Ionel Vaduva
136 vizualizări 16 ian 2020

Astfel, potrivit anunţului ANSVSA, păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi, iar furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale.

De asemenea, aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice, fermierii având totodată obligativitatea de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

În aceeaşi ordine de idei, autorităţile de resort ţin să precizeze că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găini ouătoare ce aparţin fermei SC KARIN SRL din localitatea Seini, judeţul Maramureş.

Păsările au fost eutanasiate şi incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.

„Ulterior se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului”, se menţionează într-un document remis la redacţie.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încat pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport.

În zona de protecţie se află alte nouă exploataţii comerciale (opt de păsări şi una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

Împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Maramureş, serviciile sanitare veterinare oficiale au restricţionat drumurile de acces către toate cele nouă ferme.

Totodată au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Bihor şi Satu Mare şi inspectori ai Poliţiei Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acţiuni comune de control privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi creşterea încrederii cetăţeanului în instituţiile publice încheiat între ANSVSA şi IGPR.

Au fost intensificate controalele în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat situate între Ungaria şi România, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasare, şi ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.

„Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase”, mai afirmă sursa citată.

În cursul anului 2019 au fost prelevate şi testate pentru depistarea virusului gripei aviare 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodariile populaţiei, 8.146 de probe din exploataţii comerciale şi 220 de probe de la păsări sălbatice.

Sursă foto: Pixabay

 

Citește și: