2954 vizualizări 5 oct 2017

Fostul preot Cristian Pomohaci, acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale, a fost caterisit în şedinţa Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, iar joi, la Sibiu, Pomohaci încearcă să îi convingă pe preoţii din Consistoriul Mitropolitan că este nevionovat.

Întrebat, la intrarea în birourile Mitropoliei Ardealului dacă se simte vinovat, Pomohaci a spus doar „Doamne ajută”, refuzând să facă declaraţii.

Cristian Pomohaci a fost aşteptat de mai mulţi credincioşi care i-au transmis că îl susţin.

Fostul preot a ajuns la Sibiu cu puţin înainte de ora 10, iar şedinţa de judecată în cadrul Consitoriului Mitropolitan va dura câteva ore.

Dacă reprezentanţii Consistoriului Mitropolitan îi vor da dreptate lui Cristian Pomohaci, acesta va putea rămâne preot, însă dacă decizia îi va fi nefavorabilă, rămâne în vigoare caterisirea, decisă la Alba Iulia în 27 iulie 2017.

În urmă cu două săptămâni, Cristian Pomohaci a venit la aceeaşi instanţă de judecată preoţească, însă în 19 septembrie a cerut timp pentru studierea dosarului. În funcţie de hotărârea care va fi adoptată în acest caz de Consistoriul Mitropolitan, Cristian Pomohaci poate face recurs, la Consistoriul Superior Bisericesc.

În luna august, Pomohaci a contestat la Mitropolia Ardealului excluderea sa din preoţie. Inspectorul eparhial al Mitropoliei Ardealului, Corneliu Voinea, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că Pomohaci a făcut apel la decizia luată de Consistoriul Eparhial Alba Iulia, care l-a exclus din preoţie în 28 iulie.

„Contestaţia lui Cristian Pomohaci s-a încadrat în termenul de 15 zile”, a spus Corneliu Voinea.

Tot scandalul a început după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care preotul Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el. Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci, îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, „ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit.

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a deschis atunci o anchetă în cazul Pomohaci, fostul preot fiind acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, după ce o presupusă convorbire între ei, care conţine propuneri indecente, a apărut pe internet.
 
În înregistrarea convorbirii, un bărbat care se presupune a fi preotul Cristian Pomohaci îi propune unui adolescent să-i arate organul sexual, pe care îl numeşte „ciocan”, şi îi promite că va fi plătit dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.
 
De asemenea, potrivit înregistrării, preotul Pomohaci îi spune adolescentului că este „fain”, amintindu-i că l-a rugat să-i facă cunoştinţă cu „unul”.
 
Totodată, preotul i-ar fi spus tânărului că ar putea să „aibă bărbaţi”, dar nu îi trebuie, iar între ei doi a fost „ceva special”. „Ţi-am mai spus o dată şi ai crezut că spun nebunie”, ar fi spus Pomohaci.
 
Preotul îi aminteşte cum s-au întâlnit şi i-ar fi spus că „a murit” când l-a văzut şi s-ar fi gândit că dacă nu face cunoştinţă „cu băiatul acesta” nu este „bun de nimic”.
 

 

 

 

Citește și: