2452 vizualizări 16 oct 2007

Reclamaţiile se fac numai cu prezentarea unor dovezi concrete de cumpărare: chitanţă, contract, bon fiscal. Specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia  Consumatorilor (APC) spun că înainte de a reclama produsul sau serviciul, consumatorul trebuie să încerce să rezolve problema cu vânzătorul sau, pe linie ierarhică, până la directorul magazinului sau firmei.

Sesizarea se poate face în scris sau prin telefon. Indiferent de calea aleasă, consumatorul  trebuie să îşi dea toate datele: numele corect, adresa şi numărul de telefon. Reclamaţia trebuie făcută clar, cu toate elementele de identificare a servicului sau produsului respectiv, inclusiv seria şi modelul, dacă este cazul. Sesizarea scrisă trebuie să fie scurtă şi la obiect, să conţină modalitatea dorită de despăgubire: reparare, înlocuire sau restituirea banilor, precum şi copii după documentele doveditoare. Niciodată nu se trimit originalele.

Atât sesizarea în scris cât şi cea telefonică, sunt preluate de către inspectori şi redirecţionate către oficiul judeţean de unde a fost cumpărat produsul sau serviciul. Conform legii, reclamantul trebuie să primească un răspuns în cel mult 30 de zile de la data depunerii sesizării. Inspectorii merg în control după ce primesc reclamaţia, constată deficienţele, dau amendă, dacă este cazul, iar operatorul economic trebuie să îl despăgubească pe consumator.

Cumpărătorul poate primi daune mai mari decât valoarea produsului sau serviciului reclamat doar dacă îl dă în judecată pe operatorul economic. (E.H.)

 

Citește și: