173 vizualizări 22 sep 2017

Costurile finale pentru implementarea acestui sistem pot ajunge până la patru milioane de euro, iar atribuirea va fi una directă.

„Pe partea noastră este posibil să intrăm pe procedura de urgenţă, nu este vorba despre sume exorbitante, ci de o chestiune care trebuie implementată rapid. Suma poate să fie de la un milion de euro şi să se termine la 3-4 milioane. Suma se defineşte de soluţia finală", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, după întâlnirea de la Palatul Victoria dintre premierul Mihai Tudose şi reprezentanţii IGSU, ANCOM, STS şi ai celor patru companii de telefonie mobilă.

Arafat a precizat că la începutul săptămânii viitoare se va şti exact în cât timp poate fi implementat sistemul de alertă.

„Pe astfel de sistem nu e bine să dai zeci de alerte pe zi. Dacă fiecare alertă e dată pe sistem, populaţia nu mai reactionează la el. Trebuie definit care a pragul de la care se dă alertă. Va fi un centralizator care da alertele, acesta e IGSU şi poate coborî la nivel de inspectorate judeţene, dacă e o problemă locală, asta în baza unor proceduri clare. Dacă a început ceva care nu a fost prevăzut, sau post factum, cum ar fi după cutremur, şi atunci poţi folosi sistemul. Mesajul apare simultan la terminalele telefonice aflate în zona vizată", a mai spus Raed Arafat.

Sistemul Alert va funcţiona şi pentru telefoanele care nu sunt smartphone, dar care se află în zona calamitată. De exemplu, un turist, ajuns într-o anumită zonă pentru care s-a dat o atenţionare, va primi pe telefonul său mesajul, indiferent de ce fel de dispozitiv are.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Adrian Diţă a declarat vineri că 95% din sistem a fost identificat, iar operatorii de telefonie au transmis deja că vor lua legătura cu operatorii de echipamente.

Sistemul, spun autorităţile, ar putea fi funcţional în câteva săptămâni, anterior însă fiind o perioadă de probă pentru a nu se înregistra erori.

La începutul săptămânii, premierul Mihai Tudose a decis constituirea unui grup de lucru, gestionat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pentru realizarea unui sistem de avertizare prin intermediul telefoniei mobile, în urma unei întrevederi pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu operatorii de telefonie, reprezentanţi ai IGSU, ANCOM şi STS.

Tudose a cerut implementarea în cel mai scurt timp a sistemului integrat de alertare a populaţiei în situaţii de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil, alertele urmând să fie emise în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute la nivel regional.
 
„«Sistem Alert» va funcţiona prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaţilor pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente şi funcţionale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
 
Potrivit sursei citate, în paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică şi pregătire a populaţiei pentru utilizarea acestui sistem.
 
„Sistem Alert” va fi dezvoltat şi implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.
 
Reacţia autorităţilor vine după ce, în urma furtunilor din vestul ţării, opt persoane au murit, iar alte 137 au fost rănite, fiind afectate 212 localităţi din 15 judeţe.
 
Premierul Mihai Tudose a anunţat, duminică seară, că, săptămâna viitoare, va începe implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pentru ca cetăţenii să poată primi informaţii prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află. 
 
„Sunt toate autorităţile în alertă. Săptămâna viitoare este obligatorie implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pe fiecare zonă. Cine e în zona de acoperire pe zona în pericol, să primească automat această aleră pe telefonul mobil. Dacă am văzut în filme, poate fi şi implementat", a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3. 
 
Tudose a mai declarat şi că se gândeşte să propună operatorilor de telefonie un sistem automat prin care să fie anunţaţi toţi cei care se află în raza de acoperire că în zona în care se află urmează a se produce fenomene meteo periculoase.
 
„Sunt ţări unde funcţionează un fel de alertă telefonică dacă e furtună puternică într-o zonă. Operatorii de telefonie să fie obligaţi să trimită o avertizare. Ar trebui implementat şi la noi. O să încercăm să vedem cum se poate face asta tehnic şi cât de disponibili sunt operatorii la aşa ceva. Deocamdată acestea sunt primele estimări. Toată lumea e în alertă să verificăm să nu mai fie cazuri identice. Toată lumea e în alertă, slavă Domnului că s-a întâmplat pe zi şi se poate interveni la vedere”, a mai spus premierul Mihai Tudose.
 
Preşedintele Klaus Iohannis cere Guvernului să explice dacă s-au respectat procedurile în cazul dezastrului de duminică, din vestul ţării, şi „cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă”. De asemenea, şeful statului solicită implementarea unui sistem de avertizare a populaţiei. 
 
„Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor.(...) Solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
 
Şeful statului susţine că existenţa unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. „Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii”, mai arată Iohannis.
 
Iohannis precizează că, dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţa legii.

 

Citește și: