Gandul.info
Cătălina Mănoiu
678 vizualizări 5 mar 2018

„<<A fost anunţat>> mai mult de 1100 de şcoli vor fi boicotate. În realitate, astăzi, nu s-a putut susţine evaluarea naţională în 25 de şcoli. Este vorba despre 14 şcoli în judeţul Harghita, despre opt şcoli în judeţul Prahova şi câte o şcoală din judeţele Buzău, Ialomiţa şi Arad. (...) Dacă boicotul acesta este un conflict de muncă, atunci mă gândesc că nu prea s-a respectat legislaţia în vigoare legată de conflictul de muncă. Dacă nu e conflict de muncă, atunci este neîndeplinirea sarcinilor de serviciu şi poate să urmeze o cercetare disciplinară”, a declarat ministrul Educaţie, Valentin Popa, la Parlament.

Valentin Popa a afirmat că ar putea fi vorba despre „o problemă disciplinară”.

„În mod evident, trebuie să clarificăm acest lucru pentru că eu nu am înţeles dacă suntem în faţa unui conflict de muncă în care trebuia să respectăm nişte termene, faptul că un contract colectiv de muncă este în renegociere şi prin semnătura liderilor de sindicat s-au angajat să nu deschidă conflict de muncă în perioada de 60 de zile, cât este renegocierea, sau nu este conflict de muncă, şi atunci înseamnă că este o problemă disciplinară”, a spus ministrul Educaţiei.

Valentin Popa a afirmat că dreptul profesorilor de a protesta nu trebuie „să ducă la o suferinţă a elevilor”.

„Profesorii au dreptul să protesteze. Este deja garantat prin Constituţie acest drept, dar acest protest nu trebuie să ducă la o suferinţă asupra elevilor”, a răspuns Valentin Popa, întrebat dacă profesorii care au protestat riscă sancţiuni disciplinare.

„Dacă profesorii care acum câteva zile au primit o creştere salarială de 20% şi dacă aceşti profesori care au început să primească sporuri salariale pentru condiţii deosebite de muncă consideră că trebuie să răspundă în acest fel acestor măriri, atunci asta este. Ar trebui ca şi părinţii şi elevii să ia atitudine împotriva acestor activităţi”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Citește și: