani. Elevul va avea tutore de practica de la angajator.

La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare nivel III in cadrul european al calificarilor. Va fi un certificat de calificare de profesionist adevarat in meseria pe care o va face si un certificat care va fi recunoscut la nivel European.

Toate detaliile despre şcolile profesionale se găsesc la alegetidrumul.edu.ro.

Citește și: