6763 vizualizări 6 iul 2013

În plină luptă cu şpaga de la Bacalaureat, un fenomen cât se poate de real şi îngrijorător în România, autorităţile împing legea până la limită şi riscă, prin bâlbâielile, confuzia şi dorinţa de a monta spectacole televizate, să compromită întregul proces. 

Pe de o parte, procurorii şi poliţiştii spun că au acţionat în limita legii, pe de altă parte însă refuză să comenteze sau să ofere explicaţii pentru tot ce s-a întâmplat ieri. Concret, singura urmare a descinderii de ieri este o anchetă internă în cadrul Poliţiei dispusă de Ministrul de Interne şi un purtător de cuvânt, cel al Poliţiei Capitalei, suspendat pe perioada acesteia. Gândul a încercat să găsească lămuriri şi vă prezintă mai jos filmul evenimentelor. 

Întrebările fără răspuns

Descinderea în forţă a procurorilor şi poliţiştilor de vineri, de la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, a lăsat mai multe întrebări fără răspuns, precum şi percepţia că elevii care urmau să fie audiaţi ca martori, în dosarul de corupţie în care directoarea Costica Vărzaru este arestată, au fost supuşi unui abuz.

Autorităţile nu au explicat de ce elevii nu au putut să părăsească liceul decât după aproximativ 3 ore, în timp ce în curte îi aşteptau două autocare ale Poliţiei, care păreau gata să îi îmbarce pe toţi la grămadă, cu forţa.

PUTEŢI VEDEA AICI ŞI COMENTARIUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU: Şpaga la Bac este mai periculoasă decât traficul de droguri, dar Poliţia şi procurorii au acţionat ca nişte tembeli

Oficialii implicaţi ieri în bâlbâiala privind existenţa sau nu a mandatelor de aducere pentru elevi şi a legitimităţii acestei operaţiuni – procurorul Bogdan Staicu, purtător de cuvânt al Parchetului care a contrazis Poliţia, precum şi ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe, care l-a contrazis pe premierul Victor Ponta, nu au răspuns insistenţelor gândul, pentru lămuriri.

Procuror: "Elevii nu au fost ţinuţi acolo împotriva voinţei lor"

Astăzi, un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a explicat pentru gândul care a fost procedura în baza căreia cei aproximativ 100 de elevi de la “Bolintineanu” au fost ţinuţi vineri la liceu şi tot ce s-a întâmplat de fapt în operaţiunea de ieri a anchetatorilor, coordonată de procurorul de caz Adina Mocioacă.

„Elevii nu au fost ţinuţi acolo împotriva voinţei lor. Nu se luase niciun fel de măsură împotriva lor. Tot ce s-a întâmplat a fost că s-a discutat cu ei despre zilele în care ar putea să vină la audieri. Unii au spus – eu plec în Grecia nu ştiu câte zile şi aş putea să vin în ziua X. Alţii au spus – eu vreau astăzi să dau declaraţii, pentru că vreau să scap şi să plec fericit în vacanţă”, a explicat procurorul Corina Paraschivescu, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, pentru gândul.

De altfel, vineri, oficiali din Poliţia Capitalei au declarat că au existat mai mulţi elevi care au explicat că nu pot sta pentru aceste formalităţi, pentru că au altceva de făcut – unul dintre ei participa la un concurs, sau se simt rău. Aceştia au putut pleca din liceu.

Practic, ieri anchetatorii susţin că au stabilit cu elevii citaţi ca martori în dosarul de corupţie când pot veni la audieri. Elevii au semnat nişte procese verbale de citare, prin care îşi exprimau acordul să vină la audieri la o dată stabilită împreună cu procurorii.

Pe de altă parte, procurorii aveau pregătite şi mandate de aducere, în cazul în care elevii ar fi refuzat să vină la audieri. Aceste mandate nu au fost puse însă în aplicare.

Nimeni nu a explicat până acum de ce au fost însă emise şi nu s-a mers pe o altă procedură la fel de legală: citaţii trimise acasă. Procurorul Corina Paraschivescu susţine că aceasta a fost decizia procurorului de caz, pentru a asigura celeritatea procesului de urmărire penală. Nici conţinutul mandatelor de aducere nu este cunoscut, Poliţia nefăcând publice nici mandatele de aducere şi nici mandatul pe care l-a primit din partea procurorului pentru deplasarea efectivă la acel caz.

Conform legii, procurorul poate emite mandat de aducere pe loc. Confuzia creată ieri de oficiali a fost exact asupra existenţei acestor mandate de aducere, care nu ar fi existat. Până la urmă, s-a stabilit că mandatele erau pregătite, dar nu au fost folosite.

Autocarele care au băgat spaima în liceeni: “A fost o măsură organizatorică”

Elementele principale care au creat revoltă în rândul elevilor şi părinţilor, precum şi percepţia că are loc o operaţiune prin care nişte oameni sunt duşi la grămadă la Poliţie, au fost cele două autocare pregătite de Poliţie, la solicitarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, lipsa explicaţiilor clare din partea autorităţilor prezente.

“Nu s-a pus problema că ducem autocarele acolo ca să-i luăm cu forţa pe elevi. Au fost aduse din motive organizatorice, ca să nu se piardă timpul. Gândiţi-vă că sunt în jur de 250 de elevi în clasa a XII-a, iar noi voiam să audiem ieri în jur de 100. Dacă dintre aceştia, întrebaţi fiind dacă vor să vină la audieri, ar fi zis 50 că da, vor astăzi? Cu autocarele scuteam timp pierdut cu metroul, cu tramvaiul, poate unii nu înţelegeau unde trebuie să vină la audieri. Intenţia nu a fost de a-i speria pe elevi că îi luăm pe toţi şi îi ducem la Poliţie”, a explicat Corina Paraschivescu pentru gândul.

Cu toate acestea, procurorul recunoaşte că s-a creat această impresie în rândul publicului: “E vorba de percepţia fiecărei persoane în parte”.

Procuror: "Dacă pierzi vremea că unii elevi pleacă în vacanţă, unii în afara ţării... A fost mai simplu aşa"

Existenţa mandatelor de aducere pregătite pentru a fi puse în aplicare arată însă că procurorii erau gata să îi ducă cu forţa la audieri pe elevii care ar fi refuzat cooperarea, astfel că autocarele ar fi fost folosite şi în acest sens. Aceasta este însă procedura legală în orice dosar penal. Graba procurorilor şi dorinţa de a arde cât mai rapid etapa audierii martorilor este motivată de faptul că, odată ieşită din arest, directoarea Costica Vărzaru se presupune că poate influenţa declaraţiile martorilor-elevi.

“Se impune o celeritate în dosar, pentru că doamna directoare este arestată doar pentru 29 de zile şi are dreptul la prezumpţia de nevinovăţie. Dacă pierzi vremea că unii elevi pleacă în vacanţă, unii în afara ţării... A fost mai simplu aşa, pentru că i-am găsit pe toţi elevii într-un singur loc”, a mai spus Corina Paraschivescu.

Mandat de citare versus mandat de aducere. Care este procedura legală

Procedural, orice persoană implicată într-un dosar penal, fie ca martor, fie ca învinuit, inculpat sau parte vătămată poate fi adusă în faţa procurorilor respectând două etape. Primul pas este mandatul de citare a persoanei. Acesta este înmânat persoanei de către Poliţie, cu proces-verbal prin care se stabileşte data la care persoana se poate prezenta în faţa anchetatorilor. Citaţia poate fi transmisă şi prin poştă sau telefonic. Vineri, anchetatorii au ales să înmâneze personal aceste citaţii pentru audieri elevilor, pentru a stabili cu ei datele la care pot fi audiaţi şi a accelera astfel procedura.

A doua etapă este mandatul de aducere, în cazul în care persoanele citate refuză să se prezinte în faţa anchetatorilor sau procurorii au indicii că se impune acest lucru cu rapiditate – există riscul influenţării sau al părăsirii localităţii.

“Citaţia şi mandatul de aducere nu diferă în conţinut. În ambele acte se specifică numărul şi obiectul dosarului penal în care persoana este chemată la audieri, fără să se intre în detalii. De asemenea sunt scrise calitatea pe care o are persoana respectivă în dosar, locaţia, data şi ora unde urmează să fie audiată. În cazul mandatului de aducere, se solicită Poliţiei care înmânează mandatul să aducă persoana respectivă la audieri”, a mai explicat pentru gândul Corina Paraschivescu.

Vineri, la “Bolintineanu”, elevii au primit citaţiile la audieri şi au semnat procese verbale prin care au spus ziua şi ora când se prezintă la audieri. Dacă elevii ar fi refuzat să se prezinte la audieri sau să semneze mandatul de citare, procurorul avea mai mult posibilităţi: el putea emite un nou mandat de citare sau putea emite direct un mandat de aducere. Vineri, mandatele de aducere erau pregătite deja, pentru a accelera procedura.

Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorul poate dispune emiterea unui mandat de aducere a unui martor la audiere, pe loc. Specialiştii din parchete, contactaţi vineri de gândul, au explicat că în cazul "Bolintineanu" procurorii aveau această posibilitate, să emită mandat de aducere pe loc.

"Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată motivat că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură", se arată în lege.

În general, mandatele de aducere date pe loc se emit în cazul unor grupuri mai mari de persoane dacă procurorul consideră că există un pericol ca aceştia să comunice între ei şi să decidă că vor declara acelaşi lucru la audieri.

Firul evenimentelor de la liceul “Dimitrie Bolintineanu”

Luni, 1 iulie: Anchetatorii descind la liceu, în timpul probei de limba română de la BACALUREAT 2013. Ei găsesc sume de bani asupra unor profesori supraveghetori, precum şi dovezi că subiectele la examen erau rezolvate într-o sală de clasă alăturată, apoi rezolvările erau transmise elevilor.

Marţi, 2 iulie: Directoarea liceului, Costica Vărzaru, este arestată preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzată de trafic de influenţă. Alţi cinci profesori sunt cercetaţi în libertate, printre care şi profesorul de religie Leonard Petre, care are şi funcţia de consilier local în sectorul 5 al Capitalei, ales pe listele USL.

Vineri, 5 iulie: Începe proba scrisă la alegere de la BACALAUREAT 2013. Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţă că vor avea loc audieri ale elevilor de la „Bolintineanu”, în cazul de corupţie în care directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost deja arestată. La liceu sunt trimişi poliţişti şi procurori, chiar în timpul desfăşurării probei de Bac.

Vineri, ora 12.00: La liceu sunt trimise două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a transporta elevii la audieri. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, anunţă că sunt puse în aplicare mandate de aducere la audieri, emise de procurori pe numele elevilor.

Vineri, ora 12.30: Părinţii elevilor, dar şi diverşi trecători se revoltă şi se îmbrâncesc cu poliţiştii. Ei nu vor să lase autocarele să intre în curtea liceului, însă sunt împrăştiaţi de poliţişti. Negociatorii Poliţiei le explică că elevii nu vor fi reţinuţi şi nici duşi cu forţa undeva, ci doar audiaţi. Părinţii încearcă să afle dacă numele copiilor lor se află pe listele anchetatorilor şi dacă vor fi duşi sau nu la audieri.

Vineri, ora 13.00: Premierul Victor Ponta condamnă operaţiunea de la liceu şi spune că nu sunt îndeplinite procedurile legale, pentru că, din informaţiile pe care le-a primit, nu există mandate de aducere. AVEŢI AICI DECLARAŢIILE LUI VICTOR PONTA.

Vineri, ora 13.50: Operaţiunea este anulată. Anchetatorii decid să lase la latitudinea elevilor dacă dau declaraţii la Poliţie astăzi sau dacă vor veni în zilele de la începutul săptămânii viitoare. Elevii sunt puşi să semneze doar procese verbale pentru citarea la audieri.

Vineri, ora 14.00: Autocarele MAI sunt retrase de la liceul „Bolintineanu”, iar elevii care nu au dorit să dea declaraţii anchetatorilor astăzi încep să plece acasă. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, procurorul Bogdan Staicu, anunţă că nu au existat mandate de aducere, ci doar mandate de citare. El îl contrazice astfel pe oficialul Poliţiei Capitalei.

Vineri, ora 17.30: Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe îl contrazice pe premierul Victor Ponta şi declară că de fapt procurorii au emis mandate de aducere pentru elevi, însă au decis să nu le mai pună în aplicare. Declaraţia ministrului vine în sprijinul spuselor Poliţiei, care susţinuse de la bun început acest lucru.

"Poliţia, care eu consider că astăzi a lucrat foarte corect, trebuie să execute dispoziţiile date de procurori. În orice cauză penală, procurorul este titularul şi gestionarul exclusiv al dosarului", a declarat Radu Stroe.

Vineri, ora 18.00: Procurorul Andrei Solomon, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, explică pentru gândul că ministrul Radu Stroe se află în eroare: „Nu a fost emis niciun mandat de aducere”.

Vineri, ora 21.00: Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, Bogdan Staicu, explică la un post de televiziune că au existat mandate de aducere pentru elevi, dar că nu au fost puse în aplicare. El se contrazice astfel singur, pentru că iniţial, în declaraţia de presă de la prânz, negase acest lucru. Replica dată moderatoarei tv când a fost pus în faţa contradicţiei: "Nu aţi priceput adevăratul înţeles al mesajului meu". Staicu acuză lipsa cunoştinţelor de specialitate în cazul presei.

Vineri, ora 22.00: Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, anunţă că a cerut o anchetă la Poliţia Capitalei, pentru a lămuri modul în care a fost agresat un părinte în faţa liceului, precum şi implicarea purtătorului de cuvânt Alexandru Niculae în confuzia creată cu procedura legală în cazul elevilor audiaţi.

Sâmbătă, 6 iulie: Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, este suspendat temporar din funcţie, pe durata anchetei interne ordonate de ministrul Radu Stroe.

Citește și: