Andreea OFIŢERU
2676 vizualizări 11 sep 2012

Şcolile se pregătesc de zor să-i primească pe cei 127.000 de elevi care vor începe peste câteva zile clasa pregătitoare. În timp ce în unele unităţi de învăţământ se mai aşteaptă încă mobilierul destinat elevilor, în altele, profesorii învaţă de zor cum să predea copiilor după un nou concept. Până la 17 septembrie, când începe oficial şcoala, 5.500 de săli de clasă pregătitoare ar trebui să-I primească pe cei mai mici dintre elevi.

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei şi iniţiatorul al clasei pregătitoare,a explicat pentru gândul de ce au apărut întârzierile. Funeriu declară că pregătirile efective pentru clasa pregătitoare au început din 2010. „În februarie 2012 s-a finalizat curriculum-ul atât pentru clasa pregătitoare cât şi pentru clasa I, care a fost aprobat şi prezentat public în martie 2012”, susţine fostul ministru.

„În mod evident sunt probleme în administrarea clasei pregătitoare, ivite după preluarea guvernării de USL. Din declaraţiile sale văd că şi doamna Andronescu a înţeles necesitatea acestei măsuri, aşa că eu cred că cele mai multe şcoli vor fi pregătite pentru noul an şcolar astfel încât părinţii şi cei mici să se simtă bine în prima zi de şcoală”, a arătat fostul ministru.

Cu toate acestea el susţine că şcolile au întârziat cu finalizarea clasei pregătitoare din cauza mutării licitaţiilor pentru materialele şcolare de la euroregiuni la şcoli, unde a avut loc încredinţarea directă. El spune că formarea profesorilor care să predea la clasa pregătitoare era prevăzută pentru luna mai 2012. Funeriu arată însă că achiziţiile nu puteau fi începute înainte de 2012 pentru că bugetul de stat nu era aprobat.

„Când USL a preluat guvernarea erau pregătite licitaţiile pentru mobilier şi pentru jucăriile de învăţare, câte o licitaţie pe fiecare dintre cele 8 euroregiuni, astfel încât toţi copiii din România să beneficieze de exact aceleaşi condiţii. Licitaţiile erau transparente, pe SEAP, imposibil de fraudat şi s-ar fi intrat lejer în termene chiar şi dacă ar fi fost contestaţii. Prima măsură luată de dl Ponta, anunţată chiar de el la Ministerul Educaţiei, a fost să stopeze procedura tansparentă a licitaţiilor şi să dea acei bani, 50 de milioane lei,  şcolilor, care să cumpere ele însele mobilierul fără licitaţie, prin încredinţare direct”, susţine Daniel Funeriu.

El mai spune că în acest mod nu pot fi controlate toate cele peste 7.000 de contracte pentru mobilier şi pentru rechizetele şcolare. „Fără îndoială că sunt suspiciuni mari de atribuiri arbitrare de contracte, cu atât mai mult cu cât au fost schimbaţi pe criterii politice aproape toţi directorii de şcoli”, spune fostul ministru al Educaţiei. Funeriu arată că schimbarea modului în care au avut loc licitaţiile a dus la bulversările din sistem şi la depăşirea termenelor.

„Din păcate a fost dată afară de doamna Andronescu şi persoana responsabilă de curriculum, una dintre cele mai competente persoane din România, cu studii la Harvard, doamna Singer”, a dezvăluit Funeriu.

Fostul ministru susţine că în introducerea clasei pregătitoare a fost temeinic pregătită şi că în doi ani de mandate termenele au fost respectate. „Desigur că regret erorile făcute de USL în ultimele 4 luni, dar sper că lucrurile se vor îndrepta până în prima zi de şcoală”, a conchis Funeriu.
 

Citește și: