Mihaela Stoica
5497 vizualizări 19 nov 2014

CNCD a dat o decizie în cazul reclamat de un cuplu de homosexuali care au fost agresaţi de clienţi ai World Class în momentul în care au încercat să-şi schimbe fetiţa în vestiarul bărbaţilor într-un hotel de lux din Capitală, în 29 martie 2014. Ulterior, World Class România a decis interzicerea accesului persoanelor în vestiar însoţiţi de copii de sex opus, indiferent cât de mici şi dependenţi de părinţi sunt aceştia. Clubul a oferit ca unică alternativă o toaletă publică unde să poată fi schimbaţi copiii. CNCD a decis că regula impusă de World Class este una discriminatorie.

”Hotărârea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării este o dovada de normalitate. Cred că oricine înţelege cum se simte un părinte când este agresat de nişte brute în faţa copiilor lui în vârstă de 3 ani. Şi cât de frustrant trebuie să fie atunci când tot tu, cel agresat, eşti scos din vestiar cu copilul tău şi trimis simbolic la toaletă, în timp ce agresorii îşi continuă nestingheriţi activităţile la club. Lestat Monroe şi familia sa au avut puterea de a se ridica împotriva acestei nedreptăţi. Au găsit sprijin la Asociaţia ACCEPT,” a declarat Iustina Ionescu, avocat de Drepturile omului şi Director de Programe ECPI - Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice.

Lestat Monroe foloseşte serviciile World Class România de mai bine de 11 ani de zile. În ultimii trei ani, a folosit nestingherit vestiarul filialei Downtown a clubului alături de copii săi, până în momentul producerii incidentul homofob şi apariţiei regulii discriminatorii. ”Suntem mulţumiţi de decizia CNCD.  Sperăm că World Class şi managementul clubului - Mikael Fredholm, Marius Nedelcu şi Dan Ciornei - au înţeles că trebuie să respecte persoanele şi familiile LGBT. Sperăm ca această decizie să încurajeze şi alţi membri ai comunităţii să lupte pentru drepturile lor. Persoanele homofobe doresc să intimideze membrii comunităţii LGBT pentru a-i reduce la tăcere. Primul pas în obţinerea egalităţii reale din punct de vedere social şi legal pentru persoanele LGBT este acela de a lua atitudine în faţa celor care discriminează sau facilitează discriminarea,” a declarat Lestat

În urma mediatizării cazului iniţiat de Lestat Monroe si Asociatia ACCEPT, World Class a construit un vestiar pentru familii doar în incinta clubului Downtown unde s-a petrecut incidentul homofob. "În ciuda acestui mic semn de bunăvoinţa tardivă faţă de părinţi însoţiţi de copii mult prea mici să se descurce singuri, există multe alte cluburi World Class, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, unde nu există facilităţi potrivite pentru familii', se arată într-un comunicat al Asociaţiei ACCEPT.

Citește și: