Andrei Luca POPESCU
4957 vizualizări 7 nov 2015

Autorităţile au fost acuzate că au cerut ajutor internaţional prea târziu. România ar fi cerut declanşarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene abia joi, în a şasea zi de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit până acum 39 de persoane, după cum a arătat Hotnews.

Sâmbătă, în şedinţa de Guvern, autorităţile au oferit explicaţii pentru tardivitatea acestei proceduri. Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu a explicat că România nu a cerut declanşarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE. Oficialii au pus această informaţie pe seama unei „greşeli de comunicare”.

România nu a solicitat declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre, din două motive: nu se înscria în definiţia dezastrelor această tragedie şi doi, paşii de urmat erau aceiaşi şi cu mecanismul activat, şi cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor şi aşa cum am spus, resursele financiare nu sunt o prioritate în această situaţie. Guvernul şi-a asumat toate cheltuielile. Dacă este nevoie de lucruri suplimentare, avem resursele”, a spus prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat că autorităţile române au luat legătura cu cei de la Comisia Europeană, în subordinea căreia funcţionează acest mecanism, marţi. „S-a ridicat problema din discuţiile cu ei că este un caz atipic”, a spus Raed Arafat.

Într-adevăr, din site-ul de prezentare al mecanismului de Protecţie Civilă al UE, reiese că acesta este activat de obicei în situaţii de calamitate, dar şi în crize umanitare – a fost activat în criza refugiaţilor din Siria. România a apelat la acest mecanism, de exemplu, în 2010, în cazul inundaţiilor care au afectat întreaga ţară. Atunci, ţări precum Germania, Austria, Belgia şi Ungaria au trimis echipamente care să ajute autorităţile la intervenţii.

Raed Arafat a explicat că autorităţile au considerat că este mai rapidă calea discuţiilor directe, bilaterale, cu diverse state, decât activarea imediată a acestui Mecanism european.

Faptul că declanşezi Mecanismul de protecţie civilă înseamnă că depui solicitare undeva şi aştepţi să răspundă alţii. Se poate să răspundă, se poate să nu. În ultima vreme, au fost multe cereri care au venit pe criza refugiaţilor, care este o criză foarte complexă şi cu număr mare de oameni şi foarte puţine ţări au răspuns la aceste solicitări. S-a pus problema că este mai bine să discutăm direct cu ambasadele, lucru care s-a întâmplat şi nu de joi. Încă de duminică. Şi am mers mai departe pe discuţia cu ambasadele şi cu colegi direct în ţările care putea să ne asigure ajutor. Având în vedere că nu s-a pus problema financiară, nu mai era o problemă cine plăteşte, ne-a rămas numai să găsim locurile. Era mai eficient să vorbim direct”, a explicat Raed Arafat.

Medicul Ioan Lascăr, de la Floreasca, a explicat de altfel că, după cum se poate observa acum, disponibilitatea statelor europene de a oferi ajutor – paturi pentru marii arşi, este relaiv redusă – fiecare ţară preia maximum 10 pacienţi, doar Marea Britanie a anunţat că ar putea prelua 12.

Arafat a arătat că s-a discutat cu medici din Franţa, Israel, Germania, Belgia, Olanda, SUA (chiar dacă nu era fezabil să transporţi pacienţi acolo, din cauza distanţei foarte mari). Premierul interimar Cîmpeanu a mai adăugat listei ţări precum Ungaria, care şi-a anunţat disponibilitatea de prelua 5 arşi, chiar sâmbătă dimineaţă, Austria (unde pleacă deja 2 pacienţi), Norvergia şi Finlanda (de unde sosesc medici pentru a evalua ce şi câţi pacienţi pot prelua), Marea Britanie (care şi-a anunţat disponibilitatea pentru 12 pacienţi). La Bucureşti se află şi un medic specialist din Turcia care a evaluat pacienţii.

Singura diferenţă este că prin Mecanism cereai sprijin financiar, or nu era cazul aici şi nu era prioritatea noastră. Nefiind stare de dezastru, exact conform definiţiei, cum ar fi inundaţii, cutremur, s-a mers pe bilateral”, a subliniat Arafat.

Citește și: