Ana Petrescu
1008 vizualizări 25 apr 2019

„Nu aş spune că este un blocaj. Este adevărat că opinia mea a fost diferită de a mai multor colegi din CEx Naţional referitor la restructurare. Eu am fost împotriva restructurării, am considerat că trebuie să urmăm calea normală, să facem remanierea şi să mergem către preşedinte. Nu pot să spun că am fost optimistă în vederea acceptării de prima dată a propunerilor făcute de coaliţia PSD-ALDE,. Dar am luat în calcul acest lucru. Am vrut să merg pentru că am avut la bază mai multe considerente. Unul - nu aş vrea să avem Guvern Dăncilă 2. În al doilea rând, este perioada sărbătorilor. În al treilea rând, preşedintele a spus că va contesta la CCR dacă îl vom ocoli”, a declarat Viorica Dăncilă, la România TV.

Întrebată dacă se va răzgândi în această privinţă în perioada sărbătorilor, premierul a spus: „Am văzut că se aşteaptă de la mine să iau altă decizie, dar cred că voi merge pe acelaşi punct de vedere”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că nu este de acord cu remanierea şi că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină cu alte propuneri sau cu miniştri interimar, propunerile considerându-le nepotrivite. Ulterior, Klaus Iohannis a luat act miercuri de demisiile celor trei miniştri, Tudorel Toader, Rovana Plumb şi Natalia Intotero şi a semnat decretele prin care Ana Birchall, Eugen Teodorovici şi Radu Oprea sunt desemnaţi miniştri interimari.

Iniţial, Viorica Dăncilă i-a propus pe Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu şi Eugen Nicolicea să preia ministerele Fondurilor Europene, Românilor de Pretutindeni şi Justiţiei.

De asemenea, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că aşteaptă ca premierul Viorica Dăncilă să decidă de sărbători dacă vrea să vină cu remanierea Guvvernului în Parlament, susţinând că a dat asigurări premierului că majoritatea PSD-ALDE are şi cu 30 de voturi în plus faţă de necesar.

Dragnea: Probabil premierul s-a gândit că nu e sigură majoritatea.Nu îmi permit să forţez un premier

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joi seara, că există o majoritate confortabilă în Parlament şi premierul Viorica Dăncilă poate apela oricând la varianta restructurării prin votul Parlamentului, dar că nu îşi permite să forţeze premierul, dacă nu vrea varianta menţionată.

„Nu este o dispută. Miniştrii îşi fac treaba bine. Asta nu e în regulă (că avem miniştri interimari – n.r.). Remaniere e şi una şi alta. Acesta a fost motivul pentru care în coaliţie am susţinut aproape toţi că cea mai eficientă procedură e remanierea prin Parlament, prin schimbarea structurii Guvernului. Şi erau mai multe variante, ceea ce ar fi făcut ca, teoretic, Iohannis să nu mai poată respinge propuneri de miniştri pentru că nu au ţinută. Apropos, m-a întrebat Oane Florea, doamnă pe care o respect mult, e foarte pregătită, mi-a zis că nu îi place ţinuta mea. În ce să mă îmbrac? În roz, în fuste scurte?", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD a afirmat că i-a dat asigurări premeierului că PSD are o majoritate confortabilă în Parlament, motiv pentru care poate apela oricând la varianta remanierii prin votul parlamentar.

„Premierul a ezitat să vină în Parlament cu această procedură. Probabil s-a gândit că nu e sigură majoritatea. Noi i-am prezentat şi în partid şi în coaliţie cum stăm cu majoritatea şi ar fi fost pentru Guvern un mesaj de forţă foarte serios, că nu stă la discuţii cu Iohanis şi nu intră în jocul lui. Nu mi-am permis şi nu o să-mi permit să forţez un premier. E o decizie pe care trebuie s-o ia. Dacă nu o simte, e o decizie pe care poate nu trebuie s-o ia. Majoritatea de ieri, chiar dacă nu mai vin voturile de la UDMR, noi la Senat PSD-ALDE avem în plus 13, pe plen reunit avem 20-30 de voturi în plus peste majoritate", a mai spus Dragnea.

Viorica Dăncilă a declarat, într-un interviu pentru Adevărul că nu va merge pe varianta restructurării Guvernului prin Parlament.

„Asta a fost decizia. Nu e o dramă, nu e o tragedie. Spunea cineva că şi dacă mergeaţi prin Parlament, Iohannis tot refuza să numească. Nu ţine de mine sau de dl Tăriceanu (întrebat dacă a renunţat la varianta e a trece prin Parlament – n.r.). Noi i-am spus premierul că dacă se hotărăşte să vină prin Parlament are majoritate. Dacă se decide să stea cu interimatele, iar nu e o problemă pentru noi", a precizat Dragnea, la Antena 3.

Citește și: