Andreea OFIŢERU
8193 vizualizări 14 oct 2012

Să aibă note mari pe timpul liceului, să fie isteţ şi să se implice în proiecte - acestea ar trebui să fie trăsăturile candidatului ideal pentru unul dintre locurile la o universitate din străinătate.

Portretul robot al studentului român a fost făcut de reprezentanţii universităţilor din ţări precum Marea Britanie, Olanda, Suedia, Spania, Italia sau Eleveţia, prezenţi în acest sfârşit de săptămână la Târgul „World Education”, de la Hotelul Hilton din Capitală.

Liceenii şi studenţii români au venit în număr mare să-şi caute un program de studii pe care să-l urmeze la o instituţie străină. Peste 2.000 de elevi au stat la coadă pentru a primi informaţii despre modul de admitere şi despre condiţiile de studiu la una dintre  cele 45 de universităţi de top.

Cele mai căutate programe de studiu pe care românii vor să le urmeze în străinătate sunt cele de afaceri, inginerie, arhitectură, drept, relaţii internaţionale şi jurnalism. Costurile unui an de studiu diferă de la o ţară la alta: dacă în Danemarca şi Suedia învăţământul este gratuit, în Anglia un an de studii la licenţă ajunge la 9.000 de lire sterline, iar în Olanda la 1.800 de euro.

Bianca Căminişteanu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Capitală şi vrea să devină jurnalistă. Pentru asta a căutat mai multe programe de studii de profil.

„Am găsit cinci facultăţi din Anglia la care m-aş putea înscrie. Anglia are cea mai bună ofertă, deoarece aici există sistemul de împrumut, iar examenul de admitere e mai uşor”, a povestit Bianca pentru gândul. Ea spune că vrea să înveţe în străinătate pentru că sistemul de practică este bine pus la punct, iar studenţii pot face internship-uri. „Aşa prinzi experienţă încă din timpul facultăţii şi îţi este mai uşor să te angajezi”, a mai spus Bianca.

Un alt elev, Alexandru Iosif, elev în clasa a XII-a la acelaşi liceu bucureştean, a stat minute bune la coadă la standul Universităţii din Manchester. „Eu vreau să fac business în străinătate pentru că acolo se studiază la alt nivel. Ai alte perspective după ce termini un program de studii în străinătate, fie că te întorci sau nu în România. Mi-au prezentat care e sistemul lor de parteneriate şi ce poţi învăţa într-un stagiu de practică, ceea ce la noi nu există”, ne-a spus Alexandru.

Nu numai elevii de liceu îşi caută programe de studiu, ci şi absolvenţii care au deja un masterat. Este cazul Irinei Sandu, 29 de ani, care a terminat un masterat la Facultatea de Marketing de la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Irina vrea să plece la studii în Danemarca. „Sunt condiţii mult mai bune la univesităţi şi, în acelaşi timp, sunt condiţii mai bune de viaţă. Ştiu că nicăieri nu e uşor, dar studiile în străinătate sunt o oportunitate”, a explicat Irina, care, în prezent, e analist financiar.

Românii sunt foarte creativi

De cealaltă parte, reprezentanţii universiţăţilor străine au numai cuvinte de laudă la adresa studenţilor din România: „Avem câţiva studenţi români şi sunt foarte buni, au cunoştinţe foarte bune de matematică. În plus, românii se implică în toate activităţile extraşcolare, sunt foarte creativi. Noi căutăm talente pe care să le formăm, iar aici în România cu siguranţă că vom găsi”, spune Eti de Vries, de la Hanze Institute of Technology din Olanda. Un an de studiu la Hanze este 1.800 de euro.

Bjorn van der Berg, reprezentantul Hagesschool din Amsterdam se află pentru al patrulea an în România. „Am venit de mai multe ori în România, dar acum reprezint pentru prima dată universitatea din Amsterdam, i-am convins să vină pentru că aici sunt studenţi buni, cu o pregătire solidă din liceu”, a spus Bjorn van der Berg.

Universitatea Jönköping din Suedia este şi ea prezentă pentru prima dată în România. „Programele de studii sunt gratuite în Suedia. Pentru licenţă, studenţii trebuie să facă obligatoriu un stagiu de un an de zile la o altă universitate dintr-o altă ţară, iar costurile sunt acoperite de noi”, arată Sonya Miteva, reprezentanta instituţiei.

Universitatea britanică Sunderland oferă anul acesta studenţilor români două burse integrale în valoare de 6.000 de lire sterline fiecare şi alte două burse parţiale în valoare de 4.000 de lire sterline fiecare.

Organizatorii târgului susţin că elevii care nu au ajuns la târg pot să-şi caute programe de studii la world-education.ro, unde găsesc inclusiv informaţii despre serviciul unic de aplicare în Anglia-UCAS, care oferă împrumuturi de studii. În plus, universităţile îşi vor prezenta ofertele şi la Constanţa pe 16 octombrie, între orele 11:00 – 16:00 la Complex Colonadelor, şi la Timişoara pe 17 octombrie, între orele 11:00 – 17:00, la Hotel Timişoara.

„Cei mai mulţi elevi care vor să plece la universităţi străine sunt din Constanţa şi Timişoara. Cei care vor să aplice trebuie să aibă certificat  de limba engleză (IELTS, Cambridge, TOEFL) şi o scrisoare de motivaţie în care să argumenteze de ce a ales să domeniul de studiu şi ce vrea să facă după ce termină”, a spus Ana Maria Papp, manager clients la Integral Edu, compania organizatoare.

Termen limită de înscriere pentru Anglia - 15 ianuarie 2013

Termenul de înscriere la o universitate din Anglia  este 15 ianuarie anul viitor, în timp ce la celelalte universităţi europene data ultimă pentru aplicare este până la 15 martie.

Conform datelor de la Agenţia de informaţii Statistice privind învăţământul superior din Marea Britanie, România a intrat în anul şcolar 2011-2012 pentru prima dată în top 10 ţări din UE ai căror studenţi învaţă în Marea Britanie, ceea ce reprezintă o creştere de 45%.

Cu toate că taxele de şcolarizare în universităţile britanice  au crescut începând cu acest an, interesul românilor s-a menţinut. „În acest an, 1.539 de studenţi români au plecat în Marea Britanie şi ne aşteptăm ca România să-şi păstreze locul în top 10”, a spus Svetlan Danev, coordonatorul proiectului „World Education”.

Câţi români învaţă în străinătate

Numărul studenţilor români care învaţă la universităţi străine a crescut de la an la an. Ministerul Educaţiei nu ştie care este cifra exactă a românilor plecaţi afară, dar ONG-urile din educaţie susţin că aceasta s-ar apropia de 50.000.

Statistici are însă UNESCO, iar acestea arată că, în anul 2009, numărul studenţilor români care învăţau în străinătate depăşea uşor 23.000.

Potrivit aceloraşi date,  la nivel mondial, cei mai mulţi studenţi care învaţă în străinătate provin din China - 510.000, India-195.000 şi din Coreea de Sud - 125.000.

Citește și: