Biro ATTILA
1959 vizualizări 10 oct 2012

Daniel Morar, actual procuror general interimar şi fost procuror şef al DNA a prezenta miercuri, 10 octombrie, bilanţul instituţiei pe care a condus-o în perioada 2006- 1 octombrie 2012. Morar a arătat că activitatea DNA a avut o evoluţie pozitivă în acestă perioadă şi că au fost trimişi în judecată 11 demnitari printre care şi un premier ( Adrian Năstase n.red.) Daniel Morar a declarat că DNA este o instituţie matură dar că depinde de viitorul şef al instituţiei să menţină direcţia departe de influenţele politice. 

Daniel Morar a fost numit procuror şef al DNA în 2006 când a fost investit în funcţie de Traian Băsescu la propunerea fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

A fost reinvestit pe 12 februarie 2009 prin decret al preşedintelui Băsescu la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme Cătălin Predoiu. Pe 2 octombrie Daniel Morar a fost delegat procuror general interimar pe o perioadă de şase luni. 

Declaraţiile lui Daniel Morar la bilanţul DNA pe perioada 2005-2006:

"Am să vă prezint rezultatele pe perioada 2005-2007. Cea mai exactă definiţie a anului 2005 este dată de un raport de evaluare realizat de un magistrat belgian care spune că procurorii aveau o reţinere în intrumentarea dosarelor de corupţie. Acestă situaţie nu mai putea continua. Astfel că am revocat o parte din procurorii cu o activitate necorespunzătoare. 

După 2006 activitatea DNA s-a îmbunătăţit semnificativ. Nu se mai instrumentau cu precădere dosarele privind fraudele cu file CEC. În anul 2006 s-a înregistrat prima inculpare a unui parlamentar. Putem spune că acum DNA este o instituţie matură. 

Din 2008 şi până acum numărul în dosarele DNA a crescut semnificativ. În special în 2011 şi în 2012. Acest lucru este explicabil şi pentru că în România un ciclu procesual durează în medie 3 ani. 

CITEŞTE AICI RAPORTUL DNA PE PERIOADA 2005-2012

Aproape jumătate din persoanele condamnate deţineau funcţii importante în statul român. În acestă perioadă au fost condamnaţi 11 deminitari printre care şi un fost premier. Au fost condamnaţi şi 24 de magistraţi. Au fost condamnate 50 de directori de companii de stat iar alte 60 de persoane cu fucţii de conducere în instituţii publice. Au mai fost condamnaţi 25 de primari sau viceprimari. 

Avem un senator, trei deputaţi şi doi foşti miniştri care încă aşteptă sentinţele definitive. 

Vedem la miniştri şi secretari de stat condamnaţi definitiv că infracţiunile se referă la însuşirea de bunuri, traficul de influenţă. 

DNA este singura instituţie care anchetează fraudele pe fonduri europene. Au fost anchetate peste 400 de persoane cu un prejudiciu total de 36 milioane euro, 127 persoane condamnate. 

Din 2005 au fost trimise în judecată peste 4700 de persoane şi 48 de persoane juridice. 

Există un procent de 10% în care dosarele au fost soluţionate prin achitare.  

În cazul magistraţilor 10 execută sau au executat pedepsele în detenţie. 

În 90% din cazurile trimise în judecată instanţele au reţinut vinovăţia. 

Tot acest demers pe perioada 2005-2012 a fost relatat de presă. În 2005 aveam un parchet specializat dar nu aveam dosare. Au apărut dosarele dar se comenta că nu există condamnări. Când au apărut condamnările era criticat faptul că aceste condamnări sunt mici. Acum vedem şi condamnări consistente. Cred că acum procurorii DNA nu mai au reţineri în a investiga aşa cum se reţinea în 2005. 

Aceste rezultate nu era posibil fără munca procurorilor şefi de secţie. 

Rămâne de văzut dacă evoluţia DNA este ireversibilă. Va depinde mult de noul procuro şef al DNA. Dacă noul şef al DNA va înţelege să ţină departe instituţia de factorul politic atunci lucrurile vor merge înainte. 

Nu răspund la întrebări legate de activitatea DNA. Cu siguranţă voi găsi ceva de făcut. "

 

 

Citește și: