Andreea Smerea
122 vizualizări 2 apr 2019

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai Ministerului Sănătăţii, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă, au semnat, marţi, la Palatul Victoria, un protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie.

„Vom aloca fonduri pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical oferită de specialişti în psihoterapie şi psihopedagogie specială”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul ceremoniei.

 

Aceasta a precizat că alături de membrii Guvernului şi în urma consultărilor cu societatea civilă s-au făcut paşi importanţi, adoptându-se măsuri menite să răspundă nevoilor şi problemelor întâmpinate de persoanele cu dizabilităţi şi de cele care suferă de tulburări de spectru autist. „Din aceste considerente, anul trecut am înfiinţat Comitetul pentru elaborarea Planului naţional pentru autism pentru perioada 2020 – 2022 pentru a oferi pe termen lung condiţii de viaţă mai bune pentru persoanele cu tulburări de spectru autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate”, a mai adăugat prim-ministrul.

De asemenea, Viorica Dăncilă a subliniat că prin acest protocol se deschide calea către programe care să permită accesul persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie. „Punem bazele pentru organizarea şi desfăşurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor şcolari, asistenţilor sociali din sistemul educaţional pentru a oferi condiţii mai bune integrării copiilor în societate. Un alt program pe care îl vom dezvolta în perioada următoare este destinat celor care au în grijă copiii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, pentru a putea oferi şanse reale de dezvoltare a abilităţilor sociale persoanelor care suferă de această afecţiune”, a mai adăugat premierul României.


Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că, odată cu acest protocol, sunt majorate numărul de ore prin care copii ce suferă de tulburări de spectru autist pot fi recuperaţi.

„Anul trecut, în 2 aprilie, Ministerul Sănătăţii a transmis o scrisoare către toţi medicii de familie, în care le-a subliniat importanţa utilizării chestionarului de screening elaborat în cadrul programului naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică, pentru diagnosticarea cât mai timpurie şi iniţierea terapiei pentru a creşte şansele de recuperare a copiilor care suferă de această afecţiune. Anul acesta vom retransmite această scrisoare împreună cu indicator de monitorizare. De asemenea în cadrul programului naţional de sănătate mintală a Ministerului Sănătăţii au fost achiziţionate teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor cu tulburări din spectru autist”, a completat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, aceasta a menţionat că testarea copiilor se realizează în 10 centre reprezentative din ţară, de către 146 de specialişti instruiţi să utilizeze aceste teste, accentuând că specialiştii sunt puţini şi că, în ultimii doi ani, Ministerul Sănătăţii a scos posturi pentru această specialitate la rezidenţiat, astfel încât să se acopere o arie tot mai largă. Totodată, Ministerul Sănătăţii a elaborat manualul de instruire destinat consilierilor şcolari din sistemul educaţional, în vederea depistării precoce şi intervenţiei în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii şi adolescenţi, inclusiv a tulburărilor de spectru autist.

„Prin acest protocol creăm un nou program prin care să dezvoltăm această chestiune. Astfel, 600 de consilieri şcolari la nivel naţional au beneficiat de sesiuni de instruire menite să contribuie la identificarea şi intervenţia timpurie a copiilor din spectru autist din învăţământul preşcolar şi primar”, a conchis Sorina Pintea.

 

Citește și: