Ana Petrescu
410 vizualizări 29 oct 2019

Teodorovici îi cere lui Marcel Boloş să pună la dispoziţie documentele legate de speţa Dan Barna

Eugen Teodorovici i-a cerut lui Marcel Boloş, propus la Ministerul Fondurilor Europene, să pună la dispoziţia organelor abilitate, atunci când i se va solicita, informaţiile de care acesta dispune în cazul afacerilor cu fonduri europene ale lui Dan Barna.

Citiţi continuarea...

Dan Barna acuză o campanie mediatică împotriva sa: Fără niciun dubiu, e un atac pornit din PSD

Prezidenţiabilul Alianţei USR-PLUS, Dan Barna, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că a fost demarată o campanie împotriva sa, „un atac pornit de PSD” din disperarea de a încerca „să îi mai prostească încă o dată pe români”.

Dan Barna a afirmat că miza alegerilor şi atacurilor la adresa sa este despre faptul că ar putea exista un tur doi al prezidenţialelor fără candidatul PSD, Viorica Dăncilă. Liderul USR mai explică faptul că PSD este un partid „dinozaur”, care nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi care prin diverse metode, care nu ţin de votul cetăţenilor, încearcă să îl împiedice să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Redăm interviul realizat cu Dan Barna, preşedintele USR şi candidatul Alianţei USR-PLUS la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

MEDIAFAX: Aţi ajuns să fiţi printre cei mai atacaţi candidaţi la prezidenţiale în această campanie. De ce credeţi că se întâmplă acest lucru?

Dan Barna: Pentru că sunt candidatul care vine din afara sistemului, sunt candidatul care are o şansă reală să schimbe sistemul şi să modernizeze România. Atunci este o reacţie firească a întregii vechi clase politice, pentru că într-adevăr prezenţa candidatului USR-PLUS în turul doi înseamnă modernizarea României. Miza acestei campanii şi miza acestor atacuri constante şi foarte aliniate sunt de fapt dacă România înţelege că e şansa unui tur doi fără PSD sau rămânem în aceeaşi logică a politicii de conjunctură în care România se zbate de 30 de ani. Miza alegerilor şi miza atacurilor împotriva mea este de fapt despre tur doi fără PSD.

MEDIAFAX: A cui ar putea fi această temere că aţi putea ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale?

Dan Barna: Aceste speculaţii le las cetăţenilor şi presei. Este foarte clar cui profită un tur doi în care candidatul Alianţei USR-PLUS, Dan Barna, candidatul care vrea o Românie modernă cui profită ca acest lucru să nu se întâmple. Acela este răspunsul. Cine beneficiază este foarte clar. Şi inteligenţa cetăţenilor a fost întotdeauna corectă.

MEDIAFAX: Deci nu suspectaţi pe cineva că s-ar ascunde în spatele unei campanii mediatice împotriva dumneavoastră?

Dan Barna : Este un atac al PSD foarte clar. Dacă ne uităm cum a pornit tot acest lucru, vedem că fără niciun dubiu este un atac pornit de PSD tocmai în disperarea de a încerca să îi mai protestească încă o dată pe români şi de a încerca să se valideze în ochii cetăţenilor. E disperarea unui partid dinozaur, care nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi care se zbate să arunce prin metode care nu ţin de votul cetăţenilor să arunce candidatul pe care societatea a putut să îl genereze la 30 de ani de la Revoluţie, să îl lase în afara turului doi. Asta este miza. Un tur doi fără PSD asta înseamnă.

Ştirea iniţială. „E acelaşi mesaj pe care l-am dat de la începutul acestor verificări. Este dreptul instituţiilor, chiar eu am cerut ca toate instituţiile, inclusiv DNA să verifice toate informaţiile care au apărut în spaţiul public, pentru că neavând nimic de ascuns vreau ca lucrurile să fie clarificate cât mai repede”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan Barna, întreba cum vede dosarul mai vechi care vizează afacerile sale, trimis de la DNA central la DNA Alba-Iulia.

Chestionat dacă ar putea exista o clasare a acestei cauze, prezidenţiabilul USR-PLUS a spus că nu există nicio faptă penală în activitatea proiectelor pe care le-a derulat.

„Nu există nicio faptă penală în activitatea acelor proiecte. Lucrurile au fost făcute conform procedurilor, conform ghidurilor de la acel moment. Că tot sistemul, ghidul în sine, modalitatea în care a fost gândită nu au fost neapărat cele mai funcţionale, asta e o problemă a Ministerului pe care o semnalasem de altfel în cele 20 de petiţii pe care le-am transmis. Dincolo de asta, orice verificări punctuale trebuie să fie făcute, e bine să fie făcute. Nu am nimic de ascuns, nu este nicio problemă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Dan Barna.

Întrebat de MEDIAFAX dacă a fost anunţat asupra trimiterii dosarului înapoi la Alba Iulia, dacă a fost invitat la o audiere sau DNA i-a cerut informaţii, Dan Barna a precizat că nu avea cunoştinţă despre aceste lucruri.

„Nu, chiar nu ştiusem că a existat acel prim dosar. Au fost nişte verificări. Nu s-au confirmat fapte. Presupun că la fel va fi şi acum. Dar, din nou, nu am nimic de ascuns. Dacă voi fi invitat, voi transmite toate clarificările fără niciun fel de problemă”, a completat liderul USR.

El a adăugat că nu ştia despre dosarul de la DNA Alba-Iulia, precizând că se rostogoleşte această temă în spaţiul public ca să „o avem din nou pe doamna Dăncilă în turul II” al prezidenţialelor.

„Nu. Nu ştiam. Aflu acum. Era foarte previzibil că se va încerca mereu rostogolirea acestei teme în disperarea că poate cetăţenii mai sunt încă o dată speriaţi şi prostiţi şi o avem din nou pe doamna Dăncilă în turul II, ce ar însemna de fapt un eşec al întregii lupte de trei ani şi jumătate împotriva acestei guvernări şi împotriva acestui fel de a face politică în România”, a conchis Barna.

În spaţiul public au apărut informaţii că DNA a investigat în 2015 un proiect derulat în Alba, la care fosta firmă a lui Dan Barna a asigurat consultanţă, cauza respectivă fiind însă clasată ulterior. Jurnalista Sorina Matei a publicat o adresă semnată de actualul şef DNA, Călin Nistor, în care plângerea formulată de denunţătorul din acest dosar împotriva clasării este retrimisă la DNA Alba Iulia, structură care ar fi confirmat de două ori clasarea în mod succesiv în dosarul lui Barna.

Agenţia de presă MEDIAFAX a formulat adrese oficiale către DNA pentru informaţii referitoare la aceste cauze, procurorii necomunicând însă, până la momentul transmiterii ştirii, oficial, acuzaţiile din dosare.

Dan Vizat este vizat şi într-un dosar nou, deschis in rem de DNA, după dezvăluirile "Rise Project", care a publicat un articol în care-l acuză pe liderul USR că este „supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”. Procurorii anticorupţie au precizat, într-un răspuns remis MEDIAFAX, că Dan Barna nu are calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar penal.

Citește și: