Mădălina CHIŢU
4924 vizualizări 23 sep 2013

Medicii vor continua să picheteze sediul Ministerului Sănătăţii, în ciuda promisiunilor pe care Eugen Nicolăescu le-a făcut cadrelor medicale la sfârşitul săptămânii trecute.

„Duminică ne-am întâlnit cu ministrul Eugen Nicolăescu. Am discutat doleanţele noastre şi ni s-au făcut diferite promisiuni. Vom renunţa la proteste abia atunci când tot ceea ce am discutat va fi trecut şi pe hârtie. Până atunci ne vom strânge în fiecare zi în faţa ministerului Sănătăţii şi vom protesta. Ne menţinem şi intenţia de a intra în grevă generală dacă nu se va găsi o modalitate prin care Sănătăţii să se aloce 6% din PIB şi dacă nu vor dubla salariile medicilor rezidenţi”, a declarat pentru gândul Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas.

Astăzi, cadrele medicale au pichetat atât în faţa ministerului Sănătăţii, cât şi în faţa ministerului Finanţelor. În jur de 250 de medici au fost în stradă, potrivit datelor sindicaliştilor.

Soluţiile găsite de Nicolăescu pentru a aduce fonduri suplimentare

Ministrul Sănătăţii spune că în urma discuţiilor avute duminică cu reprezentanţi din sistemul sanitar a identificat patru metode prin care va aduce fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar. Poliţa RCA şi testele clinice sunt două dintre soluţiile găsite de Nicolăescu pentru a creşte bugetul de la Sănătate. „O mare parte din contribuţiile din RCA ar trebui să fie transferate la sectorul medical de urgenţă. Cele mai multe accidente rutiere se finalizează cu traume, cu patologii care au nevoie de îngrijire pe cazuri de urgenţă. Suntem în discuţii deja cu organismul specializat. Probabil că până la sfârşitul anului vom găsi formulele tehnice prin care să realizăm un asemenea transfer: de la asiguratori către ministerul Sănătăţii şi mai departe către unităţile de primiri urgenţă din sectorul sanitar românesc”, a punctat ministrul la „ZF Pharma & Health Summit ’13”.

Nicolăescu a adăugat că impozitarea studiilor clinice este o altă metodă prin care bugetul de la Sănătate ar putea creşte. „În România studiile clinice sunt considerate studii de cercetare şi nu au TVA, dar în acelaşi timp nu sunt urmărite, nu sunt supravegheate, nu sunt verificate, nu sunt monitorizate şi de multe ori nu se fac legal. Eu cred că peste un miliard de euro sun investiţi în studii clinice din România. Dacă reţinem din această sumă 24% vom obţine fonduri importante pentru sistemul sanitar”, a punctat ministrul Sănătăţii.

Citește și: