Roxana Alexe - Mediafax
1060 vizualizări 18 sep 2013

Aproximativ 50 de dansatori au realizat un tango flashmob, la fântâna de la Univesitate, marţi seară, în cadrul protestului privind proiectul de la Roşia Montană.

Evenimentul "Tango Flashmob" a fost creat de membri ai mai multor comunităţi de tango din Capitală.

Ideea a plecat de la faptul că acest dans a fost inclus în patrimoniul imaterial UNESCO, în 2009, iar una dintre revendicările celor care protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană este ca zona să fie inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după cum au arătat participanţii.

De altfel, dansatorii au avut lipite pe spate foi cu textul: "Salvaţi Roşia Montană. Tango este în UNESCO. Vrem Roşia Montană în UNESCO".

Muzica a fost asigurată de o solistă şi trei instrumentişti din rândul protestatarilor, care au cântat la tobă, chitară şi muzicuţă.

După o jumătate de oră, dansatorii au luat o pauză şi s-au alăturat manifestanţilor, numărul acestora ajungând la aproximativ 100.

Ulterior însă, pe ritmul scandării "Uniţi salvăm Roşia Montană" şi al peturilor umplute cu pietricele, mai mulţi dintre dansatori au reluat reprezentaţia.

Manifestanţii, în majoritate tineri, s-au adunat la fântâna de la Universitate, marţi seară, în cea de-a 17-a zi a protestului faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Ei au venit cu steaguri şi bannere cu mesaje printre care "Roşia Montană, Fukushima Românâniei", "Mediul trebuie decontaminat" şi "Adevărul nu stă în mine, ci în noi. Uniţi salvăm Roşia Montană".

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Duminică seară, peste 10.000 de oameni care se opun proiectului de la Roşia Montană au participat la un marş, desfăşurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, oprindu-se în final în Piaţa Universităţii.

Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena şi Barcelona.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi cel al Televiziunii Române.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Marţi, parlamentarii au aprobat înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană.

Citește și: