Maria Bîrnaure
3930 vizualizări 30 iun 2016

Dacă există britanicul care merită să devină primul deţinător al unui buletin de adoptat în cadrul campaniei Romanians adopt Remainians, Rachel Sargent poate fi, cu siguranţă, acel britanic. De ce? Aventura românească a lui Rachel Sargent a început în 1994, când a venit în România să lucreze pentru o firmă de consultanţă. A renunţat repede la cifre ca să-şi urmeze pasiunea din copilărie, inspirată de nimeni alta decât mama ei, bucătar-şef de renume. A gătit întotdeauna pentru prieteni şi a organizat diverse mese festive, în care ingredientul cheie a fost plăcerea de a găti şi dragostea faţă de frumos.

Ţara noastră a inspirat-o în ale bucătăriei, iar tainele bucatelor tradiţionale le-a învăţat de la cel căruia îi spune „mentorul” ei, cel cu care a deschis prima dată The London Street Atelier, un „hobby business”, aşa cum îl numeşte ea. Inspirată de călătoriile prin ţara noastră şi de lecţiile date de partenerul ei de afaceri, Rachel s-a îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă ingrediente tradiţionale, locale şi, după moartea prietenului ei, a decis că cifrele nu o fac fericită şi că trebuie să se ocupe de ceea ce-i aduce bucuria în suflet.

„Am renunţat la finanţe şi am făcut o mică mică întreprindere, ceva mic pentru pasiune. Din cauza aceasta eu fac numai evenimente private, ceva pentru persoane cărora le place mâncarea şi vor ceva un pic diferit, cu soul, cu feeling”, explică Rachel.

Cum de a rămas în România? Dacă în 1994, când a venit aici, spunea că nu va sta mai mult de doi ani, iată că au trecut 22 de ani de atunci şi Rachel Sargent este tot aici. A învăţat limba română şi glumeşte spunând că acea călătorie a fost prelungită un pic: „Nu am găsit un bilet dus-întors”, spune Rachel cu zâmbetul pe buze.

„Nu ştiu de ce, dar mă simt acasă aici. Îmi place inima latină, îmi place simţul creativ. Nu-mi place birocraţia, dar nimănui nu-i place. Îmi place vremea şi, probabil îmi place un pic că românii au simţul umorului şi sunt oameni calzi”, afirmă Rachel, completând cu faptul că noi suntem puţin prea sensibili, ceea ce nu-i întotdeauna un lucru bun.

Şi totuşi, calităţile noastre sunt mai evidente decât defectele în ochii englezoaicei Rachel. Dincolo de toate, ea a devenit un ambasador al României pentru străinii care nu ştiu prea multe despre ţara noastră şi cărora încearcă, pe cât posibil, să se arate că România nu-i aşa cum, în mod greşit, o percep cei de peste hotarele ei.

„Din păcate, România are o imagine mai negativă decât realitatea pentru străini, care nu ştiu că ea are vinuri bune sau munţi frumoşi şi vreme frumoasă sau oameni cu educaţie”, explică Rachel, spunând că prietenii ei au fost cu toţii surprinşi când au ajuns în ţara noastră şi au descoperit că nu e chiar atât de rău pe cum îşi imaginau. A gătit pentru un grup de italieni salată de vinete, sărmăluţe în foi de viţă, fasole bătută şi dovlecei pane. Le-a dat la desert mere coapte şi de băut bere, socată şi vin de casă, făcându-i pe turiştii din Italia să uite de paste şi de pizza.

Spune că nu-şi face planuri şi că nu se ştie niciodată ce-ţi aduce ziua de mâine. Îi place să gândească aşa cum simte şi să trăiască pentru fiecare zi în parte. Vrea să rămână în România, însă nu poate garanta că aşa se va întâmpla.

„Eu nu pot să vorbesc. Sunt absolut dezamăgită. Nu am crezut. Eu cred că este o greşeală mare pentru ţară şi un dezastru”

Despre conaţionalii ei nu se fereşte să spună, cu ochii în lacrimi, că au făcut o greşeală teribilă acum o săptămână, când au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, catalogând gestul lor drept stupid şi dăunător atât viitorului Regatului, cât şi celui al celorlaltor state din Uniune.

„Eu nu pot să vorbesc. Eu sunt absolut dezamăgită. A fost o surpriză super mare pentru mine. Nu am crezut. Eu cred că este o greşeală mare pentru ţară şi un dezastru. Pur şi simplu nu mă simt bine, mă simt un pic dezechilibrată şi a fost un fel de ruşine pentru că faţă de Europa în total este un fel de ruşine, mă gândesc eu şi are foarte multe implicaţii pentru alte ţări şi pentru noi, pentru englezi. Nu vorbesc despre Scoţia, cu care probabil va fi un divorţ”, spune Rachel despre decizia care schimbă imagina Uniunii Europene aşa cum o ştim noi şi care va avea implicaţii negative din foarte multe puncte de vedere, după cum spune chiar ea.

Rachel este de părere că britanicii au votat din motive distincte de scopul acestui referendum. Ei au votat ca o ripostă faţă de situaţia din oraşul lor, faţă de politicieni şi de conducerea locală, faţă de problemele din comunitatea lor restrânsă.

„Este prea dureros să vorbesc. Pentru mine, imaginea asta este un coşmar. Este ceva prost, stupid şi izolat pentru că, cred că restul Europei va avea o reacţie şi va exista o rejecţie faţă de Marea Britanie. Va fi o insulă cu condiţie nefavorabilă faţă de Uniunea Europeană şi cred că viitorul nu arată bine”, vorbeşte Rachel, făcând referire la lucrul preţios pe care l-au avut britanicii şi pe care l-au aruncat, pur şi simplu, la gunoi.

Dezamăgită de rezultat, Rachel Sargent a devenit Rachel Sargenescu. Are un buletin de adoptat în cadrul campaniei Gândul şi GMP Advertising/Webstyler, Romanians adopt Remainians, chiar dacă ea se simte deja adoptată de ţara noastră, ca răspuns la un ultim strigăt al celor 16 milioane de britanici care au vrut să rămână în Uniunea Europeană.

„Am fost captivată de campanie pentru că a sintetizat în două sau trei fraze totul. Un Romanian a adoptat un Remainian şi cu un buletin. A explicat totul, în trei secunde totul este explicat. Şi îmi place ideea că este o ilustraţie că românii au inimi calde şi au dat o mână de ajutor britanicilor prea stupizi ca să aprecieze ceea ce au avut şi au pierdut acum”, încheie Rachel Sargent, zâmbind şi sperând că poate ceva se mai poate schimba pentru ţara ei natală.

Poţi lua şi tu parte la campania Romanians adopt Remainians şi poţi ajuta virtual un britanic să simtă că un cetăţean european îi este aproape.

OPERATOR IMAGINE: ROMICĂ CROITORU

Citește și: