Mihaela STOICA
Departamentul Corespondenţi
6309 vizualizări 6 oct 2013

Cele peste 200 de cutremure care au avut loc în ultimele zile în localitatea Izvoarele s-au produs din cauze naturale, sunt de părere experţii Institutului de Fizică a Pământului (INFP). Potrivit acestora, fenomenul nu se va opri prea curând.

Adrian Grigore, seismolog al INFP, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă că în zona comunei Izvoarele a fost activată o falie care a dus la producerea cutremurelor. "La Izoarele, există o propagare şi un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de ampllificare face ca un cumtremur să fie simţit mai puternic aici decât spre Slobozia, de exemplu", a declarat Adrian Grigore. Acesta a precizat, însă, că în localitatea gălăţeană are loc "o activitate ieşită puţin din comun". Citeşte aici despre FENOMENUL IZVOARELE.

"Dumnezeu ne-a aşezat într-o ţară în care avem activitate seismică... Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele să mai dureze, este vorba de zile", a adăugat seismologul.

Expertul INFP a precizat că în investigaţia pe care o desfăşoară cu privire la "activitatea ieşită puţin din comun" de la Izvoarele sunt luate în calcul mai multe ipoteze, precum inundaţiile care au avut loc la începutul lunii în Galaţi, dar şi activitatea petrolieră din zonă.

"Este vorba despre efectul apei asupra activităţii seisimice, şi anume în momentul retragerii apelor apare aşa-numita seismicitate indusă. Deci poate influenţa seismic şi faptul că aţi avut o inundaţie aici", a explicat expertul seismolog.

"Noi nu excludem nicio posibilitate, dar mai întâi trebuie să culegem toate datele. Am adus patru staţii sesimice de mare amplificare plantate în zona epicentrului, plus cinci aparate GPS care măsoară mişcările seismice. Suntem hotărâţi să avem toate datele. Noi suntem aţintiţi cu toată atenţia asupra zonei şi monitorizăm toate evenimentele", a spus expertul, care a reamintit că sâmbătă în zonă au fost trei cutremure: unul de 3,5 grade la cinci kilometri adâncime, unul de 3,3 grade la 4,5 kilometri adâncime şi unul de 2,9 grade la doi metri adâncime.

Expertul seismolog a mai spus că ultimul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, înregistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, ar putea avea o influenţă în ceea ce priveşte descărcarea din energia acumulată în zona Izvoarele, lucru care "ar ajuta la liniştirea activităţii seismice".

"Ţinând cont de ce s-a întâmplat în ultimele zile, s-ar putea să se mai detensioneze", a mai spus asta.

Potrivit expertului, este puţin probabil ca în perioada următoare să mai apară cutremure de peste 4 grade. "Ce a fost greu a trecut", a spus acesta.

El a reamintit că, în afară de Vrancea, unde au loc cutremure de adâncime, teritoriul României este "bântuit" şi de cutremure de suprafaţă, ca de exemplu în zona Făgăraşului, Banatului (unde în 1990 au avut loc o serie de cutremure, fenomene similare celor de acum din zona Galaţi), dar şi în zone precum Carei, Tulcea şi în sudul Dobrogei (din Bulgaria) influenţând zona Mangalia Constanţa.

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice au avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie, respectiv 4 octombrie.

Ultimul cutremur în Galaţi s-a produs duminică, la ora 5.35 şi a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la aproape o oră după cutremurul de 5,5 grade produs în Vrancea. Seismul de 5,5 a fost simţit în mai multe oraşe ale României, precum, Bucureşti, Constanţa sau Iaşi, dar şi în Republica Moldova, inclusiv Chişinău, şi nordul Bulgariei, în oraşele Ruse, Şumen şi Silistra. Vezi aici detalii!

Citește și: