Teodor Bobei
45 vizualizări joi, 10:32

„Am convocat o şedinţă extraordinară de Guvern pentru a adopta soluţii necesare pentru câteva cazuri care nu suportă amânare. În primul rând, vom debloca plata salariilor angajaţilor din ministerele Mediului, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, precum şi din instituţiile subordonate. Resping ferm abordarea domnului preşedinte Iohannis, având în vedere că oamenii sunt cei care au de suferit din cauza jocului electoral. Cetăţenii ne-au acordat votul pentru a lua măsuri şi a găsi soluţii pentru problemele lor şi nu pentru a asista la tactici de campanie fundamentate pe interese politice. Guvernul îşi va continua cu aceeaşi determinare activitatea. Nu avem timp de pierdut cu polemici politice”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de joi a Guvernului.

Şeful Executivului a adăugat că măsură este luată de Guvern pentru a putea fi plătite salariile angajaţilor din cele trei ministere vacante, după demisia miniştrilor ALDE.

„Completăm printr-o ordonanţă de urgenţă Codul adminisrativ, în sensul consolidării atribuţiilor secretarului general al ministerului, înalt funcţionar public, care are rolul de a asigura continuitatea activităţii instituţiei. Cioncret, secretarul general al ministerului va fi ordonator principal de credite, în situaţia vacanţei funcţiei de ministru sau în cazul în care ministrul se află în imposibilitatea absolută a exercitării atribuţiilor. Astfel vor putea fi plătite salariile angajaţilor din ministere şi din instituţiile subordonate. Vor fi achitate facturile şi onorate obligaţiile contractuale şi de plată, inclusiv cele care decurg din implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene”, a explicat Dăncilă.

Premierul a mai spus că solicită „secretarilor general din cele trei ministere, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul să se ocupe cu prioritate de plata salariilor angajaţilor, pentru că nu este corect ca oamenii să aibă de suferit din cauza unor ambiţii electorale”.

Actul normativ vine în contextul în care aproape 4.200 de angajaţi din Ministerul Mediului şi agenţiile care ţin de această instituţie, precum şi aproximativ 200 de angajaţi de la Energie nu şi-au primit, marţi, salariile.

La finalul lunii august, miniştrii Mediului şi Energiei, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton, au demisionat din funcţii după ce partidul din care fac parte, ALDE, a decis să se retragă din coalişie de guvernare. Tot atunci a demisionat şi Viorel Ilie din funcţia de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Citește și: