Oana Despa
1726 vizualizări 12 iul 2017

„Locuiesc în Italia de 14 ani, am dat aici examenul de limbă şi sperăm să fie bine. Am dat Bacalaureatul acolo şi acum m-am întors acasă. O să dau admiterea şi în Italia, dar acolo se dă pe 5 septembrie şi este puţin mai greu pentru că sunt doar 100 de locuri scoase la concurs. Dar cel mai mult îmi doresc să ajung aici, cu toate că îmi este puţin teamă de chimie. Dar cu siguranţă voi rămâne aici să profesez. Diferenţa este că pregătirea şcolară aici, în România, este mult mai ambiţioasă, adică, eu am făcut clasa I aici şi ştiam să scriu, să număr, ştiam engleză, iar când am ajuns în Italia, am observat că elevii nu ştiau toate aceste lucruri. Eu m-am tot documentat şi am aflat că în România, practica la medicină este mult mai bine făcută. Acolo totul se bazează mai mult pe teorie”, a declarat Ana, în vârstă de 20 de ani.

Pentru cei mai mulţi candidaţi nu mai există nicio altă opţiune în afară de Medicină, unii dintre ei aflându-se şi la a doua încercare.

„Este a doua oară când dau la Medicină, dar anul acesta cred că m-am pregătit mai intens şi nu mai am nicio teamă. Şi dacă nu iau nici acum, sigur aş încerca, din nou, la anul, pentru că medicina este una dintre cele mai frumoase ştiinţe şi chestia asta mă reprezintă. Mi-ar plăcea tare mult să fac neuroghirurgie. Mă bate gândul să plec din ţară, dar doar vreo doi-trei ani pentru a mă perfecţiona, după care m-aş întoarce. Mă motivează şansa de a demonstra că se poate şi la noi în ţară”, a explicat Mihai, candidat la Medicină generală.

„Probabil voi opta pentru cardiologie sau neurochirurgie. Sincer, nu pot să mă văd făcând altceva. La Chimie am cele mai mari emoţii, dar mă consider destul de pregătită la ambele materii. Dar nu vreau să plec din ţară, chiar nu vreau asta. Mai ales dacă intri la buget, statul, practic, investeşte în tine”, a afirmat Simona, o altă candidată din Feteşti.

„De mică şi-a dorit asta, de la grădiniţă. Cred că şi eu i-am insuflat acest lucru pentru că este o meserie care ajută mult, plus că mi s-a părut că are înclinaţie spre meseria asta, a avut mereu rezultate bune la învăţătură”, a povestit mama Simonei, prezentă alături de fiica ei la înscrieri.

Mii de candidaţi sunt aşteptaţi să se înscrie, în următoare săptămână, la cele patru facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală. Ei îşi pot depune dosarul de înscriere la sediul universităţii până pe 20 iulie. UMF „Carol Davila” este formată din Facultatea de Medicină Generală, cea de Medicină Dentară, Farmacie şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă medicală.

Pentru anul acesta, unitatea de învăţământ superior a scos la concurs peste 1.450 de locuri, dintre care 1.000 sunt bugetate şi peste 450 sunt la taxă. La aceste locuri, se mai adăugă şi 22 de locuri la medicină pentru Ministerul Apărării Naţionale, unul, la stomatologie şi două pentru farmacie. De asemenea, şi Ministerul Afcerilor Interne are cinci locuri rezervate pentru Medicina generală. Admiterea pe aceste locuri se va susţine la aceeaşi dată şi în aceleaşi condiţii de concurs ca şi la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

După terminarea perioadei de înscriere, candidaţii vor da probele scrise la Biologie şi Chimie, care vor avea loc pe 26 iulie. Potrivit metodologiei de admitere a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, admiterea se face exclusiv pe baza notelor obţinute la aceste probe, fără să conteze şi nota din examenul de bacalaureat.

Citește și: