457 vizualizări 8 iul 2010

În Centrul Istoric al Bucureştiului, în faţa Băncii Naţionale, se vor construi clădiri de birouri. Tot şirul de clădiri istorice va fi dărâmat şi pe lângă blocuri de birouri se va construi şi o parcare subterană de 200 de locuri. Anunţul a fost făcut de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Acesta a mai precizat că va fi demolat "tot frontul de clădiri de vizavi de Banca Naţională, începând de la intersecţia străzilor Doamnei cu Academiei şi până la sediul Bibliotecii Naţionale şi vor fi construite imobile de birouri şi o parcare subterană cu 200 de locuri".

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, "parcarea va fi dispusă pe patru niveluri subterane şi va reprezenta salvarea Centrului Istoric, pentru că aici nu sunt locuri de parcare.

Nu doar terasa Doamnei va fi demolată ci tot ce este în spate". Guvernatorul BNR a mai explicat că, din punct de vedere arhitectural, se poate observa că tot frontul de clădiri de vizavi de BNR era proiectat să se demoleze, pentru a se putea "lega" clădirile din strada Academiei de Palatul Bursei. "De fapt, Biblioteca Naţională se va muta în noul sediu, iar Bursa de Valori va reveni în sediul iniţial", a mai declarat Mugur Isărescu. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, pentru Gândul, că proiectul imobiliar nu aparţine Băncii Naţionale, că instituţia nu are imobilele ce urmează a fi demolate în administrare şi că speră ca " viitoarele clădiri să nu fie mai înalte decât sediul Băncii Naţionale".

Proiectul imobiliar nu este revendicat nici de Primăria Capitalei. "Municipalitatea nu are niciun fel de proiect de dezvoltare în zona Băncii Naţionale. Noi facem tot posibilul să conservăm întreaga arie a Centrului Istoric.

Dacă domnul Isărescu se referă la un proiect al unui investitor privat-proprietar pe anumite clădiri din zona respectivă trebuie să amintim că orice proiect de modificare în zonă va trece la aprobare atât la Primăria Capitalei, cât şi la Ministerul Culturii şi va respecta toate regulile urbanistice în vigoare", se arată în precizarea venită prin biroul de presă al Primăriei Capitalei.

Citește și: