Gandul.info
Ilinca Nazarie
4899 vizualizări 17 iul 2017

"Am vizionat înregistrarea şi sunt lucruri urâte pe acea înregistrare, în contradicţie totală cu morala creştină, iar dacă expertiza de specialitate va considera că sunt imagini reale şi nu trucate, unul dintre personaje pare a fi Episcopul Huşilor", a declarat vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Întrebat dacă pare sau este chiar Episcopul de Huşi, vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei a răspuns că nu ştie, însă "chipul seamăna cu Episcopul Huşilor. Vocea, de asemenea, pare a fi a lui. (...) Chiar dacă ar fi săvârşite cu ani în urmă, un asemenea comportament şi asemenea fapte sunt incompatibile cu slujirea clericală la orice nivel de slujire", a declarat Marian Timofte.

Întrebat dacă discuţiile au tentă sexuală, Marian Timofte a răspuns afirmativ.

"Urmează, în conformitate cu prevederile staturare şi regulamentare bisericeşti, ca această situaţie să fie înaintată Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Sinodul Permanent va face propuneri către Sfântul Sinodul al Biserici Ortodoxe Române", a afirmat Marian Timofte.

Potrivit vicarulul administrativ al Mitropoliei Moldovei, au existat discuţii între Înaltpreasfinţitul Teofan şi Episcopul de Huşi, iar deocamdată din partea Episcopului de Huşi nu a venit o solicitare de autospendare.

”Va trebui întreprinsă o cercetare mai amănunţită asupra acestei situaţii, având în vedere declaraţia dată de Episcopul Huşilor în faţa Sinodului Mitropolitan de vineri, prin care el consideră că acuzaţiile care i se aduc nu au suport real şi imaginile prezentate sunt false. Pe de altă parte, există această înregistrare, va trebui o investigaţie mai amănunţită şi în urma investiţigatiei se vor trage concluzii. Dacă ceea ce am vizionat astăzi este real, cu certitudine Episcopul Huşilor va fi caterisit”, a afirmat vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Potrivit acestuia, imaginile vor fi expertizate de specialişti.

Înregistrarea cu care a fost şantajat Episcopul Huşilor are 18 minute, timp în care se aud vocile a două persoane, dar conţinutul nu este clar, a afirmat vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Acesta a adăugat că, până la luarea unei decizii de către Sfântul Sinod, Cornelui Bârlădeanu poate sluji.

Pe 30 iunie procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pentru că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu.

DNA susţinea că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost şantajat de trei preoţi cu materiale presupus compromiţătoare, cerând în schimb funcţii şi bani, iar surse judiciare declarau atunci corespondentului MEDIAFAX că persoana şantajată este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

Joi, reprezentanţii Episcopiei Huşi declarau că imaginile ar fi, potrivit episcopului, trucate şi un răspuns asemănător a venit şi din partea avocatului Episcopului Corneliu Bârlădeanu.

”Clientul meu nu recuoaşte sub nicio formă imaginile respective, susţine sută la sută că sunt trucate, că probabil aşa cum aţi văzut, eu nu le-am văzut foarte bine, sunt blurate şi în acelaşi timp se vede că s-a intervenit pe ele, deci clientul nu se recunoaşte în film şi a negat tot timpul că ar fi existat filme cu el”, declara avocatul Liviu Bran.

Pe de altă parte, însă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că după ce a analizat imaginile cu doi bărbaţi întreţinând relaţii sexuale apărute în spaţiul public, poate confirma că unul dintre aceştia este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

Vasile Bănescu a precizat că Episcopul Huşilor va fi sfătuit, cel mai probabil, să se retragă din funcţie.

Citește și: