Alina Matis
1257 vizualizări 2 apr 2013

Directorul Chevron România, Tom Holst, a comentat, într-un interviu pentru Natural Gas Europe, schimbarea de atitudine a Guvernului cu referire la gazele de şist, pe care o consideră o dovadă că premierul Victor Ponta "vrea să ţină deschis viitorul economic al ţării sale". Totodată, Tom Holst a declarat că, în a doua jumătate a acestui an, Chevron va săpa un puţ de explorare în zona Bârlad.

Chiar dacă, în 3 mai 2012, Guvernul Ponta vorbea despre "Instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică", Tom Holst a declarat că Chevron nu a primit niciun fel de notificare despre aşa ceva. Mai mult, primul-ministru a trecut la sentimente mai bune pe acest subiect şi a declarat că "ideea gazelor de şist trebuie tratată serios pozitiv".

"Nu am primit nicio informare oficială (din partea Guvernului, n.red.) despre un moratoriu. Cred că premierul Ponta vrea să ţină deschis viitorul economic al ţării sale. E conştient că va dura trei-cinci ani pentru a termina cercetările şi pentru a afla dacă gazele de şist pot fi exploatate", a explicat Holst. Directorul Chevron România a adăugat că, "dacă faza exploratorie e încetinită, ar putea fi prea puţin timp pentru începerea exploatării atunci când aceasta devine o necesitate economică. Estimările actuale arată că rezervele de gaze naturale convenţionale ale României se vor termina în 10-15 ani".

Referitor la stadiul activităţilor Chevron în ţara noastră, Tom Holst a explicat că s-au făcut "unele studii seismice" şi s-au obţinut permise pentru activităţi de exploatare în zona Moldovei şi a Dobrogei.

"Nu avem încă licenţe de exploatare. Deocamdată, e important să ştim dacă există potenţial pentru exploatare. În faza de explorare, sunt săpate doar puţuri verticale, fără fracturare hidraulică. Perimetrul Bârlad acoperă 1,6 milioane acri. Săparea unui puţ de explorare e planificată pentru a doua jumătate a anului 2013. În perimetrul din Dobrogea, Guvernul a aprobat licenţa pentru aproximativ 670.000 de acri. Obţinerea de date seismice 2D în aceste perimetre e aşteptată să înceapă, de asemenea, în a doua jumătate a anului 2013", a mai declarat Holst pentru sursa citată.

Directorul Chevron România a mai subliniat că această companie a încercat să informeze cât mai mult oamenii cu privire la gazele de şist şi că orice cetăţean român îngrijorat sau orice autoritate a statului au dreptul să adreseze întrebări către cei de la Chevron pe tema gazelor de şist. Mai mult, a subliniat Tom Holst, compania duce în prezent în Texas şi Pennsylvania mai multe persoane din România apropiate problemei gazelor de şist, pentru a vedea cum arată această industrie în SUA.

Citește și: