30 vizualizări 25 nov 2009

O goarnă sună cu putere în complexul Romexpo. Mai să pice şi cărţile de pe rafturile editurilor când amfitrionul atenţionează poporul aflat la cumpărături literare că a apărut, în peisajul liniştit, premierul interimar Emil Boc.
Urmărit la tot pasul de Theodor Paleologu, premierul se plimbă, după inaugurarea celei de-a XVI-a ediţii a "Târgului Internaţional Gaudeamus- Carte de învăţătură" printre standuri şi face un "efort bugetar" de peste 400 de lei. "Investiţia în carte, investiţia în educaţie este de departe una dintre investiţiile care cu siguranţă nu vor avea niciodată faliment", spune Boc înainte să pornească la cumpărat de cărţi. Şi Paleologu doreşte să-şi facă remarcată prezenţa la acest eveniment. "Aş compara târgul Gaudeamus cu o «baie în care întinereşti». (...) Târgul la începutul iernii este foarte bine plasat că facem o baie de întinerire care să ne ungă cu nişte vitamine intelectuale. Aş spune că cultura, cartea, are aceeaşi valoare ca şi hrana, este o hrană pentru suflet. (...)", a cuvântat ministrul Culturii sub privirile distrate ale publicului preocupat mai degrabă să întoarcă tomurile pentru a calcula reducerile la cărţi.

Suprimarea TVA la cărţi

Cu jumătate de gură şi impulsionat de atmosfera literară, Paleologu îi propune lui Boc să ia în calcul "suprimarea" TVA la cărţi. Avântul ministrului nu îl impresionează câtuşi de puţin pe Boc. "Vom face inventarul tuturor propunerilor şi vedem ce putem face", răspunde sec premierul, în timp ce Paleologu îi ruga pe ziarişti să nu-l mai întrebe astfel de lucruri cât e şi el acolo. "Lăsaţi-l, nu de faţă cu mine", spune cu o grimasă ministrul. "Să vă recomand o carte", continuă el către Boc.

"Bunul-simţ ca paradox", îi arată Paleologu preşedintelui PD-L făcând referire la sloganul de campanie al lui Crin Antonescu. "Cumpără-mi tu cartea asta", îi răspunde şeful Executivului care voia neapărat să achiziţioneze altă operă a lui Alexandru Paleologu-"Alchimia existenţei". Zis şi făcut. Ministrul Culturii i-a dăruit liderului democrat-liberal cartea tatălui său, în timp ce Boc şi-a mai cumpărat "Cuvinte rare" de Cristian Tudor Popescu, "Jurnalul fericirii" de Nicolae Steinhardt, "Istoria Europei de Est de la al doilea război mondial până în prezent" de Jean-François Soulet, dar şi un volum al Hertei Müller, distinsă recent cu premiul Nobel pentru Literatură.

"Am cheltuit aproape toţi banii pe care îi aveam la mine. 400 de lei", zice Boc, remarcând că părăseşte standurile de cărţi doar cu 11 lei în buzunar.

Cartea de 9,9 lei

Marile edituri au venit la Târgul de carte fără frică de criză, cu autori recent înnobelaţi, atlase spectaculoase şi cărţi de 5 lei. Gabriela Maaz, directorul de promovare al Editurii Humanitas, se aşteaptă să facă performanţă la târg cu cea de-a doua traducere în română a celei mai româneşti cărţi a Hertei Müller, "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", care va fi lansată sâmbătă, cu "Jurnalul unui an prost", al lui J.M. Coetzee, şi el laureat al premiului Nobel, cu "Învingătorul e întotdeauna singur", de Paulo Coelho, vândută în 15.000 de exemplare în doar două luni, şi cu cărţile la 9,9 lei. Cei de la Rao sunt mai mult ca siguri că vor lua banii cititorilor cu seria "Amurg", a lui Stephanie Meyer", cu Dan Brown şi cu "Asociatul" lui John Grisham. "Noi nu avem vânzări mai mici anul acesta, segmentul oamenilor care citesc nu a scăzut din cauza crizei. Am observat că din ce în ce mai mulţi citesc literatură fantasy şi SF, orice are vampiri, spiriduşi şi dragoni prinde", spune Adina Daczo de la Rao.

Citește și: