Andreea OFIŢERU
3800 vizualizări 10 sep 2012

Cu câteva zile înainte de începutul anului şcolar, multe dintre şcoli nu au primit încă întreg mobilierul pentru clasele pregătitoare, iar profesorii învaţă pe ultima sută de metri metodologia pentru cele nouă materii prevăzute în programa şcolară pentru această nouă clasă.

Datele oficiale de la Ministerul Educaţiei arată că peste 127.000 de elevi vor intra de săptămâna viitoare în clasa pregătitoare. Potrivit reglementărilor date de minister, până la 17 septembrie ar trebui să fie gata 5.500 de săli pentru clasele pregătitoare, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare clasă va avea 23 de elevi. Ministerul Educaţiei dă asigurări că aproape toate clasele sunt gata, dar că o situaţie centralizată o va avea abia la sfârşitul săptămânii.

În unele judeţe, elevii din clasa pregătitoare vor fi nevoiţi să înveţe alături de cei de clasa I, din cauza lipsei de spaţiu şi de profesori.

Ministerul Educaţiei nu are o situaţie a numărului de clase simultane, dar spune că cea mai mare parte a acestora va fi în şcolile  în mediul rural. „Aici, copiii nu pot fi transferaţi către alte şcoli din cauza distanţelor mari şi atunci ei vor fi învăţa alături de cei din clasa I-a”, a explicat Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar. El a arătat că în total au fiost pregătiţi 8.400 de profesori la nivel naţional. „Miercuri vom avea o videoconferinţă cu inspectorii, iar apoi vineri încă una şi atunci vom avea situaţia finală din toată ţara. Atunci ar trebui să fie gata toate clasele”, continuă Stelian Fedorca.

La clasa pregătitoare elevii vor urma opt materii obligatorii- comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educaţie pentru societate, educaţie fizică şi sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual şi religie -, şi o materie opţională - Tehnologii de informare şi comunicare. Elevii vor petrece patru ore pe zi la şcoală, dar vor învăţa jucându-se şi nu vor primi note.

În majoritatea judeţelor, au loc pregătiri ale profesorilor care ar trebui să predea la clasa pregătitoare

În judeţele analizate de gândul, numărul şcolilor care nu au primit încă mobilier, dar şi cel al profesorilor care ar trebui să predea la clasa pregătitoare diferă de la o zonă la alta.

În timp ce în judeţul Iaşi, pregătirea profesorilor s-a terminat şi fiecare şcoală va avea una sau două clase, în Bucureşti profesorii încă mai mai urmează cursuri de pregătire.

„La sfârşitul săptămânii trecute avem întârzieri pentru mobielierul de la 6 clase, dar marţi, cel mai târziu, aşteptăm să fie livrat. Clasele pregătitoare sunt echilibrat distribuite în şcoli: avem câte una sau două clase în fiecare dintre cele 200 de şcoli”, arată Camelia Gavrilă, inspector la Iaşi.

La Bucureşti, cea mai mare problemă este cu pregătirea profesorilor. „Săptămâna asta vor avea loc ultimele cursuri de pregătire pentru a acoperi deficitul de aproape 200 de profesori pe care îl aveam. Aveam situaţii în care vor fi profesori din rândul pensionarilor, dar şi profesorii de la clasa a III-a şi a IV-a. Miercuri vom avea o nouă videoconferinţă pentru situaţia claselor”, a spus Marian Banu, inspector şcolar pentru imagine la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. El a adăugat că în privinţa mobilierului, acesta este pregătit şi toate şcolile vor fi dotate cu bănci speciale pentru clasa pregătitoare.

La Mehedinţi, mobilierul venit cu întârziere din China din cauza taifunurilor Bolaven şi Tembin a fost adus la sfârşitul săptămânii trecute. „Au mai venit 53 de seturi de mobilier din cele 1.040 câte ne trebuiau. Mai avem o serie de 10 profesori pentru care se vor organiza sesiuni de formare. Aceştia probabil că vor preda la clasele simultane pe care le vom avea. În total am avut 121 de profesori pentru clasa pregătitoare”, a declarat Marian Şută, inspectorul de la Mehedinţi.

La Mureş, cinci şcoli nu au încă mobilierul pentru clasa pregătitoare. „ Avem situaţia asta pentru şcolile din Sighişoara pentru că s-a reziliat contractul cu firma nu a respectat termenul de livrare şi a trebuit să facem un alt contract cu o altă firmă. Clasele care au mai rămas vor fi mobilate până la 15 septembrie”, a spus Ştefan Someşan, inspectorul de la Mureş. El a mai arătat că 92 de elevi din mediul rural vor învăţa simultan cu elevii de clasa I pentru că erau prea puţini pentru a se forma o clasă de sine stătătoare. În Mureş sunt 126 de clase pregătitoare în 140 de şcoli.

La Teleorman, vor fi 122 de clase pregătitoare, cu un număr total de 1.100 de elevi. „Dintre acestea avem 13 clase vor fi simultane şi cu elevi de clasa I şi cu elevi de la pregătitoare. Mai sunt patru şcoli cărora le lipseşte mobilierul pentru că un furnizor din Cluj nu li l-a adus. Dar până la finalul săptămânii îl vom avea”, a declarat Valeria Gheorghe, inspector la Teleorman.

În Sălaj,  mobilierul necesar pentru clasa pregătitoare nu a fost livrat în zece unităţi de învăţământ din judeţul Sălaj. În total, pentru anul şcolar 2012-2013 un număr de 114 clase pregătitoare.

„Toate şcolile au identificat sălile de clasă şi au încheiat contracte cu furnizori de mobilier. În 104 unităţi mobilierul a ajuns, dar în zece nu. Până vineri toate şcolile vor primi mesele şi scaunele pentru copii", a declarat, luni, inspectorul şcolar adjunct al ISJ, Maria Pop, citat de Mediafax.

Citește și: