Departamentul Social - Mediafax
3949 vizualizări 7 mar 2019

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a declarat, la scurt timp după ce Curtea de Apel Ploieşti a revocat arestarea preventivă în lipsă că, odată cu această decizie, societatea reuşeşte să se „aşeze” şi că trebuie găsită o soluţie pentru a fi evitate astfel de situaţii şi pe viitor.

„Judecătorii au avut răbdare în toţi aceşti ani, cred că 5, au văzut petrecându-se în faţa lor evenimente tragice, unele hilare. Ce pot să spun? Cred ar trebui să mă bucur pentru că poate odată şi o dată cu astfel de decizii societatea reuşeşte să se aşeze. Cred că toţi suntem hotărâţi să respectăm deciziile judecătorilor şi hotărârile din justiţie când acestea nu mai sunt influenţate de probe şi de dosare falsificate, sau întâmplări care nu-şi au locul într-un stat de drept. Trebuie găsită o soluţie ca acest război româno-român să înceteze, ne facem rău în afară, ne bălăcărim şi ne scuipăm şi ne înjurăm unii pe alţii cu o energie demnă de alte cauze, mai mari. (...) Cred că importat este doar cine va plăti este să facem cum să nu se mai întâmple, cum să nu le mai fie frică oamenilor că sunt arestaţi ca pe vremea comuniştilor cu trei martori pricopsiţi, cum să reuşească oamenii să-şi facă activităţi economice fără să fie suspectaţi că sunt un grup infracţional organizat”, a declarat Sebastian Ghiţă, la România TV.

Ghiţă a subliniat că nu se va întoarce în România chiar dacă instanţa i-a revocat mandatul de arestare preventivă în lipsă.

„Nu cred că această saga juridică s-a terminat (întrebat dacă va veni în România, n.r.) (...) Oamenii aceştia îmi vor face rău în continuare şi îmi vor inventa doasare, îmi vor ameninţa familia, să nu credeţi că s-a terminat. Doar am reuşti să dovedesc împreună cu avocaţii mei şi în acest ultim dosar că probele falisficate i-au făcut pe nişte judecători curajoşi să dea o decizie corectă”, a explicat Ghiţă.

Kovesi, după ce Ghiţă a scăpat de mandatul de arestare: Revocarea unei măsuri nu înseamnă achitare

Kovesi a spus, despre revocarea definitivă a mandatului de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiţă, că revocarea unei măsuri preventive nu înseamnă achitarea unui inculpat, reiterând faptul că nu a discutat niciodată cu fostul deputat despre extrădarea lui Nicolae Popa.

„Revocarea mandatului de arestare nu înseamnă achitare. Aşteptăm soluţiile definitive. Eu nu comentez situaţia altor persoane. Eu comentez situaţia mea şi vă spun că niciodată nu am discutat cu Sebastian Ghiţă despre extrădare. Nu am cerut bani nici de la el, nici de la alţii. Iar aceste acuzaţii sunt fabulaţii şi sunt contrazise de comunicate oficiale”, a declarat fosta şefă a DNA.

Kovesi, despre poze: E posibil să fi întâlnit oameni fără nicio problemă,iar ulterior să fie judecate

Laura Codruţa Kovesi a declarat joi, la ieşirea de la Secţia Specială de anchetă, că nu a avut o relaţie de prietenie cu Sebastian Ghiţă, iar legat de fotografiile despre care s-a spus în mod repetat, acestea au fost doar de la evenimente instituţionale.

"Câtă vreme nu am făcut niciunul dintre lucrurile de care sunt acuzată nu pot exista probe. Aşa cum a fost cu acele poze. Au fost înregistrări false. Am spus de multe ori că nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă. Am revenit cu declaraţii în 2017. Revin şi spun iar – am fost invitată la evenimente instituţionale. La acele activităţi nu am fost singură. E posibil să apară poze şi fotografii de la astfel de activităţi. E posibil să fi întâlnit oameni care nu aveau nicio problemă, iar ulterior să fie judecate. Acest lucru eu nu pot să îl controlez", a spus Kovesi.

Sebastian Ghiţă a susţinut în repetate rânduri că a avut o relaţia apropiată cu fosta şefă DNA, iar aceasta a participat la petreceri, inclusiv la o cramă în Prahova şi că are fotografii care să dovedească acest lucru.

Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, contestaţia depusă de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi a dispus revocarea arestării preventive în lipsă în dosarul privind contractele de prestare de servicii IT. Decizia e definitivă.

”Curtea de Apel Ploieşti admite contestaţia formulată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian împotriva încheierii (...) pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova pe care o desfiinţează în totalitate şi rejudecând cererea inculpatului admite cererea şi dispune revocarea măsurii arestării preventive”, anunţă Curtea de Apel Ploieşti.

Acesta a fost ultimul dosar în care era dispusă arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă.

”Am solicitat revocarea mandatului de arestare pentru că avocaţii mei au reuşit să obţină noi probe şi noi dovezi că acest ultim dosar în care mai am mandat de arestare s-a bazat pe probe falsificate. Am dovada clară că procurorii de la Ploieşti, Onea şi Negulescu, au presat şi în acest dosar - cinci am avut - în fiecare dintre ele, tone, zeci de declaraţii au fost obţinute prin falsuri sau prin folosirea unor martori care să dea declaraţii sub presiune”, a declarat Ghiţă, la RomâniaTV.

”Judecătorii au avut răbdare în toţi aceşti ani - cred că 5 - au văzut petrecându-se în faţa lor evenimente tragice, unele hilare. Ce pot să spun? Cred ar trebui să mă bucur pentru că poate, odată şi odată cu astfel de decizii, societatea reuşeşte să se aşeze. Cred că toţi suntem hotărâţi să respectăm deciziile judecătorilor şi hotărârile din justiţie, când acestea nu mai sunt influenţate de probe şi de dosare falsificate sau întâmplări care nu-şi au locul într-un stat de drept. Trebuie găsită o soluţie ca acest război româno-român să înceteze, ne facem rău în afară, ne bălăcărim şi ne scuipăm şi ne înjurăm unii pe alţii cu o energie demnă de alte cauze, mai mari. (...) Cred că mai important decât cine va plăti este cum să facem să nu se mai întâmple, cum să nu le mai fie frică oamenilor că sunt arestaţi ca pe vremea comuniştilor, cu trei martori pricopsiţi, cum să reuşească oamenii să-şi facă activităţi economice fără să fie suspectaţi că sunt un grup infracţional organizat.” 

Vlad Cosma: Mi-a fost frică să spun şi să mă apăr

Luni, Vlad Cosma a povestit la ÎCCJ cum a fost constrâns fizic de procurorii de la DNA Ploieşti în dosarul lui Sebastian Ghiţă.

”Declaraţiile au fost date în constrângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşi, în faţa lui Negulescu şi la DNA, în faţa procurorului Onea şi Giluela Florea Gabriela mi-a suflat şi indicat ce trebuie să spun ce trebuie să spun la completul de 3 judecători. Era în spatele camerei video comisarul Gabriela Florea”, şi-a început Cosma declaraţia în faţa magistraţilor.

El a explicat că nu a putut reclama incidentul în faţa completului de 3 judecători din cauză că şi în faţa acelei audieri a fost păzit de ofiţerul de poliţie Gabriela Florea.

”Nu aveam cum să precizez atunci starea în care mă aflam, dar pentru a dovedi că spun adevărul, am încercat cum am putut să pozez şi să înregistrez aceste situaţii. (...) Mi-a fost frică să spun şi să mă apăr, să spun ceea ce văd şi ceea ce ştiu. (...) Înregistrările şi fotografiile pe care le-am efectuat timp de doi ani au fost realizate pentru că, din punctul meu de vedere, legea era încălcată de cei trei procurori (Lucian Onea, Mircea Negulescu şi Giluela Diaconu de la DNA Ploieşti, n.r.) şi de ofiţerul de poliţie Florea. Din punctul meu de vedere, modalitatea de obţinere a probelor în dosare în care Negulescu fixa ţintele era ilegală.”

Cosma: Am fost constrâns atât fizic, cât şi psihic

”Constrângerea era fizică sau psihică? L-a bătut domnul poliţist, spre exemplu?” a întrebat procurorul de şedinţă.

”Poate domnul procuror se amuză pe ceea ce am trăit 4 ani,” i-a replicat Vlad Cosma.”Am fost ameninţat, şantajat, am avut interdicţia cerută de Onea de a nu comunica cu tatăl meu în dosarul în care am fost inculpat şi trimisi în judecată. au fost efectuate cereri de arestare împotriva mea şi a familiei mele, sora mea a pierdut o sarcină. Din toate acestea consider că am fost constrâns atât psihic, cât şi fizic, deoarece ameninţarea poate reprezenta o constrângere cu consecinţe fizice şi mă refer la faptul că Negulescu se lăuda cum pregătea celula 2 de la arestul Câmpina pentru cei care-i ieşeau din cuvânt.”

Vlad Cosma a mai subliniat că toate presiunile la care el şi familia sa ar fi fost supuşi au fost detaliate în faţa autorităţilor.

”Toate aceste lucruri au fost dezvăluite din proprie iniţiativă în faţa Inspecţiei Judiciare, în faţa Parchetului General şi încă din 2014, în audienţă la ministrul Justiţiei de la acea vreme. (...) Domnul Cazanciuc era ministrul Justiţiei. Am explicat clar că în 2015 a început constrângerea asupra mea personal, dar eu din 2014 am prezentat ceea ce vedeam şi ştiam că face procurorul Negulescu. (...) După ianuarie 2018, contrângerea a încetat”, a mai arătat Vlad Cosma în faţa magistraţilor.

ÎCCJ l-a achitat în primă instanţă, în septembrie 2018, pe fostul deputat Sebastian Ghiţă pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, dar şi pe fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

 

Citește și: