Andreea OFIŢERU
1347 vizualizări 10 sep 2015

Ramona Diaconu  este unul dintre cei 18 profesori şi învăţători, incluşi în programul Teach for Romania, care au fost la catedră în anul şcolar 2014-2015, în comunităţi cu provocări socio-economice, unde există elevi cu indicatori şcolari foarte scăzuţi. În cadrul programului, fiecare profesor primeşte finanţare şi pregătire profesională în valoare de 5.000 de euro.

În anul primul an, Ramona a fost profesoară şi dirigintă la clasa a VIII-a. Spune că a reuşit ca toţi copiii să intre la liceele dorite. Pentru a fi mai aproape de elevi şi familiile lor, Ramona s-a mutat în comună. Şi-a dorit dintotdeauna să devină profesoară. Şi a avut noroc de câţiva profesori buni care au ajutat-o să-şi îndeplinească visul.

„Am ales să mă mut în localitate să nu mai fac naveta. Dar contează foarte mult să cunoşti familiile elevilor”, a spus Ramona Diaconu.

De când este profesoară, Ramona şi-a luat şi definitivatul şi e hotărâtă să rămână în sistemul de educaţie după ce iese din programul Teach for Romania, care durează 2 ani. Anul acesta Ramona va lua la dirigenţie tot o clasă de a VIII-a.

Ce spun elevii

Elevii profesorilor implicaţi în program spun că au învăţat să iubească şcoală şi în acelaşi timp să fie mult mai uniţi decât înainte. „Eu care aveam numai nemulţumiri faţă de educaţia din România, am realizat anul acesta că România nu e aşa cum pare. Spuneam tot timpul că vreau să plec, dar anul acesta mi-am schimbat părerea  şi vreau să-i ajut şi pe alţii să rămână în România”, a spus Bianca Ţăruş, elevă în clasa a VIII-a de la şcoala din comuna Chiselet.

Roberto Ţonea spune că de când modul de predare a fost schimbat elevii comunică mult mai bine. „Suntem ca o echipă acum, sau putem să spunem că suntem ca o familie”, a spus Roberto.

Profesoara Ramona Diaconu, alături de elevii ei

Numărul de profesori pentru anul şcolar 2015/2016

În anul şcolar 2015/2016,  vor fi formaţi 25 de profesori noi în cadrul programului Teach for Romania, au anunţat organizatorii programului. Începând cu acest an şcolar programului  va fi finanţat de trei bănci comerciale, BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank, care investiţii de aproape 70.000 de euro. Banii vor fi folosiţi pentru recrutarea, formarea şi susţinerea candidaţilor selectaţi pentru a deveni profesori sau învăţători pentru o perioadă de doi ani de zile, precum şi pentru asigurarea unui nivel de educaţie cât mai ridicat pentru copiii din comunităţile vulnerabile.

Fondator Teach for Romania: Noi vrem să facem parte din sistem

„Împreună cu aceşti parteneri şi cu alţi susţinători ne-am propus să ne extindem reţeaua de profesori şi de învăţători Teach for Romania, de la 18 la 39, în anul şcolar 2015- 2016. Teach for Romania susţine investiţia în viitoarea generaţie de lideri în educaţie, asigurând astfel şanse egale la o viaţă mai bună, pentru toţi copiii din România”,  a declarat Ionuţ Soleanicov, director general şi co-fondator Teach for Romania.

Soleanicov este cel care a adus programul Teach for Romania în ţara noastră după ce l-a văzut în Bulgaria. „Noi vrem să vedem o nouă politică publică în România în privinţa educaţiei. Suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei pentru acreditarea paralelă a acestui program de educaţie. Noi vrem să facem parte din sistem”, a mai spus Soleanicov, care arată că fiecare profesor implicat în program primeşte, în total, 5.000 de euro într-un an şcolar.

Teach for Romania este un program cu impact transformațional în sistemul educațional românesc, la scară largă și pe termen lung. Învățatorii și profesorii deveniți alumni Teach for Romania, la sfârșitul celor doi ani de predare la clasă, vor fi pregătiţi pentru a contribui la crearea unui sistem educaţional echitabil şi de înaltă calitate, fie rămânând în educația formală, fie lucrând în domenii conexe acesteia.

După primul an de activitate, în cadrul programului educaţional Teach for Romania, 18 profesori au predat în 15 şcoli din 7 judeţe ale ţării şi au ajutat astfel peste 2.600 de copii din comunităţi defavorizate, cu rezultate şcolare scăzute şi rată ridicată de abandon şcolar.

Teach for Romania este o organizație non guvernamentală înființată în anul 2013, cu impact național în sistemul curent de educaţie. Modelul este derulat în prezent în peste 35 de țări care, care fac parte din reţeaua internațională Teach for All. În programul  sunt recrutați tineri care apoi sunt pregătiți ca învățători sau profesori model, iar ulterior sunt susținuți financiar  pentru a deveni la rândul lor factori de transformare în educație.

 

 


 

Citește și: