Ilinca Nazarie
142 vizualizări 4 dec 2019

O femeie de aproximativ 40 de ani şi un bărbat de 53 au fost sclavi la o fermă din judeţul Iaşi. Prima dată când nu au fost lăsaţi să plece de la fermă şi obligaţi să muncească a fost în 2015, în perioada iunie-septembrie.

Doi ani mai târziu situaţia s-a repetat, pentru două săptămâni. Bărbatul de 53 de ani le-a spus anchetatorilor că a mers de bună voie să lucreze, însă în momentul în care şi-a cerut banii, proprietarul fermei a refuzat să îl plătească.

A reuşit să plece, însă fermierul a venit după el, l-a luat cu forţa şi l-a adus înapoi la muncă. A fost salvat de ginerele său, care a venit să îl caute.

„Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că, în anii 2015 şi 2017, în timp ce s-ar fi aflat la ferma sa, din comuna Ciurea, un bărbat, de 53 ani, ar fi supus la muncă, prin constrângere fizică şi morală, un bărbat şi o femeie, iar prin ameninţări şi acte de violenţă i-ar fi obligat să rămână la ferma sa pentru a munci împotriva voinţei lor", se arată într-un comunicat al IPJ Iaşi.

Bărbatul care i-a ţinut cu forţa pe cei doi a fost reţinut de către poliţişti în urma unor perecheziţii.

„La data de 3 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, au efectuat o percheziţie domiciliară, în comuna Ciurea, într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de supunere la muncă forţată sau obligatorie, lipsire de libertate în mod ilegal şi lovirea sau alte violenţe", a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Bărbatul a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar magistraţii Judecătoriei Iaşi au admis solicitarea procurilor.

Dosarul este instrumentat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

 

Citește și: