4709 vizualizări 12 iul 2010

Costurile pentru încălzirea părţilor comune s-ar putea tripla din această iarnă. Şi cei care s-au debranşat total de la sistemul centralizat de termoficare ar putea fi obligaţi să achite între 30 şi 50 la sută din factura la căldură. Potrivit unei iniţiative legislative, cota parte pentru încălzirea părţilor comune ar putea creşte de la 10 la sută, cât este în prezent, până la 50 la sută. Procentul va fi stabilit de Adunarea Generală a Asociaţiilor de Proprietari, nu va putea fi mai mic de 30 la sută şi nici mai mare de 50 la sută din totalul energiei termice înregistrate pentru încălzirea unui bloc de locuinţe.

În "părţile comune", căldura este degajată de caloriferele montate pe casa scării şi de ţevile care tranzitează subsolul, uscătoria sau apartamentele proprietarilor dintr-un bloc de locuinţe.

Până acum, proprietarii care erau debranşaţi de la sistemul centralizat de termoficare, în cazul în care îşi izolau pe cheltuială proprie conductele care tranzitau apartamentele, puteau fi scutiţi de plata încălzirii pentru părţile comune prin decizia preşedintelui. Potrivit expunerii de motive la proiectul legislativ, "în toată România există numeroase reclamaţii prin care cetăţenii îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul de calcul al energiei termice consumate pentru părţile comune la nivelul asociaţiilor de proprietari. Aportul de cădură trebuie plătit de toţi proprietarii din bloc deoarece beneficiază direct sau indirect de căldură". Proiectul de completare a Legii nr. 325 privind serviciul public de alimentare cu energie termică a primit avizul favorabil al Guvernului şi a trecut de Senat, urmând ca votul final să-l dea, în toamnă, Camera Deputaţilor. Acesta a fost iniţiat de patru deputaţi PNL şi unul PSD.

Măsura îi afectează pe debranşaţi şi pe cei care fac economii

Preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, susţine că măsura a fost cerută încă de acum doi ani. "De doi ani ne chinuim să convingem autorităţile că trebuie majorat procentul la 30 la sută. Nu este normal ca cei care se debranşează sau cei care-şi închid repartitoarele să arunce întreţinerea în spatele vecinilor. În realitate, aceştia se încălzesc cu căldura degajată de ţevile care le trec prin apartament şi cea care se transferă de la vecini prin planşee, pardoseli sau pereţi. Dacă jumătate dintre proprietarii unui bloc îşi închid robineţii termostatici, cealaltă jumătate suportă întrega factură adică şi economiile vecinilor", a declararat pentru Gândul preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă. Acesta a explicat că diferenţe la plată vor apărea doar la cei care aruncau întreţinerea în cârca vecinilor. "La cei corecţi, care plăteau şi economiile vecinilor, facturile vor scădea. La ceilalţi vor creşte şi cu 50 la sută. Închiderea robineţilor termostatici nu înseamnă că într-un bloc se consumă mai puţină căldură. Cantitatea este aceeaşi, dar se împarte doar la cei care au avut robineţii deschişi", a mai spus Mihai Mereuţă.

Directorul RADET :"Numărul cererilor de debranşare ajunge şi la 50 pe zi"

Directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), Mihai Becheanu, a declarat, pentru Gândul, că măsura este una corectă şi se va aplica din această iarnă. El a explicat că un debranşat care şi-a montat centrală de apartament, consumă o cantitate mai mică de gaze decât cea necesară încălzirii unui apartament care nu primeşte căldură de la vecini prin pereţi, planşeu, pardoseală sau de la ţevile care-i trec prin casă. Efectul poate fi şi invers în cazul în care 90 la sută din proprietarii de apartamente şi-au montat centrale de apartament. "Atunci transferul de căldură se face de la cei cu centrale către cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Cantitatea de căldură livrată de noi pentru aceştia scade, ea reglându-se automat din punctele termice automatizate". Până atunci însă, oamenii fac coadă ca să depună cereri de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare. "Numărul cererilor de debranşare ajunge şi la 50 pe zi. Cred că sunt aproximativ 700 de astfel de cereri".

Citește și: