492 vizualizări 7 mai 2008

- Alo, Daniel Becu?

- Da.

- Nu vrei să participi mâine la un focus grup?

Aurel, organizator de sondaje de opinie, mă ademeneşte telefonic, promiţându-mi 30 de lei pentru două ore de pălăvrăgit. Mă atenţionează din start: „Veţi vorbi despre credite. Vezi că trebuie să zici că ai credit cu ipotecă şi apoi să răspunzi la întrebările puse de ei”.  Ne dăm întâlnire marţi la ora 16.00 la ieşirea din staţia de metrou Aurel Vlaicu. Aurel ţine o agendă deschisă în mână, plină de nume şi numere de telefon. E înconjurat de alţi şase subiecţi pe care i-a racolat.

Le face instructajul: „Tu câţi ani ai?”. „22”, îi răspunde un băiat. „Bine, zici că ai 28. Ai credit?”. „Băiatul bufneşte în râs”. Râde şi el: „Băăăi, să nu mă faci de cacao. Zici că ai şi tu acolo un credit de nevoi personale, da’ vezi, să fie cu ipotecă”. Îi ia pe fiecare pe rând: „Tu zici că ai credit la BCR, tu la Banc Post, tu la Banca Transilvania. Aţi înţeles?”. Se aude un daaa vesel ca un ciripit. Apoi Aurel îşi îndreaptă privirea spre un cuplu de vârstă mijlocie şi întreabă pe un ton inchizitor: „Sunteţi căsătoriţi cumva?”. Cu o voce tremurătoare, femeia se scuză: „Păi, da”. „Aaa! Ce-mi faceţi voi mie? Nu e bine, nu trebuie să fiţi căsătoriţi. Să nu staţi unul lângă altul şi să vă faceţi că nu vă ştiţi. Aţi înţeles?”. Ne adunăm toţi opt şi pornim spre locaţie, în frunte cu Aurel.

Ne dăscăleşte şi în mers: „Puteţi nici să nu vă daţi numele, că nu vă cere buletinul. Dacă vă cere CNP-ul, puneţi şi voi unul din burtă”. Mai înaintăm doi paşi, după care revine cu completări: „Băăi, da’ atenţie cu CNP-ul ăsta să nu vă daţi de gol. Dacă sunteţi bărbaţi să înceapă cu 1 şi la femei cu 2, că altfel se prind ăştia. Şi să aibă 13 cifre, nu mai mult”. Unul dintre noi ştie deja drumul pe de rost: „Eu am mai fost aici şi acum trei luni”. Aurel îl aude şi îl întreabă: „Sper că n-o să te recunoască. Erai îmbrăcat altfel atunci, nu?” şi începe să râdă. Ajungem la sediul luxos al firmei „Brennan Research&Consultants” de pe bulevardul Nicolae Caramfil, aflat chiar lângă sediul Mc Cann Erricson.

Suntem invitaţi înăuntru, urcăm o scară de sticlă cu balustradă de inox şi suntem poftiţi să şedem pe scaune. O domnişoară blondă ne întreabă cum ne numim şi ce tip de credite avem la bănci. Răspund că am un credit ipotecar pentru locuinţă. Blonda se uită la mine urât, apoi îmi şopteşte: „Nu corespundeţi profilului căutat de noi. Avem nevoie de cineva care are un credit de nevoi personale garantat cu ipotecă. Sigur nu mai aveţi un alt credit?”. Răspund că nu şi ea se apleacă spre mine din nou: „Nu vreau să vă trimit acasă. Vă supăraţi dacă trec pe fişă că aveţi şi un credit de nevoi personale? Ca să puteţi rămâne”.

Toţi opt suntem introduşi într-o sală de interogatorii ca în filmele americane cu poliţişti. Mă simt ca într-o cuşcă. Unul din pereţi e o oglindă uriaşă, în spatele căreia se ascunde un personaj care ne analizează gestica, grimasele, fiecare cuvânt. Personajul intră în scenă preţ de câteva secunde, când pune pe masă un microfon. Apoi se retrage din nou în spatele oglinzii. Blonda ne serveşte cu cafele, suntem îmbiaţi să ne turnăm în pahare suc, să ronţăim alune, bomboane de ciocolată şi jaffa-cakes. Într-un cuvânt să ne facem comozi. Băiatul care mai participase şi la alte focus-grupuri pentru „Brennan Research&Consultants” cere o scrumieră şi începe să pufăie relaxat.

Două doamne venite împreună aşezate de-o parte şi de alta a mesei îşi aruncă una alteia priviri cu subânţeles, mustăcind discret. Aurel le-a zis din start: „Vă prefaceţi că nu vă ştiţi”. Soţul şi soţia nici măcar nu se privesc. În încăpere intră un domn cu ochelari, care are o cască într-o ureche. Arată cu degetul spre o cameră video, care vede şi aude tot, după care ne roagă să ne prezentăm. Nu ştiu cine sunt ceilalţi, dar eu m-am prezentat drept Daniel Becu, inginer constructor, cu un credit de nevoi personale şi unul ipotecar, care am achiziţionat un teren de 1500 m² la Brăneşti, la un preţ de 10 euro/m² (n.r. – aş fi vrut eu). Timp de mai bine de o oră fiecare dintre noi, că aveam credite sau nu, am răspuns la un tir de întrebări despre bănci, ca să ne primim cei 30 roni. Spicuiesc doar câteva: „Cum vi s-ar părea dacă pe perioada derulării unui credit aţi avea libertatea să optaţi oricând doriţi pentru modificarea dobânzii din fixă în variabilă şi invers?”.

„Aţi fi dispuşi să plătiţi băncii un comision în plus, ca să fiţi siguri că dobânda nu depăşeşte un plafon maxim?”. „Ce părere aveţi despre creditele în forinţi ungari?”. Odată la câteva minute, în casca din urechea ochelaristului se auzea susurul vocii celui din spatele oglinzii, care-i cerea să pună anumite întrebări, altele decât cele din chestionar. La ieşirea din încăpere, am primit fiecare „un mic cadou”, adică câte un plic conţinând trei hârtii de 10 lei.

Rugat să comenteze jongleriile cu minciuni sesizate de noi, Bogdan Florea, managerul general al companiei de cercetare de piaţă Brennan, a declarat sec: „Chiar nu ştiu ce să vă spun. Nu ştiam că se întâmplă lucrurile astea. Nici nu mi-am pus problema de aşa ceva. O să verific şi văd ce măsuri iau. Nu ştiu deocamdată”.

Info plus:

Research pentru case mari

„Brennan Research&Consultants” se află în top ten-ul companiilor româneşti specializate în cercetări de piaţă pentru elaborarea strategiilor de marketing şi are în portofoliul de clienţi nume ca: Raiffeisen Bank, OMV, Philipp Morris, Tuborg, Flanco, Durex, Excelent, RTC, Fundaţia Aerospaţială Română, MAPN, Antena 1, Tempo Advertising, D’Arcy şi Institutul Naţional de Statistică.

 

Citește și: