52 vizualizări 4 mai 2010

Nu mai puţin de 180000 de lei, fără TVA - aceasta este suma pusă la bătaie de mai-marii Consiliului Judeţean Harghita pentru a face reclamă reabilitării unei bucăţi dintr-un drum judeţean, mai exact a unui tronson de 14,6 kilometri din DJ 123A, între Sâncrăieni şi Tuşnad. Potrivit spuselor preşedintelui C.J. Harghita, Borboly Csaba, reabilitarea cu pricina costă aproape 11 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 98% din fondurile europene alocate României prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale.

Fără concurenţă

De cheltuirea celor 180000 de lei - echivalentul a circa 45000 de euro - se va ocupa SC Editura Harghita Nepe SRL din Miercurea Ciuc, care editează cotidianul de limbă maghiară cu acelaşi nume şi care a fost selectată printr-o licitaţie pe site-ul E-licitaţie.ro, din postura de unic concurent. "Şi mie îmi pare rău că a fost singurul participant, dar nu-i vina noastră, important e că firma aceasta îndeplineşte toate condiţiile legale şi ale Uniunii Europene. Nu puteam repeta licitaţia, pentru că riscam să fim daţi în judecată şi să plătim şi daune, plus că avem şi nişte termene stricte impuse de Comisia Europeană, pe care nu le putem încălca", a insistat Borboly Csaba, explicându-ne apoi şi motivul pentru care Editura Harghita Nepe nu a avut nici un contracandidat: "N-au venit pentru că probabil şi-au dat seama că e mult de lucru"!

Tricouri, şepci, pixuri şi sacoşe de 10000 de lei - "stimulente pentru spiritul civic"

Mai-marele C.J. Harghita ne-a dezvăluit apoi şi în ce va consta zisul "mult de lucru" cu care se va speti Editura Narghita Nepe în schimbul celor 180000 de lei: confecţionare şi instalarea de panouri "de promovare" de-a lungul celor 14,6 kilometri din DJ 123A ce vor fi reabilitaţi, editarea de pliante şi broşuri, realizarea de spoturi de informare radio-tv şi pe internet, plus confecţionarea câtorva mii de seturi tricou-şapcă-pix-sacoşă ce vor fi împărţite la întâlnirile cu locuitorii din zona Sâncrăieni - Tuşnad, în chip de "stimulente pentru spiritul civic". "În această zonă avem peste 40000 de cetăţeni, care vrem să devină partenerii noştri activi în tot ce înseamnă decizie în acest proiect. Şi cum poţi să-i convingi cel mai bine, de exemplu, să nu intre cu calul şi căruţa, câteva zile, pe asfaltul proaspăt turnat, sau să nu se atingă de utilaje şi materiale? Îi chemi la un forum civic, faci cu ei muncă de lămurire şi la sfârşit le dai, pe lângă o broşură şi-un pliant, şi un tricou, o şapcă, un pix şi-o sacoşă, care pot fi folosite imediat, şi gata, îi ai de partea ta, oamenii sunt foarte sensibili la asemenea lucruri", ne-a mai lămurit Borboly Csaba. După care acesta ne-a explicat şi cât vor costa "stimulentele spiritului civic": "doar vreo 10000 de lei, din care 9800 de lei din finanţarea europeană şi doar 200 de lei din partea noastră".


Citește și: