43 vizualizări 27 oct 2010

Fiasco la întâlnirea dintre liderii Coaliţiei de guvernământ şireprezentanţii Fondului Monetar în România, veniţi să ia pulsuleconomiei româneşti şi să bată palma pe un viitor acord.Politicienii români s-au lovit de inflexibilitatea oficialilor FMI,fapt ce a condus la o iritare colectivă. "Am avut senzaţiacă discut cu peretele acesta din faţă. Indiferent de ce spuneam.Da, dădeau din cap afirmativ în timp ce vorbeam, după care îşispuneau poezia. Şi este îngrozitor să ai senzaţia că tu comunici cucineva care înţelege ce-i spui, după care el spune acelaşilucru", a povestit, pentru gândul, liderulminorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.Concluzia generală:
"Astăzi s-au enervat toţi. Pentru că nu poţi gândidezvoltarea unei ţări, prin siguranţa rambursării unui împrumut lao bancă".

Întâlnirea de 2 ore şi jumătate, pe scurt:

-"De crescut, probabil că vom recupera consistent dintăierea cu 25%, undeva la 14% o să fie majorarea şi am fi putut săajungem undeva la 18% cu scăderea cotei unice şi să avem speranţacă, în felul în care reacţionează economia, ca la sfârşitul anuluiviitor chiar să revenim la salariile dinainte detăiere"

-"Le-a prezentat Adi Videanu foarte corect efectul pecare l-a avut cota unică faţă de efectul pe care îl prognozaserăei. Şi aceasta a condus la o creştere a veniturilor bugetare, încondiţiile în care FMI-ul-când am făcut lucrul. ăsta prognoza oscădere dramatică a veniturilor bugetare.
Chiar în faţa unor lucruri care au dat rezultate în România oameniiăştia preferă o poziţie foarte prudentă, de bancher, dar nu putemgândi ca bancherii"


Ce plan pentru resuscitarea economiei a propusCoaliţia

- Creşterea salariului minim de la 600 la 700 delei. "Este un măreţ plan al Coaliţiei, care este un planok, moderat după părerea mea, dar cu şanse reale de a avea efecteîn economie. Planul are trei componente corelate între ele şianume: o creştere a salariului minim (la peste 700 de lei- n.r.)care este în dezavantajul angatorului. Ştim că majoritateaangajatorilor îşi pun salariul minim şi plătesc după aceeadiferenţa în mână pentru că în România costurile locurilor de muncăsunt foarte ridicate. Dar făcând lucrul acesta reuşim o parte dinbanii aceştia care în momentul de faţă sunt plătiţi la negru să-iaducem în zona albă", a explicat deputatul.

- Scăderea contribuţiilor sociale de la 44% la41%. "Pentru a compensa această dificultate pe care i-odăm angajatorului scădem CAS-urile, făcând pentru angajatorii carenu procedează în felul acesta locul de muncă mai ieftin şi Româniamai atractivă, mai ales pentru corporaţiile străine în care nu seprocedează în felul acesta. "Deci, pe de o parte mărim bazade impozitare fără să creăm dificultăţi întreprinderilor careprocedează aşa, iar întreprinderilor care nu procedează aşa lecreăm o facilitate eu zic rezonabilă", susţine VarujanPambuccian.

- Scăderea cotei unice de la 16% la 12%. "Ceea ce pe deo parte pune 4% în buzunarul angajatului. (...) Din cei 25% (tăiaţide la 1 iulie- n.r.) se recuperează numai din măsura asta descădere a cotei unice. Eu o privesc ca o primă treaptă către oscădere mai semnificativă a cotei unice care să ne pună şi într-osituaţie de competiţie directă măcar cu ţările din jur. (...) Nuputem să rămânem pasivi şi să vedem cum alte state iau din taxeleşi impozitele pe care ar trebui să le ia statul român, doar pentrucă la noi taxele noastre sunt mai ridicate", ne-a creionatplanul de bătaie al Coaliţiei liderul minorităţilor naţionale."Creşterea salariului minim convine şi sindicatelor, nuconvine neapărat tuturor angajatorilor, compensăm această creşterecu scăderea CAS-urilor de la 44% la 41% şi mai aducem o facilitatesuplimentară cu scăderea cotei unice care cât de cât ne mai apropiede situaţia din ţările vecine,unde cota unică este de 10%",plusează acesta. ....citeşte mai depare în paginaurmătoare

Citește și: