Maria MANOLIU
10507 vizualizări 8 oct 2011

Primul tramvai Imperio va circula pe străzile Capitalei în luna martie 2012. Tramvaiul va fi colorat în alb şi verde, va avea patru corpuri, în total lungimea vehiculului fiind de 36,15 metri. Capacitatea va fi de 300 de locuri. Acesta va fi primul tramvai cu podeaua total coborâtă, va fi dotat cu aer condiţionat, camere video, sisteme automate de taxare, uşi duble, locuri speciale pentru persoanele cu handicap, monitorizare video a numărului de pasajeri şi a traseului parcurs şi panouri de informare electronice.

Preţul unui astfel de tramvai este de 2 milioane de euro şi va fi fabricat la Uzina Reparaţii Ateliere Centrale a RATB din strada Doctor Grozovici. Directorul general al RATB, Adrian Criţ, a declarat pentru gândul că " tramvaiul Imperio va fi fabricat în asociere cu Astra Vagoane Arad. În cadrul acestui parteneriat, RATB participă cu spaţiile de producţie, utilităţile şi forţa de muncă, în timp ce Astra Vagoane Arad, deţinătoarea licenţei Siemens şi a documentaţiei necesare, contribuie cu investiţii în amenajarea spaţiilor şi retehnologizarea liniei de producţie tramvaie din cadrul Uzinei RATB, utilizând în acest demers know-how-ul acumulat în domeniul construcţiei de vehicule. Pentru fabricarea prototipului de tramvai Imperio lucrează 20 de angajaţi iar când se va trece la producţia de serie numărul acestora va creşte la 150".

RATB va produce 300 de tramvaie Imperio în 10 ani

Prototipul primului tramvai Imperio fabricat de RATB în colaborare cu Astra Vagoane Arad va fi omologat în luna mai 2012. "Omologarea durează doar două luni pentru că o parte dintre componentele Siemens vin deja omologate iar noi doar le-am asamblat. După omologare se va trece la producţia de serie. Contractul de asociere cu Astra Vagoane Arad prevede ca în zece ani să fabricăm 300 de tramvaie Imperio. Acestea vor fi vândute atât în ţară cât şi în străinătate. Preţul de 2 milioane de euro este pentru un tramvai cu toate dotările, dar poate să scadă. Faţă de prototipul modelului Imperio de la Arad, cel de la Bucureşti va avea ecartament normal, cu un burduf mai mult şi un design modificat atât în privinţa caroseriei cât şi a interiorului", ne-a explicat directorul general al RATB, Adrian Criţ.

Lansarea Imperio la Arad

România are un deficit de 2.000 de tramvaie

În România există un deficit de 2.000 de tramvaie. În Bucureşti parcul este format din 510 de tramvaie, majoritatea cu o vechime de până la 40 de ani. "Avem şi tramvaie fabricate anul trecut dar şi foarte multe vechi. Sunt energofage şi pentru ele foarte greu mai găsim piese de schimb. Tramvaiele actuale consumă de zece ori mai mult decât tramvaiul Imperio. Asta nu o spun eu, ci specialiştii care au întocmit studiul de fezabilitate", a adăugat Criţ.

În luna august, pe străzile Aradului a circulat primul tramvai Imperio fabricat de Astra Vagoane. Acesta are trei corpuri, o capacitate de 200 de locuri, este extrem de silenţios fiind dotat cu aer condiţionat, camere video şi sisteme performante de taxare. Preţul prototipului fabricat la Arad este de 1,7 milioane de euro.

Citește și: