Andreea OFIŢERU
38495 vizualizări 24 feb 2014

Pentru a fi siguri că îşi vor înscrie copiii la şcoli mai bune, părinţii sunt dispuşi să-şi cumpere vize de flotat ca să dovedească faptul că locuiesc în circumscripţia unităţii de învăţământ pe care şi-o doresc şi care de multe ori nu este în zona în care au domiciliul. Potrivit metodologiei de înscriere în învăţământul primar, copiii care stau în vecinătatea şcolii au prioritate, iar concurenţa la şcolile bine cotate este foarte mare. Fenomenul există, dovadă fiind inflaţia cererilor de schimbări de domiciliu din ultimii ani, în această perioadă a anului, iar dorinţa părinţilor de a încerca să le ofere copiilor o educaţie cât mai bună, este de înţeles. Şi, din cauza unor reglementări din educaţie înguste şi restrictive, părinţii trec printr-un adevărat calvar doar pentru a-şi înscrie copilul la şcoala pe care o aleg ei.

Gândul a încercat să cumpere vize de flotant de pe site-urile de anunţuri, preţurile solicitate fiind între 80 şi 150 de euro.  

Cum se obţine cel mai uşor o viză de flotant

Primul lucru pe care îl fac părinţii care vor să-şi dea copilul la o şcoală ce nu se află în vecinătatea locuinţei lor, este să caute rude sau prieteni care locuiesc în circumscripţia şcolii pe care o consideră potrivită, şi care să "îi mute" în casa lor.

„Eu am înscris fetiţa la Şcoala nr. 11 "Ion Heliade Rădulescu". Deocamdată online. Urmeazvă să mă duc să duc actele zilele următoare, după ce îmi iese şi viza de flotant. Stăm în Sectorul 3, dar am preferat să schimb domiciliul să fiu sigură că este îndeplinit un criteriu pentru înscriere, care spune că au prioritate copiii cu domiciliu în circumscripţie. Norocul nostru este că avem nişte prieteni care stau la o stradă de şcoală. Ne-am interesat şi şcoala  Nr.11 asta este una dintre cele mai bune”, a spus a declarat o mămică care a dorit să rămână anonimă.

Cât costă o viză de flotant

Părinţii care nu găsesc însă pe nimeni cunoscut care să locuiască în apropierea şcolii, apelează la site-urile de anunţuri şi cumpără practic o viză de flotant.

 

Şcoala nr.150 din Cartierul Cotroceni, Şcoala nr.70 din Piaţa Alba Iulia sau Şcoala nr 74 Ienăchiţă Văcărescu din Sectorul 4 al Capitalei sunt câteva dintre şcolile pentru care există oferte pentru viza de flotant. Preţurile variază între 80 de euro şi 150 de euro.

Gândul i-a contactat pe unii dintre proprietarii care au pus anunţuri pe internet şi a încercat să cumpere o viză de flotant.

„Vă trebuie copie după certificatul de naştere al copilului şi un timbru fiscal de la Poştă. Dacă vreţi eu pot şi astăzi, că durează câteva zile”, ne spune domnul Octavian, propietarul unui apartament din Cotroceni, care, iniţial, a cerut 150 de euro pentru viză. 

Este dispus însă să negocieze. „Vedem", spune acesta întrebat dacă este dispus să mai lase la preţ.  "Fenomenul este cunoscut de toată lumea din ce am văzut. Chiar de la şcoală îndeamnă părinţii spre varianta asta”, mai spune bărbatul, care precizează că  banii se pot da şi in rate, o parte acum, şi o parte când îţi iei viza.  Pentru că nu a obţinut un răspuns ferm din partea noastră, domnul Octavian a revenit cu un telefon după câteva minute cu o ofertă mai bună: 100 de euro pentru o viză de un an.

Pentru o viză de flotant necesară pentru a merge la Şcoala Ienăchiţă Văcărescu, oferta pentru care gândul a sunat nu mai era de actualitate. "Îmi pare rău, oferta nu mai este valabilă. Am luat deja o persoană cu un copil în spaţiu".

Un alt proprietar dornic să ia în spaţiu pentru înscrierea la şcoală stă în Piaţa Alba Iulia. Ideea de a lua în spaţiu i-a venit de la un prieten care şi-a schimbat domiciliul pentru a-şi înscrie copilul la Liceul Jean Monet. „Aşa se procedează. Şi secretariatul de la şcoală la fel recomandă. Şi  la poliţie se ştie de practica asta”, a spus domnul Cosmin, care ia în spaţiu părinţii care fac înscrieri pentru Şcoala nr. 70 din apropiere de Piaţa Alba Iulia.

Costul pentru o viză de flotant pentru un an de zile costă 350 de lei. „Vă fac pentru un an de zile. Mai mult de un an de zile nu pot să vă fac. Vă iau 350 de lei, cam aşa este preţul,  până în 100 de euro”, a declarat domnul Cosmin.

Inspector şcolar: „Nu avem competenţe pe domiciliu sau pe flotant”

Inspectorii şcolari spun că, în metodologie, nu este specificat tipul de domiciliu - stabil sau provizoriu (cu viză de flotant) - pe care părinţii trebuie să-l aibă ca să-şi înscrie copilul la şcoală, motiv pentru care şcolile sunt practic obligate să-şi primească pe toţi cei care demonstrează că stau în circumscripţia şcolară respectivă.  

„Nu avem competenţe pe domiciliu sau pe flotant. Este problema Poliţiei. Eu dacă aş fi poliţist sub acoperire, aş cerceta cazul. Însă nu este problema noastră buletinul ca viză de flotant sau domiciliu. La noi în Bucureşti nu se întâmplă aşa ceva. Toate lucrurile sunt bune şi normale”, a mai spus Banu.

Într-adevăr, la şcoli, cadrele didactice care primesc dosarele de înscriere nu ţin cont de faptul că părinţii au domiciliul stabil sau provizoriu în circumscripţie. „Noi primim copie după buletin, nu contează că e viza de flotant sau domiciliu (stabil -nr.)”, a declarat gândul secretara de la Şcoala nr. 70 din Piaţa Alba Iulia.

Numărul de cerereri pentru viza de flotant a crescut

Direcţia de Evidenţă a Populaţiei din Capitală arată că numărul de vize de flotant a crescut uşor în luna februarie, comparativ cu ianuarie. „S-a sesizat o creştere a numărului de cereri de viză de flotant de la începutul lunii februarie, dar nu s-a terminat încă luna. În ianuarie nu este nicio creştere. Însă, noi pur şi simplu facem viza de flotant dacă aceasta este solicitată”, explică Cristian Brânză, şef relaţii publice de la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei de la Bucureşti.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare şi clasa I

Aproape 190.000 de copii trebuie să se înscrie începând cu 24 februarie în clasa pregătitoare sau, după caz, în clasa întâi. Potrivit metodologiei, părinţii pot completa şi depune online sau la unitatea de învăţământ în perioada 24 februarie - 14 martie cererile de înscriere a copiilor lor pentru anul şcolar 2014-2015.

Şi în acest an cel mai important criteriu pentru înscrierea la şcoală rămâne domiciliul, ceea ce înseamnă că au prioritate copiii care locuiesc în circumscripţia şcolii respective. Conform criteriilor generale stabilite de Ministerul Educatiei, prioritate au şi în acest an copiii cu un grad de handicap, orfanii şi cei care mai au fraţi în şcoala respectivă.

Copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2014 vor fi înscrişi obligatoriu în clasa pregătitoare. La fel şi cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2014, dacă dezvoltarea lor este corespunzătoare.

Înscrierea se va desfăşura în 2 etape, între 24 februarie şi 14 martie şi 25 martie-4 aprilie.

PRIMA ETAPĂ de ÎNSCRIERE CLASA PREGĂTITOARE 2014

- 19 - 28 februarie 2014 -  În fiecare şcoală cu clase pregătitoare se va organiza ziua porţilor deschise, zi în care părinţii pot vizita şcolile şi pot discuta cu profesorii care le vor răspunde la întrebările despre şcoală.

- 17 - 28 februarie 2014 - Organizarea în grîdiniţe a întâlnirilor pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţa care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2014-2015, în învăţământul primar.

- 18 februarie - 12 martie 2014 - Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor

- 18 februarie - 13 martie 2014 - Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

- 21 - 22 martie 2014-  Afişarea în şcoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al şcolilor a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.

A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE 2014 la CLASA PREGĂTITOARE

- 24 martie 2014 - Fiecare şcoală va afişa la sediul propriu şi pe site-ul inspectoratului procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

- 25 martie - 4 aprilie 2014 - Părinţii ai căror copii nu au fost cuprinşi în nicio şcoală sau n-au participat la înscriere în prima etapă vor depune cererea-tip de înscriere la secretariatul şcolii.

- 11 aprilie 2014- Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregatitoare.

- 14 -18 aprilie 2014 - Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ. Tot în acest interval are loc soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.

CALENDAR ÎNSCRIERE 2014 în CLASA ÎNTÂI

La fel ca şi anul trecut, copiii de 7 ani împliniţi până la 31 august 2014 care nu au urmat clasa pregătitoare anul trecut pot fi înscrişi  direct in clasa I.

Calendarul ÎNSCRIERE 2014 în CLASA ÎNTÂI a copiilor de 7 ani care are loc după cum urmează:

- 24 februarie - 14 martie 2014 - Depunerea fişelor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie.

- 17 - 21 martie 201 - Şcolile vor soluţiona cererile de înscriere depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie.

- 7 - 10 aprilie 2014 - Fiecare şcoală soluţionează  cererile de înscriere depuse de părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie.

- 11 aprilie 2014 - Fiecare şcoală afişează  listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

Citește și: