Adrian MACARIE
342 vizualizări 15 feb 2011

Republica Moldova este, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi publicat de site-ul descoperă.ro ţara cu cei mai mari consumatori de alcool din lume, urmată îndeaproape de Cehia şi Ungaria. De altfel, toate ţările din fruntea acestui clasament sunt fost comuniste, aşa cum anticipa şi Dan Lungu, sociolog şi profesor la Universitatea din Iaşi, care ştie de ce beau atât de mult moldovenii şi românii.

"Există nişte factori sociali care să justifice acest comportament. Eu cred că toate ţările fost comuniste ar trebui să se găsească în fruntea clasamentului pentru că una dintre metodele clasice ale totalitariştilor de a păstra liniştea era să se restrângă mâncarea şi să dea drumul la mult alcool. Pentru că, nu-i aşa, alcoolismul paralizează conştiinţe şi voinţa de a critica. În plus, o masă de consumatori de alcool este mai uşor de condus şi de manipulat. Între totalitarism şi consumul de alcool este o legătură strânsă. De altfel nu puţini sunt cei care susţin că aceste lucruri nu au fost deloc întâmplătoare, ci aşa s-a dorit. Amintiţi-vă că magazinele de mâncare erau tot timpul goale, dar vodcă şi rachiuri de tot felul se găseau uşor", a explicat, pentru gândul, Dan Lungu, care crede că va mai trece mult până când românii îşi vor schimba acest obicei.

"Pe măsură ce evoluăm spre un stil de viaţă şi o societate de tip occidental în care avem proiecte de viitor, avem un job de care trebuie să ne ţinem, atunci o să dispară şi tendinţa asta de a bea mult".

Românii, surclasaţi clar de moldoveni

Revenind la studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi la cifrele publicate în acesta, nu putem să nu constatăm că moldovenii "beau de sting". Consumul mediu pe cap de locuitor în Republica Moldova este de 19,2 litri de alcool, cu aproape patru litri mai mult decât în România. Pentru că românii consumă, în medie, 15,3 litri de alcool pe an, cam atât cât se consumă în Estonia (15,57), Ucraina (15,6) sau Rusia (15,76), dar cu un litru mai puţin decât ungurii (16,27), care sunt pe locul trei în topul mondial, şi mai puţin decât cehii, ocupanţii locului 2, cu un consum mediu de 16,45 litri.

CLICK PENTRU A MĂRIRomânii preferă "tăria" şi berea

În ceea ce priveşte preferinţele românilor pentru alcool, ne menţinem în general echilibraţi, berea şi spirtoasele fiind preferatele consumatorilor autohtoni. Astfel, 39 la sută dintre români beau bere sau "tării", şi numai 22 la sută dintre ei beau vin. Nivelul abstinenţei este foarte scăzut în rândul bărbaţilor din România, doar 6,5 la sută dintre ei fiind consideraţi abstinenţi pe viaţă, iar 15,6 la sută declarând că nu au băut deloc alcool într-o perioadă de 12 luni. În aceste condiţii se poate spune că aproape 4 români din 5 beau. OMS apreciază că în fiecare an 2,5 milioane de oameni mor din cauza alcoolului în lume, mai mulţi decât mor de SIDA sau în accidentele auto.

De altfel, ca o comparaţie, în România mor de trei ori mai mulţi bărbaţi din cauza cirozelor hepatice, respectiv 60 de cazuri la 100.000 de oameni, faţă de 20 de cazuri la 100.000, raportul deceselor în accidente rutiere. În rândul femeilor situaţia este şi mai dramatică, din punct de vedere procentual, în condiţiile în care alcoolul ucide de aproape cinci ori mai multe femei decât mor în evenimente rutiere. Iar femeile din România sunt, în general, reticente în ceea ce priveşte consumul de alcool cu un nivel de abstinenţă de peste 50 la sută, spre deosebire de Republica Moldova, spre exemplu, unde 70 la sută dintre femei beau.

Citește și: